Τα τρία μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων στον κόσμο και το BBC εκφράζουν εξέφρασαν απεγνωσμένη ανησυχία για τους δημοσιογράφους στη Γάζα, οι οποίοι, όπως λένε, αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να θρέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.
Όσοι καλύπτουν τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα αντιμετωπίζουν τώρα τον λιμό και «τις ίδιες άθλιες συνθήκες με αυτές που καλύπτουν», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των BBC News, Agence France-Presse (AFP), Associated Press (AP) και Reuters. «Για πολλούς μήνες, αυτοί οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ήταν τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου επί τόπου στη Γάζα».
Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία βασίζονται σε τοπικούς δημοσιογράφους εντός της Γάζας, καθώς το Ισραήλ δεν επιτρέπει στα ξένα μέσα ενημέρωσης, να εισέλθουν δημοσιογράφοι στην περιοχή.
Η κοινή δήληση των πρακτορείεων ειδήσεων και του BBC ήρθε καθώς την στιγμή που περισσότεροι από 100 διεθνείς οργανισμοί παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν για μαζική λιμοκτονία στη Γάζα.
Η κοινή δήλωση των ΜΜΕ αναφέρει συγκεκριμένα: «Ανησυχούμε απεγνωσμένα για τους δημοσιογράφους μας στη Γάζα, οι οποίοι αδυνατούν ολοένα και περισσότερο να θρέψουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Για πολλούς μήνες, αυτοί οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι ήταν τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου στη Γάζα. Τώρα αντιμετωπίζουν τις ίδιες άθλιες συνθήκες με αυτές που καλύπτουν. Οι δημοσιογράφοι υφίστανται πολλές στερήσεις και κακουχίες σε εμπόλεμες ζώνες. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι που η απειλή της λιμοκτονίας είναι πλέον μία από αυτές. Καλούμε για άλλη μια φορά τις ισραηλινές αρχές να επιτρέψουν στους δημοσιογράφους να εισέρχονται και εξέρχονται στη Γάζα. Είναι απαραίτητο να φτάσουν επαρκή αποθέματα τροφίμων στους ανθρώπους εκεί».
Σε μια ξεχωριστή κοινή δήλωση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), οι οργανώσεις Save the Children και η Oxfam δήλωσαν ότι οι συνάδελφοί τους και οι άνθρωποι που εξυπηρετούν «εξαντλούνται». Ωστόσο, το Ισραήλ, το οποίο ελέγχει την είσοδο προμηθειών στη Γάζα, κατηγόρησε τις φιλανθρωπικές οργανώσεις ότι «υπηρετούν την προπαγάνδα της Χαμάς».
Από την Κυριακή, 45 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει λόγω υποσιτισμού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει από την πείνα σε 111, οι περισσότεροι από αυτούς τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ένα κύμα πείνας σαρώνει τον παλαιστινιακό θύλακα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τετάρτη ότι 21 παιδιά κάτω των πέντε ετών ήταν μεταξύ εκείνων που πέθαναν από υποσιτισμό μέχρι στιγμής φέτος. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπόρεσε να παραδώσει τρόφιμα για σχεδόν 80 ημέρες μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου και ότι η επανέναρξη των παραδόσεων τροφίμων εξακολουθεί να είναι πολύ κατώτερη από ό,τι χρειάζεται.
Το Ισραήλ εμπόδισε τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα στις αρχές Μαρτίου μετά από δίμηνη εκεχειρία. Ο αποκλεισμός άρθηκε εν μέρει μετά από σχεδόν δύο μήνες, αλλά οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα έχουν επιδεινωθεί. Το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ, συνέβαλε στη δημιουργία ενός αμφιλεγόμενου νέου συστήματος βοήθειας που διαχειρίζεται το Ανθρωπιστικό Ίδρυμα της Γάζας (GHF).
Όμως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εν ψυχρώ κοντά στις εγκαταστάσεις βοήθειας του GHF από τότε που άρχισαν να λειτουργούν πριν από οκτώ εβδομάδες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει δηλώσει ότι το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Γάζας αντιμετωπίζει συνθήκες λιμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.
Την Τετάρτη, ο διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε: «Δεν ξέρω πώς θα το ονομάζατε διαφορετικά από μαζική λιμοκτονία, και είναι ανθρωπογενής. Είναι πολύ σαφές ότι αυτό οφείλεται στον (ισραηλινό) αποκλεισμό».