Ανθρώπινα κύτταρα θα σταλούν στο διάστημα για να ανακαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας

Η μελέτη στοχεύει να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τι συμβαίνει στους ανθρώπινους μύες καθώς γερνάμε.
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Διεθνής Διαστημικός Σταθμός
Handout . via Reuters

Ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα θα σταλούν στο διάστημα για την διεξαγωγή ενός πειράματος που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και με περισσότερη υγεία.

Η μελέτη, που ονομάζεται MicroAge, θα ξεκινήσει την Τρίτη με την εκτόξευση του πυραύλου SpaceX Falcon 9 από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η έρευνα θα βοηθήσει να κατανοήσουμε τι συμβαίνει στους ανθρώπινους μυς καθώς οι άνθρωποι γερνούν και γιατί.

Ανθρώπινα μυϊκά κύτταρα, στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, αναπτύχθηκαν σε εργαστήρια και τοποθετήθηκαν σε μικρές θήκες με τρισδιάστατη εκτύπωση που έχουν το μέγεθος μιας ξύστρας μολυβιού.

Μόλις βρεθούν στο διάστημα, θα διεγερθούν ηλεκτρικά για να προκαλέσουν συστολή στον ιστό και να ενεργοποιηθούν.

Ο χρόνος στο διάστημα, χωρίς τις επιπτώσεις της βαρύτητας, μπορεί να κάνει τους μυς των αστροναυτών πιο αδύναμους, όπως ακριβώς γίνονται σε μεγαλύτερη ηλικία.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ θα αναλύσουν τα δείγματα όταν επιστρέψουν στη Γη τον Ιανουάριο του 2022, συγκρίνοντάς τα με ευρήματα από πειράματα στη Γη.

Ελπίζουν ότι αυτό θα λύσει το αίνιγμα του γιατί οι μύες γίνονται πιο αδύναμοι με το πέραρσμα του χρόνου και θα εξετάζουν τρόπους πρόληψης της γήρανσης.

Μιλώντας στο Sky News, ο καθηγητής Μάλκομ Τζάκσον, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, λέει: «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι οι αστροναύτες στο διάστημα μπορεί να χάσουν μυς γρήγορα».

«Συνειδητοποιήσαμε πριν από λίγο καιρό ότι οι αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό είχαν ένα ανάλογο πρόβλημα, αφού όλοι οι αστροναύτες που βρίσκονται στο διαστημικό σταθμό ασκούνται τουλάχιστον 2,5 ώρες κάθε μέρα και παρόλα αυτά, χάνουν αρκετά μεγάλο όγκο μυών ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν για πολύ, αφού επιστρέψουν στη γη».

Οι ανθρώπινοι μύες χάνουν μάζα και δύναμη καθώς οι άνθρωποι γερνούν και αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθημερινές εργασίες, προκαλώντας μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου αυξημένου κινδύνου πτώσης και μεγαλύτερου χρόνου ανάρρωσης από τραυματισμούς.

Ως μέρος της αποστολής, τα 24 δοχεία μυϊκών κυττάρων θα φέρουν επιθέματα σχεδιασμένα από παιδιά, μετά από επιλογή νικητών από διαγωνισμό που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Η Διαστημική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δώσει 1,2 εκατομμύρια λίρες χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ για την διεξαγωγή του περιάματος.

Πηγή: Skynews

Δημοφιλή