AP: Η αμερικανική υπηρεσία ελέγχου ναρκωτικών προχωρά στην επαναταξινόμηση της μαριχουάνας

Η ανακοίνωση που συμπίπτει με το έτος των προεδρικών εκλογών ενδέχεται να βοηθήσει τα ποσοστά του Μπάιντεν, ιδίως μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων.
via Associated Press

Η αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) θα προχωρήσει στην επαναταξινόμηση της μαριχουάνας ως λιγότερο επικίνδυνο ναρκωτικό, σύμφωνα με το Associated Press. Πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή έπειτα από 5 δεκαετίες της αμερικανικής πολιτικής για τα ναρκωτικά που θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πρόταση της DEA, η οποία πρέπει ακόμη να εξεταστεί από το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, θα αναγνωρίσει τις ιατρικές χρήσεις της κάνναβης και θα αναγνωρίσει ότι παρουσιάζει λιγότερες δυνατότητες κατάχρησης από ό,τι ορισμένα από τα πιο επικίνδυνα ναρκωτικά της χώρας. Ωστόσο, δεν συνιστά την πλήρη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγική χρήση.

Η κίνηση της υπηρεσίας, που επιβεβαιώθηκε στο AP την Τρίτη από πέντε άτομα που γνωρίζουν το θέμα και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν την ευαίσθητη ρυθμιστική αναθεώρηση, ξεπερνά το τελευταίο σημαντικό ρυθμιστικό εμπόδιο πριν τεθεί σε ισχύ η μεγαλύτερη αλλαγή πολιτικής της υπηρεσίας εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

Μόλις το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, υπογράψει την πρόταση, η DEA θα λάβει δημόσια σχόλια σχετικά με το σχέδιο μετακίνησης της μαριχουάνας από την τρέχουσα ταξινόμησή της ως ναρκωτικό του Πίνακα Ι, μαζί με την ηρωίνη και το LSD. Θα μετακινήσει τη μαριχουάνα στον κατάλογο ΙΙΙ, μαζί με την κεταμίνη και ορισμένα αναβολικά στεροειδή, μετά από σύσταση του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Μετά την περίοδο υποβολής δημόσιων σχολίων η υπηρεσία θα δημοσιεύσει τον τελικό κανόνα.

Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αναθεώρηση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας για τη μαριχουάνα τον Οκτώβριο του 2022 και προχώρησε στην απονομή χάριτος σε χιλιάδες Αμερικανούς που καταδικάστηκαν ομοσπονδιακά για απλή κατοχή του ναρκωτικού. Έχει επίσης καλέσει τους κυβερνήτες και τους τοπικούς ηγέτες να λάβουν παρόμοια μέτρα για τη διαγραφή καταδικαστικών αποφάσεων για μαριχουάνα.

«Το ποινικό μητρώο για χρήση και κατοχή μαριχουάνας έχει επιβάλει άσκοπα εμπόδια στην απασχόληση, τη στέγαση και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο. «Πάρα πολλές ζωές έχουν ανατραπεί εξαιτίας της αποτυχημένης προσέγγισής μας για τη μαριχουάνα. Είναι καιρός να διορθώσουμε αυτά τα λάθη».

Η ανακοίνωση που συμπίπτει με το έτος των προεδρικών εκλογών ενδέχεται να βοηθήσει τα ποσοστά του Μπάιντεν, ιδίως μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων.

Τα ναρκωτικά του Πίνακα ΙΙΙ εξακολουθούν να είναι ελεγχόμενες ουσίες και να υπόκεινται σε κανόνες και κανονισμούς, και όσοι διακινούν τα ναρκωτικά αυτά χωρίς άδεια θα μπορούσαν ακόμη να αντιμετωπίσουν ομοσπονδιακή ποινική δίωξη.

Ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι η DEA δεν πρέπει να αλλάξει πορεία όσον αφορά τη μαριχουάνα, λέγοντας ότι η επανακατάταξη δεν είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβλαβείς παρενέργειες.

Στον αντίποδα, άλλοι υποστηρίζουν ότι η μαριχουάνα θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς από τον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών και να ρυθμίζεται όπως το αλκοόλ.

Η ομοσπονδιακή πολιτική για τα ναρκωτικά έχει μείνει πίσω σε πολλές πολιτείες τα τελευταία χρόνια, με 38 να έχουν ήδη νομιμοποιήσει την ιατρική μαριχουάνα και 24 να έχουν νομιμοποιήσει την ψυχαγωγική χρήση της.

Αυτό συνέβαλε στην ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας μαριχουάνας, η αξία της οποίας εκτιμάται σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χαλάρωση των ομοσπονδιακών κανονισμών θα μπορούσε να μειώσει τη φορολογική επιβάρυνση που μπορεί να είναι 70% ή και περισσότερο για τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με ομάδες του κλάδου. Θα μπορούσε επίσης να διευκολύνει την έρευνα για τη μαριχουάνα, δεδομένου ότι είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν εγκεκριμένες κλινικές μελέτες σε ουσίες του Πίνακα Ι.

Η άμεση επίδραση του επαναχαρακτηρισμού στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας θα ήταν πιθανώς πιο υποτονική, δεδομένου ότι οι ομοσπονδιακές διώξεις για απλή κατοχή ήταν αρκετά σπάνιες τα τελευταία χρόνια. Ο Μπάιντεν έχει ήδη απονείμει χάρη σε χιλιάδες Αμερικανούς που έχουν καταδικαστεί για κατοχή μαριχουάνας βάσει του ομοσπονδιακού νόμου.

Δημοφιλή