ΤΟ BLOG
08/07/2017 08:24 EEST | Updated 08/07/2017 08:24 EEST

Πολιτισμός στο μπλε του Ιονίου

Το απέραντο μπλε της θάλασσας κάτω από τις αχτίδες του ήλιου του Ιονίου γίνεται μαγικό. Όταν ο ήλιος φτάνει κοντά στη δύση του, λίγο πριν χαθεί κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα γίνεται πρωταγωνιστής στην παράσταση του φωτός που χτυπάει και αντανακλάται πάνω στους κυματισμούς. Το ταξίδι στο Ιόνιο συνεχίζεται με ένα πανί. Από νησί σε νησί, από ιστορία σε ιστορία. Από τους ανθρώπους που έχουν να πουν πολλά μέχρι εκείνους που τα κρατάνε όλα για τον εαυτό τους.

archive

Το απέραντο μπλε της θάλασσας κάτω από τις αχτίδες του ήλιου του Ιονίου γίνεται μαγικό. Όταν ο ήλιος φτάνει κοντά στη δύση του, λίγο πριν χαθεί κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα γίνεται πρωταγωνιστής στην παράσταση του φωτός που χτυπάει και αντανακλάται πάνω στους κυματισμούς. Το ταξίδι στο Ιόνιο συνεχίζεται με ένα πανί. Από νησί σε νησί, από ιστορία σε ιστορία. Από τους ανθρώπους που έχουν να πουν πολλά μέχρι εκείνους που τα κρατάνε όλα για τον εαυτό τους.

Πάντα όμως υπάρχει το μέσο της έκφρασης. Μπορεί να διαφέρει αλλά το καθένα έχει τη δική του ισχύ. Και βγαίνοντας από τη θάλασσα, συναντάς και πάλι τη θάλασσα. Αλλά αλλιώς. "A certain blue of the sea". Αυτός είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που επιμελείται η ιστορικός τέχνης Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα, με τη συμμετοχή 40 εικαστικών και πραγματοποιείται στην Ιόνιο Βουλή Κέρκυρας με την υποστήριξη του Δήμου Κέρκυρας απο τις 4 Ιουλίου 2017 έως και το τέλος Ιουλίου.

2017-07-07-1499420113-6101418-19894471_10155400270659534_183438059_n.jpg

Θέμα της; Ο τουρισμός και ο πολιτισμός. Τα σήµατα κατατεθέντα της Κέρκυρας βρίσκουν τρόπο να αναδειχθούν μέσα από την έκθεση την παραγωγή της οποίας έχει αναλάβει η Out of the Box και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Corfu Challenge 2017 που διοργανώνεται από τον ιστιοπλοϊκό όμιλο Marina Gouvia, με τη συνεργασία του International Maxi Association (IMA) και της Maxi 72 Class.

Το Ιόνιο ως χώρος έμπνευσης

Βασικοί στόχοι της έκθεσης είναι να αναδείξει το Ιόνιο και την Κέρκυρα ως χώρο έµπνευσης, δηµιουργίας και πολιτισµικού διαλόγου και να χαρτογραφήσει εκ νέου το αρχιπέλαγος ως έναν αστερισµό προορισµών µε πολιτιστικό ενδιαφέρον. Η ιστορία της τέχνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του χρώματος και σε αυτή την ιστορία, το μπλε παραπέμπει πάντα στην απεραντοσύνη, «το μπλε δεν έχει διαστάσεις, είναι πέρα από τις διαστάσεις», όπως περιέγραψε ο εικαστικός Yves Klein. Χρώματα όπως η ουλτραμαρίνα, το βαθύ μπλε, προέρχεται από το lapis lazuli, έναν πολύτιμο λίθο που εδώ και αιώνες μπορούσε να βρεθεί μόνο σε μια οροσειρά στο Αφγανιστάν. Για εκατοντάδες χρόνια, το κόστος του lapis lazuli ξεπερνούσε ακόμη και την τιμή του χρυσού.

Το μπλε που γίνεται πράσινο

2017-07-07-1499420175-6849974-19873869_10155400272574534_1054577641_n.jpg

Η μειωμένη όμως ευαισθησία και η αδυναμία αντίληψης για το μπλε χρώμα στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να εντοπίσουν τις διαφορές μεταξύ μπλε και κίτρινου, ιώδους και κόκκινου, μπλε και πράσινου έχει ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα να παρουσιάζονται ως κόκκινα, ροζ, μαύρα, άσπρα, γκρίζα και τυρκουάζ. Ενώ, το μπλε εμφανίζεται πράσινο και το κίτρινο εμφανίζεται ιώδες ή ανοιχτό γκρι για εκείνους που έχουν χρωματική τύφλωση για το μπλε (τριτανοπία). Η οπτική αντίληψη είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας του περιβάλλοντος, του κόσμου, καθώς και των οργάνων του σώματος. Το χρώμα είναι ένα από τα κυρίαρχα στοιχεία της αντίληψής μας, ωστόσο, ο φυσικός κόσμος και ο κόσμος των αντικειμένων δεν περιέχουν χρώμα και δεν είναι όπως τα βιώνουμε. Το χρώμα δεν είναι μια φυσική ιδιότητα των αντικειμένων, επομένως, το αίμα δεν είναι κόκκινο, η θάλασσα δεν είναι μπλε, τα δέντρα δεν είναι πράσινα ...

Η εμφάνιση του χρώματος ενός αντικειμένου μπορεί να μετατραπεί αν αλλάξει το χρώμα του φωτός που λάμπει πάνω του και το χρώμα του ορατού φωτός εξαρτάται από το μήκος κύματος του. Το λευκό φως αποτελείται από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου επειδή περιέχει όλα τα μήκη κύματος και περιγράφεται ως πολυχρωματικό φως. Το χρώμα λάμπει με το φως του ακτινοβόλου ήλιου και δημιουργεί ένα αμείλικτο θέαμα από καθαρή ορατότητα, έντονη φωτεινότητα που έχει την ικανότητα ακόμη και να μας τυφλώσει.

2017-07-07-1499420295-8457494-33.jpg

Αντλώντας από τις διαφορετικές αντιλήψεις μας για το χρώμα, την έλλειψη έγχρωμων οραμάτων, αλλά ακόμη και από την «αχρωματοψία» (ολική χρωματική τύφλωση), οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες της ομαδικής έκθεσης του "Corfu in Color" ανιχνεύουν τις διαφορετικές ερμηνείες του χρώματος ως αισθήσεις, αισθητικές εμπειρίες, ψυχολογικές ιδιότητες οπτικών εμπειριών, αλλα και ως αναπαραστάσεις των δομών του εγκεφάλου.

Η έκθεση Corfu in colour θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου 2017

Sponsored Post