Αισχύλεια 2023: Ωδή σε ένα «μανιφέστο συνεργασίας»

Παρουσιάστηκε το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 που κλείνει φέτος τα 49 του χρόνια στην Ελευσίνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023.
Από το φωτογραφικό αρχείο των Αισχυλείων
Από το φωτογραφικό αρχείο των Αισχυλείων
Kouskoutis Giannis

Ενα «μανιφέστο συνεργασίας» είναι το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γενικού Καλλιτεχνικού διευθυντή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Μιχαήλ Μαρμαρινού, κατά την διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου παρουσίασης του Φεστιβάλ στον Ιανό. Εκεί βρέθηκαν επίσης για να δώσουν την δική τους διάσταση στην παρουσίαση της διοργάνωσης ο Δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Νίκος Βιλιώτης και Κατερίνα Τζιγκιτζέλα,

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, μια όπερα δρόμου και πολιτιστικά γεγονότα, «που αναδεικνύουν την σύγχρονη έκφραση και δημιουργία μέσα από αυστηρά επιλεγμένες προτάσεις» περιλαμβάνει το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2023 που κλείνει φέτος τα 49 του χρόνια στην Ελευσίνα, μια πόλη που είναι για το 2023 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Φέτος, αυτή τη σημαντική χρονιά, το Φεστιβάλ διευρύνει τους «ορίζοντές» του χάρη στην συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και θα ενεργοποιηθούν δημόσιοι χώροι σε ιδιαίτερες τοποθεσίες της πόλης.

Αλήθεια πόσο κοστίζει η φετινή χρονιά των Αισχυλείων και πώς θα καλυφθεί το - δυσαναπλήρωτο - κενό της, προσφάτως εκλιπούσας, Δέσποινας Γερουλάνου, προέδρου του ΔΣ της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας 2023;

Το κόστος των Αισχυλείων ανέρχεται στα 350.000 ευρώ και καλύπτεται από την Περιφέρεια, τον Δήμο και την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνα 2023, ενώ ο δήμαρχος, κ. Αργύρης Οικονόμου ως αντιπρόεδρος αναλαμβάνει προς το παρόν τις αρμοδιότητες της Δέσποινας Γερουλάνου. Στο μέλλον, ωστόσο, υπάρχει σχέδιο να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος που θα καλύψει τη θέση αυτή, όπως ειπώθηκε σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Οι εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο θα πραγματοποιηθούν στο εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, με φόντο την παραλία της Ελευσίνας

Στο Παλαιό Ελαιουργείο και στο X-Bowling Art Center, φιλοξενείται και η κεντρική έκθεση Σύγχρονης Τέχνης Μυστήριο 3 «Ελευσίνα Mon Amour-Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο», που εγκαινιάζεται στις 7 Ιουλίου και στην οποία συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες από εννέα χώρες, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Μία παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, με την υποστήριξη του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Στρατηγικό συνεργάτη το Φεστιβάλ Αισχύλεια.

Το Φεστιβάλ που υποστηρίζεται από τον Δήμο Ελευσίνας, καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του στον χρόνο, τελεί και φέτος υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Η αυλαία των Αισχυλείων 2023 ανοίγει την Κυριακή 27 Αυγούστου με την συνάντηση δύο σπουδαίων ερμηνευτών. Η Μαρία Φαραντούρη και ο Μανώλης Μητσιάς εγκαινιάζουν το Φεστιβάλ με μια συναυλία που θα δώσουν στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, με τραγούδια κορυφαίων συνθετών σε μελοποιημένη ποίηση. Opening act, Μυστήριο 154, σε συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Ρεσιτάλ με βιολί και πιάνο του νέου Ελευσίνιου καλλιτέχνη Αιμίλιου Μπάρτζη (βιολί) και της βραβευμένης σολίστ πιάνου Μαργαρίτας Κολάση σε έργα κλασικού ρεπερτορίου. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη 30 και 31 Αυγούστου η Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζει ένα νέο έργο στα όρια του θεάτρου και της μουσικής συναυλίας, σε κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου και μουσική του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy) με τίτλο «Μεγάλα & μικρά πλοία- Μυστήριο 115» που θα φιλοξενηθεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο, το νεκροταφείο πλοίων γνωστό ως Βλύχα. Μια αλληγορία και ιστορία μυθοπλασίας με πρωταγωνιστές τους ανθρώπους και την πληγωμένη σχέση τους με το περιβάλλον, τη θάλασσα και το παρελθόν τους.

Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει ο Μιχάλης Μυτακίδης (B.D.Foxmoor των Active Member) για να παρουσιάσει με την ομάδα ”Ανάληψις” τα «Ελευσίνια Πειστήρια- Μυστήριο 202». Μια οπτικοακουστική παράσταση, ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ, όπου η μουσική είναι φτιαγμένη αποκλειστικά από ήχους της πόλης, πλαισιωμένη από οπτικό υλικό (δραματοποιημένες σκηνές και πλάνα από τις ηχογραφήσεις) και μια κεντρική ρυθμική και λυρική αφήγηση που συνδέει την ιστορία του τόπου με το σήμερα.

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου τον μουσικό λόγο έχει ο κορυφαίος συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα πιο αγαπημένα τραγούδια του, με ερμηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα. Διευθύνοντας μια πολυμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ, θα μας χαρίσει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά του έργα.

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου η Κάρμεν Ρουγγέρη θα παρουσιάσει την παράσταση «Παραμύθι χωρίς όνομα», της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα έντεχνο, διαχρονικό παραμύθι, με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πλοκή, που θα διασκεδάσει τα παιδιά, αλλά συγχρόνως θα τα διδάξει με έμμεσο τρόπο, καθώς μιλάει για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου. Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ, όπως κάνει κάθε χρόνο, συστήνει, νέους άξιους δημιουργούς από τη σύγχρονη μουσική σκηνή. Φέτος το λόγο έχουν Το Σφάλμα & ο Frank the Zapper με full μπάντα, οι οποίοι φέρνουν το hip hop στο Φεστιβάλ Αισχύλεια. Στον βιομηχανικό χώρο του Παλαιού Ελαιουργείου θα παρουσιάσουν σε εκδοχές που θα ακουστούν για πρώτη φορά, ένα πρόγραμμα από πρόσφατα αλλά και παλιότερα αγαπημένα κομμάτια από το δικό τους hip hop, που δεν μοιάζει με κάτι άλλο στην ελληνική σκηνή. Το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα, με φόντο το λιμάνι της Ελευσίνας, συνδυάζεται οργανικά με τη μουσική που μιλάει για τη σκέψη, τη βιοπάλη, την αλληλεγγύη, την επιμονή και τη μαχητικότητα, που πλαισιώνεται από ένα τρόπο ζωής και σε καλεί να πάρεις θέση. Μας καλούν λοιπόν, σε μια ιδιαίτερη συναυλία για όσες και όσους έχουν βαρεθεί την πεπατημένη, τόσο στην τέχνη όσο και στην καθημερινότητα. Γενική είσοδος: 5€.

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, το σκηνικό γίνεται θεατρικό και τη σκυτάλη παίρνει ο «Ιππόλυτος», του Ευριπίδη μια παράσταση από το Εθνικό Θέατρο με την υπογραφή της διακεκριμένης σκηνοθέτιδας Κατερίνας Ευαγγελάτου. Αποτελεί μια από τις φετινές παραστάσεις του πρώτου κρατικού θιάσου, που ανεβαίνει στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ και έρχεται και στην Ελευσίνα, με ένα λαμπρό θίασο άξιων ηθοποιών.

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου μία από τις πιο σημαντικές αρχαίες τραγωδίες, που θεωρείται το αποκορύφωμα της δραματικής τέχνης του Σοφοκλή (ως πρότυπο τραγωδίας τη θεωρούσε ο Αριστοτέλης στην πραγματεία του Περὶ ποιητικῆς), ο «Οιδίπους Τύραννος», θα παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Αισχύλεια, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και την Άννα Μάσχα στο ρόλο της Ιοκάστης. Είσοδος ελεύθερη με δελτίο εισόδου. Η παράσταση είναι χορηγία της Περιφέρειας Αττικής.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου μια ξεχωριστή παράσταση, μόνο για την Ελευσίνα με τίτλο «Μια γιορτή για την αλλαγή του κόσμου- Μυστήριο 113». Πρόκειται για μια πληθωρική όπερα δρόμου, που θα εξελιχθεί στον πεζόδρομο της Νικολαΐδου στην Ελευσίνα και προϋποθέτει τη συμμετοχή του κοινού της πόλης. Μια αλλόκοτη συμμορία καλλιτεχνών, χορευτών, τραγουδιστών, ηθοποιών και μουσικών αρχίζουν να στήνουν κάτι παράξενο στην άκρη της πόλης. Η ομάδα μουσικού θεάτρου oper(o) αντλεί έμπνευση από το καλλιτεχνικό κίνημα νταντά και την επανάσταση των σουρεαλιστών, χρησιμοποιεί κοινά εργαλεία, μεθόδους, στόχο και σκοπό. Με τεχνικές όπως το κολάζ, η ανασύνθεση και η ανασκευή μουσικών, λογοτεχνικών και θεατρικών κείμενων, εικόνων και γεγονότων που προϋπάρχουν, δημιουργούν ενα νέο ενιαίο έργο που ονειρεύεται την αλλαγή του κόσμου.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Ο αεικίνητος Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιορτάζει φέτος τα 50 του χρόνια στη μουσική και έρχεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, για να τα γιορτάσει μαζί μας στο Παλαιό Ελαιουργείο, με αγαπημένα τραγούδια-σταθμούς από όλη τη δυναμική του πορεία στο τραγούδι, που έχουν μείνει ανεξίτηλα.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πέφτει η αυλαία του Φεστιβάλ διαφορετικά και ιδιαίτερα. Θα λάβει χώρα ο 8ος Ημιμαραθώνιος Αγώνας «Στα Ίχνη της Ιεράς Οδού». Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε όλους, ακόμα και σε εκείνους που δεν το έχουν τολμήσει ως σήμερα. Μια διαδρομή Αθήνα-Ελευσίνα μέσω της Ιεράς Οδού, που περιλαμβάνει είτε αγώνα 5 χλμ. με εκκίνηση από την Ελευσίνα, είτε αγώνα 21 χλμ. με εκκίνηση από τον Κεραμεικό. Δήλωση συμμετοχής: https://eleusisimimarathon.gr.

*Το φετινό φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του πρώην Δημάρχου Ελευσίνας και ιδρυτή των Αισχυλείων, Μιχάλη Λεβέντη, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

Info:

Ώρα έναρξης: 21.00, Γενική Είσοδος: 12€ , μειωμένο: 5€.

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο https://aisxylia.gr

Διαδικτυακά:

Aisxylia.gr & VIVA.gr

Φυσικά σημεία προπώλησης:

*Παλαιό Δημαρχείο Ελευσίνας

Πεζόδρομος Νικολαΐδου & Β. Λάσκου

Τρίτη.-Σάβ. 11.00-14.00 & 18.00-21.00

*Παλαιό Ελαιουργείο, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19.00-21.00.

*Σημεία VIVA,πληροφορίες VIVA.gr

Πρόσβαση:

Η πρόσβαση στον χώρο μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Προαστιακός: Αποβίβαση Σταθμός Μαγούλας και μετά επιβίβαση στα λεωφορεία Αρ. Γραμμής 879 ή 863 (Θριάσιο Νοσοκομείο - Ελευσίνα).

Σταθμός Μετρό ”Αγία Μαρίνα”: αποβίβαση στο Σταθμό ”Αγία Μαρίνα” και μετά επιβίβαση στο λεωφορείο της γραμμής 876 (Σταθμός Μετρό Αγία Μαρίνα – Ελευσίνα).

Λεωφορεία:

Κτελ νομού Αττικής Μέγαρα- Αθήνα επιβίβαση από Θησείο

881 Ελευσίνα - Ασπρόπυργος – Ρουπάκι Μάνδρα – Ελευσίνα

845 Πειραιάς - Ελευσίνα (μέσω Θηβών)

871 Πειραιάς - Ελευσίνα (μέσω Λ. Σχιστού)

876 Σταθμός Μετρό Αγίας Μαρίνας – Ελευσίνα

Δημοφιλή