5 τρομακτικές πρακτικές ομορφιάς που εφαρμόζονταν στο παρελθόν - και κόντεψαν να μας σκοτώσουν

5 τρομακτικές πρακτικές ομορφιάς που εφαρμόζονταν στο παρελθόν - και κόντεψαν να μας σκοτώσουν
|
George Marks via Getty Images

Χημικές φλούδες που καίνε «στρώματα» του δέρματος του προσώπου. Κατασταλτικά της όρεξης που είναι επικίνδυνα για έμφραγμα. Πλαστικές χειρουργικές που αλλάζουν την εμφάνιση ενδόμυχων σημείων στο γυναικείο σώμα.

Υπάρχουν πολλές μοντέρνες πρακτικές που μπορεί να είναι από επίπονες μέχρι ιατρικά επικίνδυνες. Ωστόσο, οι τάσεις της ομορφιάς έχουν υπάρξει βλαβερές απο αρχαιοτάτων χρόνων.

1. Ο κορσές

Στις αρχές του 1800, η εφεύρεση των μεταλλικών κρίκων επέτρεπε στις γυναίκες να σφίγγουν ακόμα πιο πολύ τους κορσέδες, παραβλέποντας τις ιατρικές συνέπειες. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν έσφιγγαν όλες οι γυναίκες τον κορσέ σε σημείο τραυματισμού και πιθανόν καμία ποτέ δεν κατάφερε να έχει μια μέση-δαχτυλίδι 14 εκατοστών όπως τα μοντέλα των διαφημίσεων που έβλεπαν στα περιοδικά μόδας από τον 19ο αιώνα. Αλλά οι κορσέδες ήταν συχνά τόσο στενοί που δεν επέτρεπαν τη σωστή αναπνοή. Μακροπρόθεσμα, ο κορσές προκαλούσε μυική ατροφία, παραμόρφωση και κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης.

Heritage Images via Getty Images

2. Το να τρώνε αρσενικό

Τον 19ο αιώνα ήταν της μόδας η κατανάλωση δηλητηρίου - του «αρσενικού» που θεωρητικά χάριζε ωραία επιδερμίδα, λαμπερά μάτια και μια καλή εμφάνιση με λίγα παραπάνω κιλά, η οποία τότε ήταν της μόδας, σύμφωνα με δημοσίευμα σε περιοδικό από το 1857. Μάλιστα, υπήρχαν και κανόνες: Έπρεπε να πιουν το δηλητήριο μόνο σε συγκεκριμένη περίοδο του μήνα. Ωστόσο, προκάλεσε συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και παλινδρόμηση στομάχου και μυικούς σπασμούς.

3. Η κρέμα προσώπου με μόλυβδο

Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν κανένας ακόμα δεν γνώριζε τους κινδύνους που έκρυβε μόλυβδος για την υγεία, τα ραδιενεργά καταναλωτικά προϊόντα, ήταν η νέα τάση. Tο 1930 ο γιατρός και ερευνητής Alfred Curie κεφαλοποίησε την ένωσή του που απαρτιζόταν από ερευνητές της ραδιενέργειας και ίδρυσε τη Tho-radia, ένα γαλλικό brand καλλυντικών, τα προϊόντα του οποίου περιείχαν χημικά όπως το χλωριούχο φθόριο και ραδιούχο βρώμιο. Πως τα πουλούσε; Με την υπόσχεση να χαρίσει λευκή επιδερμίδα. Στην πραγματικότητα όχι μόνο δεν βοηθούσε το δέρμα, αλλά το κατέστρεφε.

4. Τα δεμένα πόδια

Πρόκειται για μια κινεζική παράδοση που ξεκίνησε γύρω στα τέλη του 10ου αιώνα. Η μέθοδος των «δεμένων πόδιων» σχεδιάστηκε για να τυλίγει τα πόδια των γυναικών πολύ σφιχτά με σκοπό να αλλάξει το σχήμα των ποδιών σε σχήμα λωτού. Αυτή η επίπονη πρακτική εφαρμόζονταν από όταν το παιδί ήταν τριών ή τεσσάρων χρονών και συνέχιζε μέχρι την ενηλικίωση. Τα παραμορφωμένα άκρα σαν μιας κούκλας και το συγκεκριμένο περπάτημα ήταν πολύ ελκυστικά και ζωτικής σημασίας για την προοπτική γάμου.

Bazuki Muhammad / Reuters

5. Η φαγώσιμη ταινία

Αυτού του είδους η δίαιτα που κυκλοφορούσε πολύ σε παλαιότερες δεκαετίες, δεν ήταν μόνο επικίνδυνη αλλά και αηδιαστική. Στις αρχές του 1900, δημοσιεύματα εφημερίδων έγραφαν ότι οι γυναίκες έπαιρναν χάπια που περιείχαν αυγά σκουλικιών ταινίας και αυτό ήταν ένας τρόπος για να χάσουν κιλά, λόγω των συνεπειών που αυτά είχαν στην πέψη και στο σώμα γενικότερα.

Πηγή: Mental Floss

Προτείνετε μια διόρθωση