Σεισμός στη Μελβούρνη: «Σείστηκε» από τη μεγαλύτερη δόνηση των τελευταίων 120 ετών

Αλλά μετά βίας έγινε αισθητός.
Geoscience Australia

Η Μελβούρνη της Αυστραλίας «σείστηκε» την Κυριακή από έναν σπάνιο και επιφανειακό σεισμό –ο μεγαλύτερος σεισμός που έπληξε την πόλη εδώ και έναν αιώνα– ο οποίος, όμως, δεν προκάλεσε παρά ελάχιστες υλικές ζημιές.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους μόλις 3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το βορειοδυτικό προάστιο του Σάνμπερι και σημειώθηκε στις 23:41 τοπική ώρα σε βάθος 3 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την κυβερνητική υπηρεσία Geoscience Australia.

Αν και μικρού μεγέθους, ήταν ο μεγαλύτερος σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τη Μελβούρνη από τον σεισμό μεγέθους 4,5 Ρίχτερ του 1902.

Η Geoscience Australia έλαβε περισσότερες από 21.000 αναφορές για τον σεισμό από θορυβημένους κατοίκους της περιοχής που δεν είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους δονήσεις.

Οι περισσότεροι σεισμοί καταγράφονται στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου βρίσκονται τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου, καθώς οι τεκτονικές πλάκες σπρώχνονται η μία κόντρα στην άλλη. Οι σεισμοί δεν είναι τόσο συνηθισμένοι στην Αυστραλία, αν και η ήπειρος παρουσιάζει σεισμική δραστηριότητα λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών.

Το 2021, η Βικτώρια βίωσε έναν σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που προκάλεσε μικρές ζημιές στη Μελβούρνη, παρά το γεγονός ότι το επίκεντρο βρισκόταν σχεδόν 200 χιλιόμετρα μακριά.

(με πληροφορίες από CNN)