Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν έχουν σκοτώσει δεκάδες πρώην μέλη της κυβέρνησης

Εκθεση-καταπέλτης του ΟΗΕ.
Ali Khara via Reuters

Μέλη των Ταλιμπάν και σύμμαχοι των φονταμενταλιστών σουνιτών κατηγορούνται σε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις δολοφονίες εκατό και πλέον πρώην μελών της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, των δυνάμεων ασφαλείας και Αφγανών που είχαν εργαστεί για λογαριασμό ξένων δυνάμεων.

Το έγγραφο, αντίτυπο του οποίου συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο χθες Κυριακή, διαπιστώνει επίσης την ακραία περιστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών και του δικαιώματος στις ειρηνικές διαδηλώσεις.

«Παρά τις ανακοινώσεις περί γενικής αμνηστίας των πρώην μελών της κυβέρνησης, των δυνάμεων ασφαλείας και εκείνων που είχαν εργαστεί για ξένα στρατεύματα, η MANUA (σ.σ. η Αποστολή Αρωγής στο Αφγανιστάν των Ηνωμένων Εθνών) συνέχισε να λαμβάνει αξιόπιστες αναφορές για ανθρωποκτονίες, για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις και άλλες παραβιάσεις σε βάρος των ανθρώπων αυτών», διευκρινίζεται στην έκθεση, που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αντόνιο Γκουτέρες.

Αφότου κυρίευσαν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν, η αποστολή του ΟΗΕ έχει λάβει πάνω από εκατό αναφορές για ανθρωποκτονίες που θεωρεί αξιόπιστες, σημειώνεται στο κείμενο. Τα δύο τρίτα και πλέον από τις ανθρωποκτονίες αυτές ήταν «εξωδικαστικές εκτελέσεις που διαπράχθηκαν de facto από τις αρχές ή μέλη» των Ταλιμπάν, προστίθεται.

Επιπλέον, συνεχίζει η έκθεση, «υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να μετατρέπονται σε θύματα επιθέσεων, εκφοβισμών, διωγμών, αυθαίρετων συλλήψεων, κακομεταχείρισης» και «να δολοφονούνται».

Εξάλλου το προηγούμενο «κοινωνικό και οικονομικό σύστημα» βρίσκεται σε πορεία «εξάλειψης», σχολιάζει ο κ. Γκουτέρες, αναφερόμενος στην καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων, στην απαγόρευση της πρόσβασης των γυναικών στις εργασίες τους και των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει ως αυτό το στάδιο το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης και επιδείνωσης της φτώχειας και της ξηρασίας που πλήττει την αγροτική παραγωγή σε πολλές περιοχές της ασιατικής χώρας, ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως ο μισός από τον πληθυσμό του Αφγανιστάν (38 εκατ.) κινδυνεύει να βρεθεί το προσεχές διάστημα αντιμέτωπος με οξεία διατροφική ανασφάλεια.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε – ομόφωνα – τον Δεκέμβριο απόφαση η οποία διευκολύνει για έναν χρόνο τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει την παραβίαση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων που συνδέονται με τους Ταλιμπάν.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή