Αλβανία: Καταδίκη Μπελέρη στη δίκη-παρωδία και οξύτατη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Φρέντι Μπελέρης: «Ήταν μια δίκη παρωδία – Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη».
.
.
FACEBOOK

Σε δύο χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε από την αλβανική δικαιοσύνη ο Φρέντι Μπελέρης ενώ ποινή φυλάκισης 18 μηνών επιβλήθηκε στον Παντελή Κοκαβέση.

Οι συνήγοροί τους αναμένεται να υποβάλουν έφεση κατά της απόφασης του αλβανικού δικαστηρίου. Μια απόφαση που ήταν προδιαγεγραμμένη σύμφωνα με τους κατοίκους της Χειμάρρας με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρη.

Η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας.

Και τούτο λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος. Η δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του.

Η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου. Η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Φρ. Μπελέρης: Ήταν μια δίκη παρωδία – Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης» τονίζει σε δήλωσή του ο Φρέντι Μπελέρης.

«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαρραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης» προσθέτει.

Τι υποστήριξε στην απολογία του

«Σε κάθε συνεδρίαση έχω δει εδώ, από το κλουβί, μια δίκη που θα μπορούσε να γίνει μια φορά και έναν καιρό, αλλά όχι σε ένα ευρωπαϊκό κράτος εν έτει 2024, όταν θεωρείται ότι η δικαιοσύνη έχει παγιωθεί μετά από τουλάχιστον 30 χρόνια, όπου επισήμως δεν βρισκόμαστε σε δικτατορία.

Όταν η δικαιοσύνη θα έπρεπε να έχει το θάρρος να αποδώσει δικαιοσύνη.», είπε μεταξύ άλλων ο Φρέντι Μπελέρης στην απολογία του, ενώ νωρίτερα απευθύνθηκε με επιστολή του στους πρέσβεις της ΕΕ και των ΗΠΑ στην Αλβανία.

Στην απολογία του απευθυνόμενος στους δικαστές είπε ότι «οι αξιότιμοι εισαγγελείς μπορούν με υπερηφάνεια να στείλουν στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, το μήνυμα ότι «η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς».

Και συνέχισε λέγοντας: «Επιλέξατε να εκτελέσετε αυτό το καθήκον με προθυμία, εγώ όμως όχι. Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με τη διοίκηση του δήμου Χειμάρας, όπου αποφάσισαν να λύσουν το πρόβλημα, όχι με την ψήφο, αλλά με αστεία και ερασιτεχνικά κόλπα, ζητώντας από εσάς στη συνέχεια, ως δικαστικό σώμα, να πιστοποιήσετε αυτή την παρωδία.

Διάβασα προσεκτικά τα εισαγγελικά πορίσματα, πορίσματα που δείχνουν ξεκάθαρα μια μνημειολογία ανυπόστατων ψεμάτων, την οποία τα επόμενα χρόνια, οι καθηγητές νομικής θα αναλύουν στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα με τους φοιτητές τους ως την πιο γόνιμη βιβλιογραφική αναφορά για να δείξουν πώς μπορεί να χειραγωγηθεί μια δικαστική διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος».

«Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δεν δεχτήκατε κανένα από τα αιτήματά μου για πραγματογνωμοσύνη. Δεν υποχρεώσατε την κρατική αστυνομία να υποβάλλει ενώπιον του δικαστηρίου την παράνομη απόφαση για την πληρωμή του μάρτυρα. Δεν φέρατε τον μάρτυρα στο ακροατήριο για αντιπαράθεση με το πρόσωπο της φωτογραφίας, που η εισαγγελία ισχυρίζεται ότι είναι ο μάρτυρας.

Από αυτά τα στοιχεία και πολλά άλλα, προκύπτει ότι, παρόλο που δεν είχα ζητήσει συνοπτική εκδίκαση, η διαδικασία έγινε με την πρακτική της συνοπτικής εκδίκασης, αλλά χωρίς να επωφελούμαι από τη μείωση του ενός τρίτου της ποινής. Ο τρόπος που έγινε η διαδικασία επιβλήθηκε φανερά από τον εισαγγελέα.

Όλοι οι ισχυρισμοί της εισαγγελίας αμφισβητήθηκαν από τους δικηγόρους μου και αναλύθηκαν λεπτομερώς, πως η εισαγγελική αρχή σε αυτήν την υπόθεση καθοδηγήθηκε από την αστυνομία από την αρχή μέχρι το τέλος.

Σε κάθε στάδιο της ανάκρισης και της εκδίκασης, η εισαγγελία προσπάθησε να κατασκευάσει στοιχεία για να καλύψει τα λάθη και τις γκάφες της αστυνομίας, ώστε να μην βγει στο φως η αλήθεια.

Από την αρχή, με την έφεση κατά του μέτρου ασφαλείας ισχυριστήκαμε ότι από την 24ωρη παρακολούθηση της αστυνομίας προκύπτει ότι δεν έχω συναντήσει ποτέ τον «Ναυτικό» της εισαγγελίας.

Η εισαγγελία δικαιολογεί ότι είναι αλήθεια ότι με παρακολούθησαν 24 ώρες το 24ωρο, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι εξαντλητικό και για να το αποδείξει προσκόμισε κάποια πρόστιμα που πήρε ο «Ναυτικός» με ένα αυτοκίνητο, πριν από ένα χρόνο στην Αυλώνα, και το ίδιο αυτοκίνητο φαίνεται κάπου μπροστά από μία καφετέρια όπου σύχναζα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπελέρης.

Δημοφιλή