ΔΙΕΘΝΕΣ
22/08/2019 20:26 EEST | Updated 22/08/2019 20:29 EEST

Αυστραλία: Βρέφος κινδύνευσε να πεθάνει από ασιτία επειδή οι γονείς του είναι vegan

Οι αρχές την βρήκαν με μπλε χείλη, κρύα χέρια και πόδια, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πολύ λίγο μυϊκό τόνο.

NSW DISTRICT COURT

Ενα ζευγάρι στην Αυστραλία παραλίγο να οδηγήσει την νεογέννητη κόρη του στο θάνατο όταν την υπέβαλε σε αυστηρή vegan διατροφή.

Οι νεαροί γονείς, ηλικίας κοντά στα 30, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών, την οποία όμως θα εκτίσουν σε κοινωνικά έργα.

Το μικρό κορίτσι, ηλικίας σήμερα τριών ετών, ήταν τόσο υποσιτισμένο που έμοιαζε με βρέφος 3 μηνών όταν συμπλήρωνε δύο χρόνια ζωής.

Οι vegan γονείς της την τάιζαν μόνο με προϊόντα βρώμης, πατάτες, τοστ και ρύζι 

Το παιδί βρέθηκε χωρίς δόντια, όταν οδηγήθηκε σε ειδική μονάδα φροντίδας το περασμένο έτος.

Το ζευγάρι καταδικάστηκε την Πέμπτη από το δικαστήριο Downing Center του Σίδνεϊ, με την δικαστή Σάρα Χάγκετ να του ασκεί δριμεία κριτική για την ακατανόητη απόφασή του να υποβάλει το παιδί σε μια «εντελώς ανεπαρκή» δίαιτα.

«Αυτό το παιδί ήταν σοβαρά υποσιτισμένο, αδυνατισμένο και μικροσκοπικό για την ηλικία του», υπογράμμισε η δικαστής.

«Δεν μπορούσε να μιλήσει ή να παίξει»

Το κοριτσάκι μπήκε σε πρόγραμμα φροντίδας τον Μάρτιο του 2018, όταν η μητέρα της τηλεφώνησε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ηταν τότε που βρέθηκε ότι ήταν σοβαρά υποσιτισμένη. Οι αρχές την βρήκαν με μπλε χείλη, κρύα χέρια και πόδια, χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πολύ λίγο μυϊκό τόνο.

Η κοινωνική λειτουργός που ανέλαβε τη φροντίδα του μωρού, μετά την αφαίρεση της κηδεμονίας από τους γονείς της, δήλωσε ότι το μωρό ήταν «πίσω σε σχέση με άλλα παιδιά».

«Δεν μπορούσε να καθίσει, δεν μπόρεσε να μιλήσει, δεν μπορούσε να φάει μόνη της, δεν μπορούσε να παίξει με παιχνίδια ... », είπε.

Οι γονείς του παιδιού αρχικά δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι η κατάσταση της κόρης τους οφείλεται στον υποσιτισμό. Το ζευγάρι - που έχει άλλα δύο παιδιά  - δεν ήταν υπερβολικά νεαρό ή αμόρφωτο.

Σύμφωνα με τη δικαστή της υπόθεσης, η μητέρα έπασχε από μια μορφή κατάθλιψη εκείνη την εποχή, αλλά είχε γίνει «ολοένα και πιο σταθεροποιημένη» στις πεποιθήσεις της - συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας των βίγκαν.

Ο δικαστής επέκρινε τον πατέρα που δεν έκανε «τίποτα για να αντιμετωπίσει» την κατάσταση της κόρης του.

Οι γονείς εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου τον περασμένο Μάιο, όπου παραδέχθηκαν πως ήταν ένοχοι επειδή δεν παρείχαν στο παιδί τα απαραίτητα με αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του, 

Πηγή: BBC