Άλμπερτ Μπουρλά, Pfizer: Ίσως χρειαστεί 4η δόση εμβολίου νωρίτερα λόγω Όμικρον

Τι έχουν δείξει τα πρώτα ευρήματα των ερευνών για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού.
via Associated Press

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC πως ίσως να χρειαστεί τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό νωρίτερα του αναμενομένου, καθώς προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν πως η νέα παραλλαγή Όμικρον μπορεί να αντέχει στα προστατευτικά αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο που η εταιρεία έβγαλε με τη BioNTech.

Η Pfizer και η BioNTech παρουσίασαν την Τετάρτη τα αποτελέσματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη, που έδειχναν πως η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, ενώ η αποτελεσματικότητα του αρχικού κύκλου των δύο δόσεων έπεφτε σημαντικά ως προς τη δυνατότητα προστασίας απέναντι στο νέο στέλεχος. Πάντως οι δύο δόσεις πιθανότατα παρέχουν ακόμα προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης από την Όμικρον, είπαν οι εταιρείες.

Ο Μπουρλά σημείωσε πως μια προκαταρκτική μελέτη από την εταιρεία βασίστηκε σε ένα συνθετικό, φτιαγμένο σε εργαστήριο αντίγραφο της παραλλαγής και περισσότερα δεδομένα χρειάζονται για δοκιμές απέναντι στον πραγματικό ιό. Αυτά τα αποτελέσματα από τον πραγματικό κόσμο θα είναι πολύ ακριβέστερα και αναμένονται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

«Όταν δούμε δεδομένα πραγματικού κόσμου, αυτά θα καθορίσουν αν η Όμικρον καλύπτεται επαρκώς από την τρίτη δόση και για πόσο. Και, δεύτερον, νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση» είπε ο Μπουρλά, ο οποίος είχε προηγουμένως προβλέψει ότι μια τέταρτη δόση θα χρειαζόταν 12 μήνες μετά την τρίτη δόση. «Με την Όμικρον θα χρειαστεί να περιμένουμε και να δούμε επειδή έχουμε λίγες πληροφορίες. Μπορεί να το χρειαστούμε γρηγορότερα» είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε πως αυτό που ήταν σημαντικότερο πλέον είναι να κυκλοφορήσουν τρίτες δόσεις για τον χειμώνα. «Μια τρίτη δόση θα παρέχει πολύ καλή προστασία, πιστεύω» είπε σχετικά, προσθέτοντας πως θεραπείες όπως το αντιικό χάπι της εταιρείας, Paxlovid, θα βοηθήσουν στην αποφυγή νοσηλειών και τον έλεγχο της Covid κατά τον χειμώνα.

Δημοφιλή