Οκτώ πράγματα για το παιδί που πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε στο φαρμακείο του σπιτιού

Και μερικές εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές από ειδικό σε περίπτωση ανάγκης.
.
Olga Rolenko via Getty Images
.

Δεν χρειάζεται να είμαστε γονιός - κομάντο για να ανησυχούμε για την ασφάλεια του μικρού μας όταν βρίσκεται στο σπίτι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν το παιδί μας είναι επιρρεπές σε χτυπήματα, μώλωπες, κοψίματα και άλλα είδη ατυχημάτων. Εάν έχουμε ένα άτακτο παιδί ή απλά αν θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για γενικότερα ατυχήματα σε εσωτερικό χώρο πιθανότατα αναρωτιόμαστε τι να έχουμε στο προσωπικό μας κιτ πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με την δρ. Γιάμι Κάζορλα - Λάνκαστερ, πιστοποιημένο παιδίατρο και συγγραφέα του “A Parent’s Guide to Intuitive Eating”, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση ενός ατυχήματος είναι να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε όσο πιο ήρεμοι μπορείτε και να αξιολογήσετε την κατάσταση.

«Καλό είναι να ξέρουμε τη διαφορά μεταξύ μιας επείγουσας κατάστασης και ενός έκτακτου περιστατικού», λέει η ίδια στη HuffPost. «Μια έκτακτη ανάγκη περιλαμβάνει απώλεια συνείδησης ή αλλοιωμένη συνείδηση, δυσκολία στην αναπνοή, εμφανές κάταγμα (όπως ανοιχτό κάταγμα ή ορατή παραμόρφωση άκρου), άφθονη απώλεια αίματος ή συνεχιζόμενη αιμορραγία που δεν μπορούμε να σταματήσουμε».

Αν και κάθε παιδί που πονάει αξίζει την άμεση προσοχή και φροντίδα, πράγματα όπως ένα σπασμένο νύχι που ζουλιέται με δύναμη στην πόρτα ή ένας έντονος μώλωπας από παραπάτημα πιθανότατα δεν απαιτούν να καλέσουμε ασθενοφόρο. Όταν ένα μικρό παιδί, ωστόσο, πέφτει ή χτυπάει σε κάτι αιχμηρό, η δρ. Γιάμι Κάζορλα - Λάνκαστερ συνιστά να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε ήρεμοι, εμείς και το παιδί μας, και στη συνέχεια να ελέγξουμε αν αναπνέει κανονικά κι αν έχει τις αισθήσεις του.

«Ας βεβαιωθούμε ότι αναπνέουν χωρίς δυσκολία, ας αξιολογήσουμε σε τι βαθμό έχουν τις αισθήσεις τους και μετά ας τους ελέγξουμε από κορυφής έως ονύχων για να αξιολογήσουμε τραυματισμούς», συμπληρώνει η ίδια. «Ας ασκήσουμε σταθερή πίεση σε οποιαδήποτε περιοχή που αιμορραγεί. Εάν χρειάζεται, ας καλέσουμε ασθενοφόρο ή ας μεταβούμε σε σταθμό πρώτων βοηθειών. Εάν δεν είναι επείγουσα ανάγκη, ας καλέσουμε γιατρό για να αξιολογήσει την κατάσταση».

Η δρ. Γιάμι Κάζορλα - Λάνκαστερ συστήνει να έχουμε το τηλέφωνο του παιδιάτρου μας σε επιφυλακή (και τυχόν αριθμούς μετά το ωράριο λειτουργίας), μαζί με στοιχεία επικοινωνίας για τον έλεγχο των δηλητηριάσεων.

Για να συμβάλουμε ώστε η οικογένειά μας να παραμείνει ευτυχισμένη και υγιής, η Κάζορλα - Λάνκαστερ και η εγγεγραμμένη νοσοκόμα Στέφανι Κιπ προσφέρουν τις παρακάτω προτάσεις για τομ περιεχόμενο των κιτ πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης του παιδιού μας.

  • Ένα κουτί πρώτων βοηθειών έκτακτης ανάγκης με όλα τα πράγματα

  • Κουτί με χανζαπλάστ

  • Αλοιφές με αντιβιοτικά και υδροκορτιζόνη

  • Ελαστικός επίδεσμος που «κολλάει» μόνος του

  • Ιβουπροφαίνη, ακεταμινοφαίνη και ένα αντιισταμινικό

  • Συσκευές πάγου για πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή

  • Ένα φάρμακο ταχείας πήξης για να σταματήσει η αιμορραγία

  • Ζεστές συσκευασίες για καταπράυνση και άνεση