ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/07/2020 10:30 EEST | Updated 13/07/2020 10:33 EEST

Αντίστροφη μέτρηση για το βόρειο τμήμα του Ε65

Συνάντηση Αγοραστού – Καραμανλή με θετικές εξελίξεις για την έναρξη των εργασιών.

Το 2021 θα είναι χρονιά ορόσημο για τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος, Ε65, καθώς πρόκειται να παραδοθεί το νότιο τμήμα από την Λαμία (κοντά στην Ανθίλη, δίπλα στη γέφυρα του τρένου) μέχρι την Ξυνιάδα (32,2 χλμ.).

Παράλληλα, το 2021 αναμένεται να επανεκκινήσουν οι εργασίες για το βόρειο τμήμα του Ε65, οι οποίες έχουν σταματήσει από το 2011.

Στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, δόθηκε η διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες και οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου.

«Σε λίγο καιρό, το τμήμα που ενώνει τα Τρίκαλα, την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα με την Εγνατία Οδό, θα αρχίσει να υλοποιείται. Είναι μια θετική εξέλιξη για τη Θεσσαλία, μια εξέλιξη που δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης σε όλη την περιοχή. Το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου θα δώσει την ευκαιρία διεξόδου προς τη Βόρεια Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Και ενώνει δυο από τα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, του Βόλου και της Ηγουμενίτσας. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα της χώρας που αλλάζει το χάρτη στις μεταφορές, το εμπόριο, τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή,» ανέφερε ο Κώστας Αγοραστός.

Huffpost GR

Το τμήμα αυτό, από Τρίκαλα μέχρι Εγνατία Οδό (78 χλμ.), που κατασκευαστικά είναι στο 40%, όταν ξεκινήσουν τα έργα έχει ορίζοντα παράδοσης τα 3 χρόνια, θα περιλαμβάνει και μια σήραγγα 400 μέτρων και έναν σταθμό διοδίων, στο Αγιόφυλλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τελική χάραξη, διότι απορρίφθηκε η αρχική που περνούσε από το οικοσύστημα της Βάγια Κάλντα και που δύσκολα θα προχωρούσε λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η σύνδεση με την Εγνατία θα γίνει δυτικά των Γρεβενών, στο Κηπουρειό.

Συνολικά, ο αυτοκινητόδρομος θα έχει μήκος περίπου 192 χλμ., με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Διασχίζει τον κάμπο της Φθιώτιδας, την οροσειρά της Όθρυος, το Θεσσαλικό κάμπο και τον Πηνειό ποταμό, περνώντας κοντά από τις πόλεις της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Καλαμπάκας μέχρι τους πρόποδες των Αντιχασίων, τον Ίωνα ποταμό και την οροσειρά των Χασίων, ξεκινώντας από τον ημικόμβο με την Π.Α.Θ.Ε. στο ύψος του Α/Κ Θερμοπυλών και φθάνοντας έως τον ανισόπεδο κόμβο με την Εγνατία οδό.