Ο ισχυρός σεισμός στο Μαρόκο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.305 ανθρώπων όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο εσωτερικών. Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 1.832 – εκ των οποίων 1.220 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση – από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές.

Πρόκειται για τη φονικότερη σεισμική δόνηση στη χώρα εδώ και πάνω από 60 χρόνια και γκρεμίζοντας σπίτια σε απομακρυσμένα χωριά, όπου διασώστες προσπαθούν να εντοπίσουν επιζώντες.

Advertisement
Advertisement

 

Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Το Μαρόκο κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και άφησε πάνω από 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια», ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση.

Η Αλγερία θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της παρότι έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Μαρόκο εδώ και μια διετία

Η Αλγερία, η οποία πριν από δύο χρόνια διέκοψε τους δεσμούς της με το Μαρόκο, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για πτήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Μαρόκο και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους.

Το σύνορο ανάμεσα στην Αλγερία και στο Μαρόκο―τις ισχυρότερες χώρες στην περιοχή―είναι κλειστό από το 1994 και το Αλγέρι έκλεισε τον εναέριο χώρο του για το Μαρόκο και διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις το 2021 κατηγορώντας το Ραμπάτ για ”εχθρικές ενέργειες”.

Advertisement

Κατηγόρησε το Μαρόκο ότι χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας εναντίον του, ότι υποστηρίζει μια αυτονομιστική οργάνωση και ότι απέτυχε να ικανοποιήσει τις διμερείς δεσμεύσεις του, στις οποίες περιλαμβάνεται και το διαφιλονικούμενο έδαφος της Δυτικής Σαχάρας―κατηγορίες τις οποίες το Μαρόκο απορρίπτει ως ”παράλογες”.

Η Αλγερία δεν ήταν από τις πρώτες χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης που έσπευσαν σήμερα να συλλυπηθούν το Μαρόκο, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της ανακοίνωσε ότι ”παρακολουθεί με μεγάλη του θλίψη” τις συνέπειες του σεισμού.

Αργότερα, η αλγερινή προεδρία ανακοίνωσε ότι η χώρα θα ανοίξει τον εναέριο χώρο της για ανθρωπιστικές πτήσεις.

Advertisement

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε όποιο τυχόν αίτημα βοηθείας από το Μαρόκο.

Στη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Αλγερία κατά τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια το Μαρόκο είχε προσφερθεί να βοηθήσει αλλά το Αλγέρι είχε αγνοήσει την προσφορά του.

Παρά τις κακές σχέσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις τους, οι δύο χώρες, που μοιράζονται ένα μεγάλου μήκους σύνορο από την Μεσόγειο ως τη Σαχάρα, έχουν κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, ενώ πολλοί απλοί Αλγερινοί και Μαροκινοί πολίτες έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους.

Advertisement

Πολλοί Αλγερινοί εξέφρασαν αλληλεγγύη προς το Μαρόκο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κάποιους να εκφράζουν την ελπίδα ότι οι κακοί πολιτικοί δεσμοί δεν θα εμποδίσουν το να προσφερθεί βοήθεια στον γείτονα.

 

Ο 7,2 Ρίχτερ σεισμός χτύπησε στα όρη του Άτλαντα αργά το βράδυ της Παρασκευής. Το υπουργείο Εσωτερικών είπε νωρίτερα ότι 820 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και άλλοι 672 είχαν τραυματιστεί. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν στις ορεινές περιοχές έξω από το Μαρακές, την κοντινότερη στο επίκεντρο πόλη, όπως έδειχνε ο επικαιροποιημένος απολογισμός.

Advertisement

 

Advertisement

 

Στο Μαρακές, όπου οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ήταν 13, κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα σε ανοιχτούς χώρους, καθώς φοβούνταν να μπουν στα σπίτια τους. Κτίρια της Παλιάς Πόλης, χώρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υπέστησαν ζημιές, ενώ ένας μιναρές έπεσε στην πλατεία Τζεμάα αλ Φνα, στην «καρδιά» της Παλιάς Πόλης. Τραυματίες εισέρρεαν στην πόλη, επιζητώντας περίθαλψη.

Η κρατική τηλεόραση έδειχνε εικόνες από την περιοχή Μουλάι Ιμπραχίμ, 40 χλμ περίπου νότια από το Μαρακές, με δεκάδες κτίρια να έχουν καταρρεύσει στους πρόποδες του βουνού, και κατοίκους να σκάβουν τάφους.

Advertisement

 

 

Το υπουργείο Εσωτερικών ζητούσε ψυχραιμία, λέγοντας πως ο σεισμός έπληξε τις επαρχίες Αλ Χαούζ, Κουαρζαζάτε, Μαρακές, Αζιλάκ, Τσιτσάουα και Ταρουτάντ.

Το γεωφυσικό κέντρο της χώρας είπε ότι ο σεισμός χτύπησε μετά τις 11 μμ (τοπική ώρα) στο Ιγκίλ. Είναι ο φονικότερος από το 1960, που ένας σεισμός σκότωσε τουλάχιστον 12.000 άτομα.

 

 

Ο ισπανικός τηλεοπτικός σταθμός RTVE ανέφερε πως δονήσεις από τον σεισμό έγιναν αισθητές στη Χουέλβα και τη Χαέν στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας.

Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο εξέφρασαν αλληλεγγύη, προσφέροντας βοήθεια. Υπενθυμίζεται πως το Μαρακές είναι να φιλοξενήσει τις ετήσιες συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις αρχές του Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters