ΔΙΕΘΝΕΣ
23/09/2021 19:04 EEST

Ερντογάν: Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν είναι υγιείς – «Αιχμές» για τα F-35

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να λύσουν τα ζητήματα γύρω από τα F-35.

Anadolu Agency via Getty Images

O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Πέμπτη πως οι δεσμοί της Τουρκίας με τις ΗΠΑ δεν είναι υγιείς και ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να λύσει τα ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά των ρωσικών πυραύλωνS-400 από την Άγκυρα, όπως μετέδωσε το Haberturk.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε πολύ κακό σημείο, δεδομένου ότι η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει κυρώσεις στην τουρκική αμυντική βιομηχανία για το θέμα των S-400, ενώ επίσης έβγαλε την Άγκυρα από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, στο οποίο η Τουρκία στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό για το μέλλον της πολεμικής της αεροπορίας. Σημειώνεται πως η Τουρκία συμμετείχε στο πρόγραμμα τόσο ως αγοραστής όσο και ως κατασκευαστής.

«Δεν μπορώ να πω ότι είναι σε εξέλιξη μια υγιής διαδικασία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις...αγοράσαμε F-35, πληρώσαμε 1,4 δισ. δολάρια και αυτά τα F-35 δεν μας παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πρέπει να το λύσουν αυτό» είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους μετά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Όπως τόνισε, η Άγκυρα θα καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες από αλλού εάν η Ουάσινγκτον δεν τη βοηθήσει, προσθέτοντας πως δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αποδέχεται να ανακινείται συνέχεια το θέμα των S-400, το οποίο, όπως είπε «έχει τελειώσει».

Η Τουρκία φαινόταν να ελπίζει σε συνεργασία με τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μετά την απόσυρση του ΝΑΤΟ από τη χώρα, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, ωστόσο χρειάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά της μετά την ταχεία επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει επικριτική στάση απέναντι στην απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση, λέγοντας πως η Ουάσινγκτον έπρεπε να «πληρώσει το τίμημα» για την κίνησή της. Παράλληλα, είπε ότι οι δύο χώρες θα έπρεπε να συνεργάζονται, ως φίλοι, μα «η παρούσα κατεύθυνση δεν δείχνει καλά πράγματα», προσθέτοντας επίσης πως ο ίδιος και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, «δεν άρχισαν καλά».

Με πληροφορίες από Reuters, Anadolu