Αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΝΔ για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης

Μεταξύ άλλων θα επιλεγούν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Audtakorn Sutarmjam / EyeEm via Getty Images

Για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, η οποία πρέπει να έχει επιλεγεί έως τις 30 Ιουνίου, αντιπαρατίθενται κυβέρνηση και ΝΔ. μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τον ορισμό των εθνικών εκλογών για τις 7 Ιουλίου. «Η χώρα δεν θα μείνει ακέφαλη», επισημαίνει η κυβέρνηση, απαντώντας στη ΝΔ που ζητά να μην υπάρξει νέα ηγεσία στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ άλλων θα επιλεγούν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αρχικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και στη συνέχεια η ΝΔ απαίτησαν να μην γίνουν επιλογές από το υπουργικό συμβούλιο με την διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα.

Μάλιστα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να μην πραγματοποιηθεί ούτε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βολής για την λίστα με τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Ο πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε να υπάρξει αναβολή της συνεδρίασης. Σημειώνεται ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει ήδη καταρτίσει την λίστα για τον πρόεδρο και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η ΝΔ επανήλθε ζητώντας να σταματήσουν οι διαδικασίες επιλογής. «Ο Αλ. Τσίπρας, υπό το βάρος της ήττας του, προανήγγειλε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, θα προκηρύξει εθνικές εκλογές. Είναι, επομένως, αυτονόητο ότι, η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης», ανέφερε.

Για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης κατηγόρησε η κυβέρνηση την αξιωματική αντιπολίτευση «Η ΝΔ για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης. Η χώρα έχει σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών», επισημαίνει το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού και προχωρά σε ένα ερώτημα: «γιατί η ΝΔ ακολουθώντας τον Ε. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου; Ποιόν αλήθεια φοβούνται;».

Δημοφιλή