20 χρόνια Google: Οι στιγμές που τίμησε την Ελλάδα

20 χρόνια Google: Οι στιγμές που τίμησε την Ελλάδα

Η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης του internet γιορτάζει τα 20 της χρόνια με το ιδιαίτερο doodle της.

H Google Inc. είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Ιδρύθηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν το 1996, όταν αυτοί έκαναν το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998 η Google ιδρύθηκε σαν ιδιωτική εταιρεία.

. Ο στόχος της είναι να οργανώσει όλες τις πληροφορίες του κόσμου και να τις κάνει παγκόσμια διαθέσιμες.

Αν και σήμερα το doodle της είναι αφιερωμένο στα γενέθλιά της δεν είναι λίγες οι φορές που έχει τιμήσει την Ελλάδα. Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικότερες.

Η Google με θεμα τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα

Google

Βουλευτικές εκλογές 6 Μαίου 2012 και η κορυφαία μηχανή αναζήτησης τις τιμούσε με ένα συμβολικό doodle. Tο ηλικιωμένο “G”, τα δύο ”ο” που περιμένουν την σειρά τους για να ψηφίσουν, το “g” και το “l” που βρίσκονται στο παραβάν και ψηφίζουν βάζοντας σταυρούς αλλά και το “e” ως εφορευτική δίχνει με το χέρι ότι όλα θα πάνε καλά.

Η Google τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Μερικές ημέρες νωρίτερα από τις εθνικές εκλογές, την Παρασκευή 27 Απριλίου 2012 το λογότυπο της Google είχε ξανά χρώμα ελληνικό, έχοντας ως θέμα τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο εκείνου του έτους.

Η Google τιμά την 25η Μαρτίου... με τα τσαρούχια

Με δαφνοστεφανωμένα τσαρούχια, λόγω της εθνικής επετείου, οι γραφίστες συμπλήρωσαν το σχέδιο με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας και, φυσικά, την επωνυμία της εταιρίας.

Η Google τιμά τα 90ά γενέθλια της Μαρίας Κάλλας

Η ζωή της Μαρίας Κάλλας υπήρξε ασύγκριτη, μοναδική και ανεπανάληπτη σαν κι αυτή την ίδια. Έτσι, η μηχανή αναζήτησης τίμησε στις 2 Δεκεμβρίου του 2013 τα 90ά της γενέθλια, καθώς αν δεν πέθαινε από καρδιακή προσβολή στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977. η κορυφαία υψίφωνος καλλιτέχνης θα έσβηνε 90 κεράκια.

Η Google, τιμά την επέτειο γέννησης του Διονύσιου Σολωμού

Θέλοντας να τιμήσει την 216η επέτειο, από την γέννηση του Διονύσιου Σολωμού φιλοξένησε στο doodle της, μια εικόνα που παραπέμπει στο αφηγηματικό ποίημα με τίτλο «Ο Κρητικός». Το συγκεκριμένο έργο του, γράφτηκε την περίοδο 1833-1834 και αποτελεί το έναυσμα για να μπει δυναμικά η ελληνική ποίηση στον πνευματικό χώρο της Ευρώπης. Πήρε επάξια, την θέση στα υψηλότερα υποδείγματα της ευρωπαϊκής ποίησης και ακόμα και σήμερα σταθμός στην ποιητική πορεία του Σολωμού.

Η Google τιμά τον Οδυσσέα Ελύτη

Στις 2 Νοεμβρίου του 2011 απεικονίζει τον Νομπελίστα ποιητή, με το σήμα κατατεθέν καπέλο του, και ο ίδιος να κρατά στα χέρια του ένα τετράδιο. Μέσα στα γράμματα της Google φαίνονται μια ελιά, ένα τσαμπί σταφύλια και ένα καράβι.

Ένας φόρος τιμής στον Ελύτη που έχει γράψει: «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Η Google τιμά τη Μελίνα Μερκούρη

Google

Στις 18 Οκτωβρίου του 2015, το doodle είναι αφιερωμένο στη Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννησή της. Ένα σκίτσο με το πρόσωπο της ελληνίδας ηθοποιού και πολιτικού με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης φιγουράρει στην αρχική σελίδα της μηχανής αναζήτησης. Άλλωστε είναι γνωστός ο αγώνας που έδωσε για την επιστροφή των μαρμάρων πίσω στη χώρα μας

Η Google τιμά τον Όλυμπο

Στον Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, είναι αφιερωμένο το doodle της 2 Αυγούστου το 2018 , τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους Φρεντερίκ Μπουασονά, Ντανιέλ Μπο Μποβί και Χρήστο Κάκαλο, οι οποίοι το 1913 έκαναν τη πρώτη αναρρίχηση στα 2918 μέτρα.

Η Google τιμά την ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Τα 115 χρόνια από την ανακάλυψη του Μηχανισμού των Αντικυθήρων τιμήθηκαν στις 17 Μαίου του 2015

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (και χρονολόγιο των Αντικυθήρων, υπολογιστής των Αντικυθήρων ή αστρολάβος των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας αρχαίος αναλογικός, μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ονομάζεται και πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής. Η ποιότητα κατασκευής του υποδηλώνει ότι είχε ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2013 συμπληρώθηκαν 540 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους αστρονόμους, του ανθρώπου που έκανε κατανοητό στους… κοινούς θνητούς το ηλιακό σύστημα, τοποθετώντας τον Ήλιο στο κέντρο του σύμπαντος

Η Google τιμά την Ελλάδα του Αστέριου

Στον μαθητή Αστέριο Ρέυνικ από το 2ο Δημοτικό Σχολείου του Λιτόχωρου αφιερώθηκε το doodle της 14 Μαίου 2013 το οποίο απεικονίζει το σκίτσο που είχε σχεδιάσει με τίτλο ”Η Ελλάδα μου, ήλιος και θάλασσα. Ο μαθητής ήταν ο νικητής του διαγωνισμού “Doodle 4 Google”, με θέμα ”Η Ελλάδα μου”.

Δημοφιλή