Aνδρας που του δόθηκε ένας χρόνος ζωής, πλέον ζει χωρίς καρκίνο μετά από πείραμα ανοσοθεραπείας

Μελέτες σε εξέλιξη και «αξιοσημείωτα» αποτελέσματα προσφέρουν νέες ελπίδες στη θεραπεία του καρκίνου των χοληφόρων οδών και κάνουν ιατρικά θαύματα όπως αυτό.
Φωτογράφια αρχείο.
Φωτογράφια αρχείο.
Kobus Louw via Getty Images

Ανδρας που του δόθηκε ένας χρόνος ζωής μετά τη διάγνωση μιας επιθετικής μορφής καρκίνου είναι πλέον απαλλαγμένος από ασθένειες χάρη στη δοκιμή, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενός εξατομικευμένου προγράμματος φαρμάκων.

Ο 51 Ρόμπερτ Γκλιν συγκολλητής δήλωσε πως «δεν θα ήταν εδώ» αν δεν υπήρχαν τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα της δοκιμής ανοσοθεραπείας που διεξήχθη από το ίδρυμα Christie NHS στο Μάντσεστερ.

Ο Γκλιν διαγνώστηκε με καρκίνο του ενδοηπατικού χοληδόχου πόρου μια μέρα πριν από τα 49α γενέθλιά του, τον Ιούνιο του 2020, αφού ένιωσε έντονο πόνο στην ωμοπλάτη του, που δεν τον άφησε να κοιμηθεί.

Γνωστός και ως καρκίνος της χοληφόρου οδού, αυτή η επιθετική μορφή προκαλεί τα κύτταρα που επενδύουν τους χοληφόρους πόρους να πολλαπλασιάζονται και να αναπτύσσονται περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Οι χοληφόροι πόροι είναι μικροί σωλήνες που συνδέουν το ήπαρ, τη χοληδόχο κύστη και το λεπτό έντερο (έντερο). Απελευθερώνουν τη χολή στο έντερο μετά το φαγητό, βοηθώντας στην πέψη του λίπους.

Μέχρι τη στιγμή της διάγνωσης, ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στα επινεφρίδια και στο συκώτι του, με όγκους πολύ μεγάλους για να χειρουργηθούν. Κατατάχθηκε ως στάδιο 4, με δυσοίωνη πρόγνωση.

«Ζήτησα από τη σύμβουλό μου να είναι ειλικρινής και να μου πει πόσο καιρό θα είχα αν συνέχιζα όπως ήμουν, και μου είπε 12 μήνες», είπε. Περίπου 1.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του χοληδόχου πόρου κάθε χρόνο. Για εκείνους, όπως ο Γκλιν, που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα, μόλις ένας στους 50 (2%) έζησε για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με αμερικανικές μελέτες που αναφέρονται από το Liver Cancer UK.

.
.
FatCamera via Getty Images

Ο Glynn παραπέμφθηκε στο ίδρυμα Christie, όπου κρίθηκε καλός υποψήφιος για να συμμετάσχει σε μια κλινική δοκιμή ενός φαρμάκου ανοσοθεραπείας που είναι ήδη εγκεκριμένο για χρήση στον καρκίνο του πνεύμονα, των νεφρών και του οισοφάγου. Η ανοσοθεραπεία λειτουργεί βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίσει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Η ανάλυση πριν από τη θεραπεία του όγκου του Γκλιν έδειξε ότι είχε υψηλό φορτίο μετάλλαξης (μεγάλος αριθμός γενετικών μεταλλάξεων στα κύτταρα), γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να έχει καλή ανταπόκριση στη θεραπεία.

Η θεραπεία, η οποία χορηγείται με σταγόνες και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου να καταπολεμήσει τον καρκίνο, συνδυάστηκε με την τυπική χημειοθεραπεία. Το φάρμακο δεν μπορεί να ονομαστεί για τον καρκίνο του χοληδόχου πόρου, λόγω της πειραματικής φύσης αυτής της δοκιμής.

Ο όγκος στο συκώτι του συρρικνώθηκε από 12 εκατοστά σε 2,6 εκατοστά, ενώ ο όγκος των επινεφριδίων του από 7 εκατοστά σε 4,1 εκατοστά. Αυτό σήμαινε ότι ο Γκλυν μπορούσε πλέον να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση τον Απρίλιο για να αφαιρέσει τους όγκους του. Οι χειρουργοί βρήκαν μόνο νεκρό ιστό, πράγμα που σήμαινε ότι η θεραπεία είχε σκοτώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα.

«Δεν βρήκαν καθόλου ενεργά καρκινικά κύτταρα. Έλεγξαν τους όγκους δύο φορές γιατί δεν μπορούσαν να το πιστέψουν», είπε ο Γκλιν. «Μια από τις νοσοκόμες στο Christie είπε ότι ήταν θαύμα. Δεν μου αρέσει αυτή η λέξη –είμαι απλώς ένας συνηθισμένος τύπος– αλλά είναι σίγουρα αξιοσημείωτη. Χωρίς τη δοκιμή δεν θα ήμουν εδώ», πρόσθεσε.

Από την εγχείρησή του τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο Γκλιν δεν χρειάστηκε άλλη θεραπεία και οι τρίμηνες σαρώσεις του δείχνουν ότι δεν έχει καρκίνο. Περαιτέρω μελέτες διεξάγονται τώρα με περισσότερους ασθενείς, με την ελπίδα να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου της χοληφόρου οδού.

Αφού έμαθε για τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας και καρκίνου, ο Γκλιν άλλαξε επίσης εντελώς τη διατροφή του και έχασε περισσότερα από 30 κιλά κόβοντας όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη επεξεργασμένη ζάχαρη, τα γαλακτοκομικά και το γάλα. «Ήταν η ώθηση που χρειαζόμουν για να αλλάξω τη ζωή μου», είπε.

Ο καθηγητής Χουάν Βάγιος, σύμβουλος ογκολόγος στο Christie και κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον καρκίνο της χοληφόρου οδού, είπε: «Ο Ρόμπερτ τα πήγε πολύ καλά σε αυτόν τον συνδυασμό λόγω του ότι ο όγκος του είχε υψηλό φορτίο μετάλλαξης ή μεγάλο αριθμό γενετικών μεταλλάξεων.

«Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτή τη διάγνωση δεν έχουν τόσες μεταλλάξεις στα καρκινικά τους κύτταρα, επομένως η θεραπεία δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική, αλλά υπογραμμίζει τη σημασία της εξατομικευμένης ιατρικής.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας και μιας άλλης μεγαλύτερης μελέτης αναμένονται με ανυπομονησία από τους συναδέλφους σε όλο τον κόσμο, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε ασθενείς όπως ο Ρόμπερτ στο μέλλον».

Μεπληροφορίες από the guardian.com

Δημοφιλή