Απαγόρευση εξόδου για όλο τον ελβετικό στρατό λόγω κρούσματος κορονοϊού

Η απόφαση για τον περιορισμό αφορά το σύνολο των 10.000 ενεργών στρατιωτικών και στρατιωτών.
PIERRE ALBOUY via Getty Images

Ο ελβετικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή του να μην επιτρέπει την έξοδο των στρατιωτών του από την περίμετρο των στρατιωτικών εγκαταστάσεων μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στους κόλπους του.

Η απόφαση αφορά το σύνολο του στρατού, δηλαδή 10.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς και στρατιώτες όπως αναφέρει η Swiss Daily 20 minutes.

Στην Ελβετία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο στρατός είναι οργανωμένος κατά των πρότυπο των πολιτοφυλακών και, πέραν της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, οι άνδρες οφείλουν να μετέχουν ετησίως σε «επαναληπτική εκπαίδευση» αρκετών ημερών.

Ένας στρατιωτικός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, ενώ ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την ”επαναληπτική εκπαίδευση” χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε ο ελβετικός στρατός. Κατά τον υγειονομικό έλεγχο στην είσοδο του στρατοπέδου, αυτός δήλωσε ότι είχε μεταβεί στο Μιλάνο στην Ιταλία και υποβλήθηκε σε εξετάσεις.

«Η κατάστασή του είναι σταθερή», υπογράμμισε ο ελβετικός στρατός σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι τρεις άνθρωποι που διέμεναν στον κοιτώνα του τέθηκαν σε καραντίνα. Οι άλλοι στρατιωτικοί που ήρθαν σε επαφή μαζί του τέθηκαν προσωρινά σε καραντίνα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λόγω του κορονοϊού, ο στρατός περιόρισε επίσης την ακτίνα των μετακινήσεων των στρατιωτικών που υπηρετούν στη χώρα, προκειμένου να μπορούν ανά πάσα στιγμή να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι στρατιώτες μπορούν ακόμη να βγουν από τα στρατιωτικά κτίρια, αλλά δεν μπορούν, εκτός κι αν υπάρχει ανάγκη, να βγουν από την περίμετρο του συνόλου των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, διευκρίνισε στο AFP ο εκπρόσωπος του ελβετικού στρατού Ντάνιελ Ρέιστ.

Οι ελβετικές αρχές, οι οποίες φοβούνται μια εξάπλωση της επιδημίας στην Ιταλία και στην Γερμανία στη χώρα τους, απαγόρευσαν όλες τις μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις στις οποίες οι μετέχοντες ξεπερνούν τους 1.000.

Το πρώτο κρούσμα στην Ελβετία εντοπίστηκε στις 25 Φεβρουαρίου στο καντόνι του Τιτσίνο, στη νότια Ελβετία, στα σύνορα με την Ιταλία. Ο νέος κοροναϊός έχει επεκταθεί σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 30 κρούσματα.

Πηγές: ΑFP, Swiss Daily, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πήγαινε στην αρχική σελίδα