Αυτή είναι η νέα Βαρβάκειος αγορά

Δείτε φωτογραφίες πριν και μετά.
Η Βαρβάκειος Αγορά πριν και μετά
Δήμος Αθηναίων
Η Βαρβάκειος Αγορά πριν και μετά

Η ιστορική αγορά της Αθήνας, που κοσμεί την πόλη εδώ και 136 χρόνια και έχει συνδεθεί άρρηκτα με την κουλτούρα, την καθημερινότητα και την ιστορία της αλλάζει όψη.

Ηταν το 1876 όταν, στο πλαίσιο υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας - που προέβλεπε το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας να είναι μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Ερμού και Αθηνάς - εξεδόθη η απόφαση ανέγερσης της Βαρβακείου Δημοτικής Αγοράς Αθηνών. Μέχρι τότε η Αγορά λειτουργούσε σε παράγκες στις παρυφές της αρχαίας Αγοράς στο τέρμα της σημερινής οδού Αιόλου στην θέση της σημερινής Ρωμαϊκής αγοράς και το Γυμνάσιο του Ανδριανού. Οι εργασίες τελικά ξεκίνησαν το 1878 με δωρεά του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Μόλις το 1886 η Βαρβάκειος Αγορά παραδόθηκε στην πόλη της Αθήνας, ενώ στην θέση της παλιάς έγιναν ανασκαφές που έφεραν στο φως τον χώρο της σημερινής Ρωμαϊκής αγοράς μέχρι την οδό Ηφαίστου. Θα έπρεπε έκτοτε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να γίνει η πρώτη μεγάλη ανακαίνισή της μεταξύ των ετών 1979 - 1996. Και είναι η ολική ανακατασκευή των στεγάστρων και των κτιριακών υποδομών των χώρων πώλησης που βρίσκονται στην κάτω πλευρά της Βαρβακείου που προχώρησε ο Δήμος Αθηναίων η οποία, όπως αναφέρουν οι άνθρωποί του, σηματοδοτεί την δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που γίνεται στη Βαρβάκειο Αγορά, τα τελευταία 20 χρόνια, - καθώς η προηγούμενη είχε γίνει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι αλλαγές που έγιναν στην Βαρβάκειο Αγορά σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων

Οι ξύλινοι σκελετοί των στεγάστρων και η υπάρχουσα επικάλυψη τους στους υπαίθριους χώρους πώλησης, κατά μήκος των πεζόδρομων Αριστογείτονος και Αρμοδίου αντικαταστάθηκαν.

Ο νέος σκελετός των στεγάστρων έγινε μεταλλικός, για στατικούς λόγους και για λόγους βιωσιμότητας, ενώ η επικάλυψη έγινε με ειδικά πολυκαρβονικά φύλλα τα οποία προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο.

Ακόμη, τοποθετήθηκαν τέντες με βραχίονες αλουμινίου και αδιάβροχο πανί, ενώ τοποθετήθηκαν στα στέγαστρα νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, σε δύο παράλληλες φωτεινές γραμμές.

Η μόνωση των μικρών κήπων αποκαταστάθηκε με συνθετικές μεμβράνες, ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της εισροής υδάτων στα καταστήματα.

Θεαματική, όμως, είναι και η αλλαγή στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων, με την τεχνική ομάδα του Δήμου να πραγματοποιεί την ολική ανακαίνιση τους. Τα συνεργεία απομάκρυναν τις υγρασίες που έθεταν σε κίνδυνο τους εργαζόμενους αλλά και τους καταναλωτές, τοποθέτησαν νέα κεραμικά πλακάκια και αντικατέστησαν τις ψευδοροφές.

Παράλληλα, προχώρησαν σε βελτιώσεις των δαπέδων με εξειδικευμένα υλικά, ώστε να πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τους χώρους υγιεινής, τοποθέτησαν ανοξείδωτους υγειονομικού τύπου νιπτήρες και ανακατασκεύασαν πλήρως τους ψυκτικούς θαλάμους, αντικαθιστώντας τα παλιά, μη λειτουργικά –σε αρκετές περιπτώσεις- μοτέρ τους.

Οπως επίσης αναφέρουν οι άνθρωποι του Δήμου, το έργο με προϋπολογισμό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε σε διάστημα επτά μηνών, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών οι καταστηματάρχες δεν σταμάτησαν την δραστηριότητά τους, καθώς μεταφέρθηκαν σε προσωρινές εγκαταστάσεις που χωροθετήθηκαν στο άνω τμήμα της αγοράς επί της οδού Αθηνάς.

Η ιστορική λαχαναγορά της Βαρβακείου

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε η ιστορική λαχαναγορά της Βαρβακείου, η οποία μάλιστα είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από την καταστροφική θεομηνία «Μπάλλος» που έπληξε το κέντρο της Αθήνας τον Οκτώβριο του 2021.

«Η ανάπλαση της Βαρβακείου ήταν ένα έργο που έπρεπε να γίνει αλλά κανείς δεν έπαιρνε την πρωτοβουλία να το βάλει μπρος. Ευτυχώς, ο Δήμαρχος έχοντας τα αυτιά του ανοιχτά, έφτιαξε αυτό το κομψοτέχνημα για τα δεδομένα της αγοράς. Θα δημιουργήσει άλλο αέρα, θα δώσει άλλη αισθητική, θα δώσει άλλη βαρύτητα και στα υγειονομικά πρωτόκολλα και στον ανταγωνισμό και στην παρουσία και στην εικόνα που έχουμε γενικά σαν αγορά σε όλο το κομμάτι της Αθήνας. Αυτός ο χώρος είναι πρότυπο για εμάς. Δουλεύουμε εδώ πάρα πολλά χρόνια και θα δουλεύουμε και για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτή είναι η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα», δήλωσε ο Πρόεδρος των Οπωροπωλών Βαρβακείου Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος.

Η Βαρβάκειος Αγορά πριν και μετά
Δήμος Αθηναίων
Η Βαρβάκειος Αγορά πριν και μετά

Υπεύθυνος συντονισμού και υλοποίησης έργου ήταν ο αντιδήμαρχος Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Βασίλης Αξιώτης.