Αμείωτη η πίεση στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό

Για απανθρωπιά και αναλγησία της Τουρκίας μίλησε ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Eurokinissi

Συνεχίζεται η πίεση στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό: Όπως μετέδιδε το μεσημέρι του Σαββάτου η ΕΡΤ, μέσα σε διάστημα 24 ωρών το Λιμενικό είχε προχωρήσει στη διάσωση 116 μεταναστών και προσφύγων, σε τρία διαφορετικά περιστατικά ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, της Χίου και της Ψέριμου, ενώ άλλα 140 άτομα αποβιβάστηκαν με βάρκες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο.

Παράλληλα, στο λιμάνι του Πειραιά αποβιβάστηκαν το πρωί 38 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο, ενώ αργότερα ήταν να καταφθάσουν άλλα 107 άτομα από τη Ρόδο και την Κω.

Αντιδράσεις στη Χίο

Στο μεταξύ, την αντίθεσή του στη δημιουργία μιας κλειστής υπερδομής των για 5000+ πρόσφυγες/μετανάστες εξέφρασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου. Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του, το σώμα μετά από συζήτηση πλέον των 4 ωρών και παρά τις επεξηγήσεις για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, παρέμεινε στη θέση του για κλείσιμο του νυν Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ και τη δημιουργία νέου, δυναμικότητας των 500 ατόμων, χωρίς παραμονή τους στο νησί.

Κουμουτσάκος: Έχει επέλθει κόπωση

Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε στην ΕΡΤ πως «το μεταναστευτικό είναι πολυδιάστατο θέμα και η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με δυο βασικούς άξονες την ανθρωπιστική διάσταση και την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας».

Για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα είπε ότι «είναι ένα βήμα ενίσχυσης της προστασίας της δημοκρατίας» και ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι φυλακές, είναι αυστηρά ελεγχόμενοι χώροι που έχουν στόχο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά τόσο στην αποτροπή εισόδου προσφύγων μεταναστών όσο και στη διαχείριση του ζητήματος εσωτερικά, καθώς όσοι παράνομα εισέρχονται στην χώρα και αυτό θα αποδειχθεί με την εξέταση ασύλου, δεν μπορούν να μένουν ελεύθεροι».

Για την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στα νησιά, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «είναι οι ίδιες κοινωνίες που αγκάλιασαν τους πρόσφυγες όμως πλέον έχει επέλθει κόπωση, ανησυχία και προβληματισμός και η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει και να ανακουφίσει το βάρος με μεταφορά στην ενδοχώρα».

Παυλόπουλος: Απανθρωπιά και αναλγησία από την Τουρκία

Για απανθρωπιά και αναλγησία της Τουρκίας έναντι των προσφύγων, η οποία παραβιάζει ωμά τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από την Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή Ονομασίας των «Προσκόπων του Έθνους», που πραγματοποιήθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε, στην ανάγκη για ενεργό συμπαράσταση των ομολόγων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των Κρατών-μελών, και στο προσφυγικό ζήτημα, συνιστά βασικό κανόνα του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπενθύμισε, επίσης, ότι ο εθελοντισμός της προσφοράς, πρέπει ν′ αποτελεί για τους Έλληνες στάση ζωής, επισημαίνοντας ότι «ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη συνιστούν βασικούς πυλώνες τόσο του δικού μας, του ελληνικού πολιτισμού -από τις καταβολές του ως σήμερα- όσο και του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, EΡΤ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα