Θηλασμός: Με το στόμα ανοιχτό μας αφήνει έρευνα ως προς τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του παιδιού

Και την πνευματική ανάπτυξη γενικότερα.
NickyLloyd via Getty Images

Tα μωρά που θηλάζουν για περισσότερους μήνες, ενδέχεται ως έφηβοι να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 5 Ιουνίου, στο περιοδικό Archives of Disease in Childhood, παρακολούθησε 5.000 παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία, από τη βρεφική τους ηλικία, μέχρι το γυμνάσιο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες, όσο περισσότερο θήλαζαν ως μωρά, τόσο καλύτερα απέδιδαν σε τυποποιημένα τεστ αξιολόγησης ως έφηβοι.

«Το μεγαλύτερο διάστημα θηλασμού συνδέεται με καλύτερα εκπαιδευτικά αποτελέσματα στην ηλικία των 16 ετών», σύμφωνα με την Δρ Ρενέ Περέιρα, ερευνήτρια στην Εθνική Μονάδα Περιγεννητικής Επιδημιολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συγκεκριμένα ευρήματα, οι ερευνητές χώρισαν τους νεαρούς συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες, με βάση το πόσο καιρό θήλασαν. Μερικά μωρά δεν θήλασαν καθόλου. Άλλα θήλασαν για λίγους μόλις μήνες, ενώ ορισμένα θήλασαν για ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά που θηλάζουν για περισσότερο από ένα χρόνο, έχουν 39% περισσότερες πιθανότητες να σημειώσουν υψηλή βαθμολογία τόσο στα τεστ μαθηματικών, όσο και στα διαγωνίσματα γλώσσας και γραμμαμτικής.

Τα μωρά που θήλασαν για τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ως έφηβοι είχαν 3% περισσότερες πιθανότητες να σημειώσουν υψηλότερες βαθμολογίες σε σύγκριση με εκείνα που δεν θήλασαν ποτέ.

Στη μελέτη, για κάθε επιπλέον μήνα θηλασμού, ανάλογη ήταν και η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ποσοστά επιτυχίας στα τεστ.

«Ως εκ τούτου, ο μητρικός θηλασμός θα πρέπει να συνεχίσει να ενθαρρύνεται, φυσικά εφόσον κάτι τέτοιο είναι δυνατόν, καθώς η θετική επίδραση στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα αποτελεί μόνο ένα από τα πιθανά οφέλη του», καταλήγουν οι ερευνητές.

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υπογραμμίζει τα οφέλη του θηλασμού στην υγεία και τις γνωστικές δεξιότητες του παιδιού. Μελέτη του 2022 εστίασε στην σχέση του πολύμηνου θηλασμού με καλύτερες βαθμολογίες, μέχρι την ηλικία των 14 ετών, ενώ έρευνα του 2021 διεξήγαγε το συμπέρασμα ότι τα μωρά που θηλάζουν, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο παθήσεων που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Με πληροφορίες από Upi.