ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
21/02/2019 20:47 EET | Updated 21/02/2019 22:31 EET

Αυτός θα είναι ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Ποιοι δανειολήπτες θα μπορέσουν να ενταχτούν.

Indysystem via Getty Images

Οι λεπτομέρειες ξεκαθαρίστηκαν, οι διαφορές γεφυρώθηκαν, το πλαίσιο οριστικοποιήθηκε και πλέον ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας μένει να πάρει το τελικό «πράσινο φως» από τους Θεσμούς πριν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση μαζί με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στη χθεσινή σύσκεψη, η οποία ήταν διάρκειας τρεισήμισι ωρών, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία σε όλα τα μέτωπα τα οποία παρέμεναν ανοιχτά. Αποτέλεσμα είναι να κλείσουν «τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεων που έχριζαν διευκρινίσεων» όπως ανάφεραν κυβερνητικές πηγές.

Σε σχέση με το προσχέδιο της συμφωνία που είχε σταλεί και στους Θεσμούς, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να ορίσουν ως χρονική διάρκεια για το νέο πλαίσιο τον ένα χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι η χρονική διάρκεια του νέου πλαισίου προστασίας που θα διαδεχθεί το νόμο Κατσέλη, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να λειτουργεί η πλατφόρμα, θα έχει χρονική διάρκεια ενός έτους. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα οι δανειολήπτες θα μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, λαμβάνοντας και επιδότηση.

Η συμφωνία με βάση την οποία οι δανειολήπτες θα μπορέσουν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση προβλέπει:
1) Το όριο της εμπορικής αξίας για την προστασία του ακινήτου είναι οι 200.000 ευρώ.
2) Το όριο της αντικειμενικής αξίας για την προστασία του ακινήτου είναι οι 250.000 ευρώ.
3)) Το ύψος των δανείων που μπορεί να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη καθορίζεται στις 130.000 ευρώ, χωρίς όμως να υπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας του τελευταίου εξαμήνου.
4)Τα εισοδηματικά κριτήρια ορίζονται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες 70%. Δηλαδή, για ένα άτομο το εισοδηματικό όριο ορίζεται στις 13.906. Σε ένα ζευγάρι ορίζεται στις 23.658. Με ένα παιδί στις 26.572 ευρώ. Με δυο παιδιά στις 35.086 ευρώ. Οικογένεια με τρία παιδιά το ποσό είναι τα 40.800 ευρώ.
5)Η ρύθμιση προβλέπει «κούρεμα» του δανείου για το ποσό που υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.
6)Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όλα τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγύηση πρώτη κατοικία
7)Η επιδότηση της δόσης του δανείου θα φτάνει έως και τα 25 χρόνια.
8) Η επιδότηση του Ελληνικού Δημοσίου για τις δόσεις των δανείων θα φτάσει τα 450 εκατ ευρώ.
9)Η ένταξη στη νέα ρύθμιση θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας το βιώσιμο και αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σε ότι αφορά τους δανειολήπτες που έχουν ήδη αιτηθεί ένταξη στο νόμο Κατσέλη με την προηγούμενη του μορφή, δεν θα είναι υποχρεωτικό να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο. Η απόφαση παραμένει δική τους, εφόσον θέλουν να εγκαταλείψουν τον παλιό νόμο και να λάβουν προστασία από τον καινούργιο αφού πρώτα υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Αυτό όμως θα σημάνει ένα νέο γύρο ελέγχου προκειμένου να αποκλειστούν από την προστασία του νέου νόμου οι «στρατηγικοί κακοπληρωτές.