Λίφτινγκ στο «στομάχι της Αθήνας»: Η Βαρβάκειος Αγορά τότε και τώρα

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μια πυρκαγιά τον 19ο αιώνα κι η κακοκαιρία «Μπάλλος» το 2022 επιταχύνουν τα έργα στο τοπόσημο της Αθήνας.

Ηταν το 1876 όταν, στο πλαίσιο υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας - που προέβλεπε το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας να είναι μεταξύ των οδών Πανεπιστημίου, Ερμού και Αθηνάς - εξεδόθη η απόφαση ανέγερσης της Βαρβακείου Δημοτικής Αγοράς Αθηνών.

Μέχρι τότε η Αγορά λειτουργούσε σε παράγκες στις παρυφές της αρχαίας Αγοράς στο τέρμα της σημερινής οδού Αιόλου στην θέση της σημερινής Ρωμαϊκής αγοράς και το Γυμνάσιο του Ανδριανού.

Εργασίες στην Βαρβάκειο αγορά
Δήμος Αθηναίων
Εργασίες στην Βαρβάκειο αγορά

Η εκκίνηση των εργασιών

Οι εργασίες τελικά ξεκίνησαν το 1878 με δωρεά του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, αλλά οι καθυστερήσεις ήταν τεράστιες. Δεν χρειάστηκε παρά μόνο μια ... πυρκαγιά για να επιταχυνθούν: ο λόγος για την καταστροφή των παλιών εγκαταστάσεων που έκανε την ανάγκη για την δημιουργία νέων επιτακτική. Εν τέλει το 1886 η Βαρβάκειος Αγορά παραδόθηκε στην πόλη της Αθήνας, ενώ στην θέση της παλιάς έγιναν ανασκαφές που έφεραν στο φως τον χώρο της σημερινής Ρωμαϊκής αγοράς μέχρι την οδό Ηφαίστου. Θα έπρεπε έκτοτε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να γίνει η πρώτη μεγάλη ανακαίνισή της μεταξύ των ετών 1979 - 1996.

Από τις εργασίες στην Βαρβάκειο Αγορά
Δήμος Αθηναίων
Από τις εργασίες στην Βαρβάκειο Αγορά

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004

Και είναι η ολική ανακατασκευή των στεγάστρων και των κτιριακών υποδομών των χώρων πώλησης που βρίσκονται στην κάτω πλευρά της Βαρβακείου που προχωρεί ο Δήμος Αθηναίων η οποία σηματοδοτεί την δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που γίνεται στη Βαρβάκειο Αγορά, τα τελευταία 20 χρόνια, - καθώς η προηγούμενη είχε γίνει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τις εργασίες στην Βαρβάκειο Αγορά
Δήμος Αθηναίων
Από τις εργασίες στην Βαρβάκειο Αγορά

Εργα για 43 καταστήματα

Τα έργα, που αφορούν συνολικά 43 καταστήματα, γίνονται με στόχο «την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων και την αναβάθμιση του ιστορικού χώρου της αγοράς», όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Δήμου.

Κι όπως τον 19ο αιώνα μια πυρκαγιά επιτάχυνε την δημιουργία της Αγοράς, έτσι και στα χρόνια μας, μια θεομηνία που έπληξε το κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Οκτώβριο («Μπάλλος») και προκάλεσε την κατάρρευση τμήματος του στεγάστρου, επιτάχυνε τον σχεδιασμό και τις διαδικασίες για την ολική ανακατασκευή του συγκεκριμένου τμήματος της αγοράς.

Από τις εργασίες στην Βαρβάκειο Αγορά
Δήμος Αθηναίων
Από τις εργασίες στην Βαρβάκειο Αγορά

Τέντες βαρέως τύπου και ψυγεία κοντέινερ

Ξεκίνησαν σήμερα και ήδη τοποθετήθηκαν οι πρώτες τέντες βαρέως τύπου, καθώς και ψυγεία κοντέινερ για την αποθήκευση των προϊόντων, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών. Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων παρέχει δωρεάν Ίντερνετ στους καταστηματάρχες με στόχο να διευκολυνθούν οι συναλλαγές τους, ενώ για όλο το διάστημα της ανακατασκευής, οι επαγγελματίες δε θα καταβάλλουν το αντίτιμο για τη μίσθωση των χώρων.

Η αναβάθμιση των χώρων της Βαρβακείου, είχε ενταχθεί εξαρχής στον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα των επαγγελματιών της, αλλά και καταγεγραμμένη ανάγκη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Εργασίες στην Βαρβάκειο αγορά
Δήμος Αθηναίων
Εργασίες στην Βαρβάκειο αγορά

Το χρονοδιάγραμμα

Οι εργασίες που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο προσεχές τετράμηνο, προβλέπουν τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων, οι οποίες θα πληρούν όλους τους υγειονομικούς κανόνες, με στόχο την ασφάλεια τόσο των επαγγελματιών όσο και των καταναλωτών.

Σημειώνεται ότι στα νέα στέγαστρα, θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα, τεχνολογίας LED για τον καλύτερο φωτισμό της αγοράς.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την Βαρβάκειο Αγορά το 1947, εποχή του Εμφυλίου:

ΠΗΓΗ ιστορικών στοιχείων: greekgastronomyguide.gr