Αυξάνονται τα κρούσματα γονέων-αρνητών που κρατούν τα παιδιά τους εκτός σχολείου

Στη Βουλή η τροπολογία για την ποινή φυλάκισης και το χρηματικό πρόστιμο σε όσους στερούν την εκπαίδευση από τα παιδιά τους.
Eurokinissi

Συνολικά 70 μαθητές της Κεντρικής Μακεδονίας δεν προσέρχονται στα σχολεία τους, καθώς οι γονείς και κηδεμόνες τους αρνούνται να συμμορφωθούν με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που αφορούν την πανδημία και τα μέτρα πρόληψης διασποράς του κορονοϊού (χρήση μάσκας, αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι κ.λπ.) που ισχύουν στις δομές εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, η πλειοψηφία των μαθητών που δεν πηγαίνουν στο σχολείο (50 άτομα) είναι εγγεγραμμένοι σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ στην περιφέρεια οι περισσότεροι των υπόλοιπων 20 ανήκουν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Σερρών.

Ο αριθμός έχει αυξηθεί το τελευταίο εικοσαήμερο, καθώς στην αρχή της σχολικής χρονιάς απείχαν από τα μαθήματα 37 μαθητές, εκ των οποίων 30 στη Θεσσαλονίκη και 7 στις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι μαθητές αυτοί δεν παρακολουθούν ούτε διαδικτυακά μαθήματα, καθώς στα διαπεριφερειακά διαδικτυακά τμήματα που λειτουργούν έχουν ενταχθεί αποκλειστικά άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν προσκομίσει τις απαιτούμενες ιατρικές γνωματεύσεις.

Με τροπολογία/ προσθήκη που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Μεταρρυθμίσεις νομοθετικό πλαίσιο Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 3, του άρθρου 2, του νόμου 1566/1985 για την υποχρεωτικότητα φοίτησης στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο και προβλέπονται ποινικές ευθύνες για όσους γονείς/ κηδεμόνες κρατούν τους μαθητές μακριά από το σχολείο για οποιονδήποτε λόγο.

Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».

Κεραμέως: Κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του

Μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του, έστειλε από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, παρουσιάζοντας την επίμαχη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών.

Οπως σημείωσε η κα. Κεραμέως, η τροπολογία αφορά σε γονείς που κρατούν τα παιδιά τους μακριά από το σχολείο, λόγω αντίθεσης στις μάσκες ή τις αυτοδιαγνωστικές εξετάσεις. Οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες, αλλά και μια περίπτωση αρκεί τόνισε η υπουργός.

Αναφερόμενη στον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού στα σχολεία, η υπουργός Παιδείας είπε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, κατεγράφησαν 1.000 λιγότερα κρούσματα και ότι μόλις 15 τμήματα (σε σύνολο 85.000) είναι κλειστά, δηλαδή το 0,01%. Τα σχολεία ακολουθούν την πανδημία, και δεν την οδηγούν είπε χαρακτηριστικά.

Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε πρόσφορα και αναλογικά μέτρα για το φαινόμενο, και να το διαχωρίσουμε από κοινωνικές αιτίες που αφορούν στη σχολική διαρροή είπε ο κ. Ξανθόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, είπε ότι το μέτρο είναι οριζόντιο και ότι η τροπολογία κατατέθηκε χωρίς διάλογο. Εάν δύο γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και φυλακισθούν, τι θα γίνουν τα παιδιά; Υπάρχουν κοινωνικές δομές; αναρωτήθηκε ο κ. Παφίλης, ο οποίος επισήμανε ότι και πριν την πανδημία το ποσοστό της διαρροής παιδιών από την υποχρεωτική εκπαίδευση ήταν 11%.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, είπε ότι σχολεία είναι υγειονομικές βόμβες, και ότι η κυβέρνηση, αντί να αραιώσει τα τμήματα, και να ανοίξει νέες αίθουσες, προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων. Είναι κακή άσκηση επιμέλειας να μην αφήνεις το παιδί σου να πάει σχολείο, αλλά υπάρχει γενικότερη διαρροή λόγω φτώχειας παρατήρησε η κυρία Αδαμοπούλου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, είπε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την προστασία των πολιτών και ότι διακατέχεται από τιμωρητική διάθεση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή