ΔΙΕΘΝΕΣ
23/03/2020 12:38 EET | Updated 23/03/2020 15:06 EET

Ενας άνδρας αναίσθητος σε δρόμο της Ρώμης (σε μια χώρα σε καραντίνα που βασιλεύει ο φόβος για τον κορονοϊό)

Η πόλη "νεκρή", οι δρόμοι άδειοι. Ίσως κανείς να μην το είδε πεσμένο πλάι στη στάση. Ή να τον είδε αλλά να μην τον πλησίασε. Από φόβο.

Marco Di Lauro via Getty Images

Στη φωτογραφία του Marco Di Lauro για το πρακτορείο Getty Images, που τραβήχτηκε την Κυριακή 22 Μαρτίου, ένας άνδρας  που φορά χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο είναι πεσμένος στο δρόμο δίπλα σε μια στάση λεωφορείων στη Ρώμη. Στο βάθος μάλιστα διακρίνεται και το σακίδιό του. 

O άνδρας είναι αναίσθητος και το πλήρωμα ασθενοφόρου μαζί με αστυνομικούς φτάνουν στο σημείο για να τον παραλάβουν. 

Εάν ο άνδρας είναι θύμα κορονοϊού δεν έχει γίνει γνωστό. Ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. 

Ωστόσο, η εικόνα ενός ανθρώπου πεσμένου στο έδαφος, αναίσθητου (που είναι μάλιστα άγνωστο μετά από πόση ώρα εντοπίστηκε)  σε μια πόλη ”νεκρή” από ζωή αφού κανείς δεν βγαίνει στους δρόμους εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη δεν μπορεί παρά να τρομάζει τόσο την Ιταλία, που μετρά 5.476 νεκρούς (στην Κίνα οι νεκροί είχαν φτάσει τους 3.270) και 59.138 ασθενείς. 

Μια ανάλογη εικόνα είχαμε δει και στην Κίνα. Επίσης με έναν άνδρα πεσμένο αναίσθητο σε ένα πεζοδρόμιο στη Γουχάν. Ούτε τότε είχε γίνει γνωστό εάν ήταν ο άνδρας ήταν θύμα του κορονοϊού. Αλλά αυτό που έκανε την εικόνα τόσο τρομακτική ήταν πως αν και ήταν αναίσθητος και αβοήθητος στον δρόμο κανείς δεν τον πλησίαζε αφού όλοι φοβόντουσαν τον κορονοϊο. Και φυσικά τον θάνατο σε μια πόλη που κάθε μέρα μετρούσε νεκρούς. Όπως δηλαδή κάνει τώρα η γείτονα Ιταλία.  

Γι αυτό και είτε ο άνδρας αυτός πέθανε από τον ιό είτε όχι,  φωτογραφία αυτή θα στοιχειώνει για πολλά χρόνια τη σκέψη μας. 

Marco Di Lauro via Getty Images
Marco Di Lauro via Getty Images
Marco Di Lauro via Getty Images
Marco Di Lauro via Getty Images
Marco Di Lauro via Getty Images
HECTOR RETAMAL via Getty Images
Γουχάν, Κίνα, 30 Ιανουαρίου.