Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου

Δεν θα πραγματοποιηθεί η ξενάγηση του πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο στον νέο Ναό Αγίου Νικολάου.
Elpidoforos
Elpidoforos
Eurokinissi

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού για την Παρασκευή (24/9) προστέθηκε η συνάντηση του με το editorial board της Wall Street Journal, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί στο Ground Zero, όπου και θα γινόταν και η ξενάγηση του από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στο νέο Ναό του Αγίου Νικολάου. Αυτή είναι η επίσημη αιτιολογία της αλλαγής του προγράμματος του πρωθυπουργού.

Η ακύρωση της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Ελπιδοφόρου ήταν πάντως αναμενόμενη, καθώς το πρωί της Πέμπτης (23/9) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε εκφράσει τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής να παραστεί στα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκεια της», είχε αναφέρει κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο κ. Οικονόμου ενώ είχε προϊδεάσει για την ακύρωση της συνάντησης τονίζοντας στους δημοσιογράφους ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση, προκύπτουν συνεχώς πράγματα, θα ενημερωθείτε έγκαιρα».

Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Μέχρι τώρα οι συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη έχουν γίνει σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Την Πέμπτη (23/9) ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους επικεφαλής και εκπροσώπους μεγάλων αμερικανο-εβραϊκών οργανώσεων.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων συζητήθηκαν οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ενώ επισημάνθηκε η στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ισραήλ, καθώς και η σημασία του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και στη βάση της πεποίθησης ότι το Διεθνές Δίκαιο και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο για την ειρηνική επίλυση διαφορών, κάτι που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει στην πράξη με συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, επίσης, με τον επικεφαλής της American Jewish Committee, Ντέιβιντ Χάρις, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προοπτική εμβάθυνσης του σχήματος 3+1 στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, όπως και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας σε τομείς όπως το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή. Επίσης αντάλλαξαν απόψεις για το νομοσχέδιο για την ελληνοαμερικανική αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία που προωθείται στο Κογκρέσο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ηγεσία της AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση προς την ηγεσία της Οργάνωσης για επίσκεψη στη χώρα μας μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε σε όλους τους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την εξάλειψη του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νεότερων γενεών σχετικά με τις θηριωδίες των ναζί, έχοντας αναλάβει από τον Απρίλιο την Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA).

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με τον Πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ότι οι επενδύσεις της Microsoft στην Ελλάδα προχωρούν παρά την πανδημία και υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία. Ήδη προχωρά η μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού για την κατασκευή Data Centers στην Αττική και σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσουν οι εργασίες ενώ τα αποκαλυπτήρια του πρότζεκτ της Microsoft για την Αρχαία Ολυμπία είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα