ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 19:19 EET | Updated 19/03/2019 19:22 EET

Νέες Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το καθεστώς Μαδούρο ενθαρρύνει την εξόρυξη χρυσού.

Ueslei Marcelino / Reuters

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν σήμερα κυρώσεις στην κρατική μεταλλευτική εταιρεία Minerven της Βενεζουέλας και στον πρόεδρό της, με την κατηγορία ότι «στηρίζουν το παράνομο καθεστώς του πρώην προέδρου Νικολάς Μαδούρο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η Compania General de Mineria de Venezuela CA και ο Αντόνιο Πεδρόμο Μάτα βοηθούν τον Μαδούρο «να λεηλατήσει τον πλούτο της Βενεζουέλας, θέτοντας σε κίνδυνο τους ιθαγενείς πληθυσμούς και καταπατώντας προστατευόμενες περιοχές, προκαλώνας έτσι την αποψίλωση των δασών και την καταστροφή του οικοσυστήματος».

Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι το καθεστώς του Μαδούρο ενθαρρύνει την εξόρυξη χρυσού «για να πλουτίσει εις βάρος του λαού της Βενεζουέλας».

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Minerven, η μοναδική δημόσια εταιρεία επεξεργασίας χρυσού, αγοράζει το πολύτιμο μέταλλο από ανεξάρτητους χρυσωρύχους πληρώνοντάς τους σε μπολιβάρ, το τοπικό νόμισμα, που ουσιαστικά είναι πλέον άνευ αξίας, λόγω του υπερπληθωρισμού που πλήττει τη χώρα.

Αφού μετατρέψουν τον χρυσό σε ράβδους, μεταφέρεται από τον στρατό στις βάσεις του και από εκεί στην κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας. Αυτό το εμπόριο, κατά την Ουάσινγκτον, επιτρέπει στο καθεστώς να διατηρείται στην εξουσία, καθώς διαθέτει ένα μέσο για να χρηματοδοτείται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ