Από το μεσημέρι της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου 2022, σε λειτουργία οι νέοι σταθμοί μετρό

Αλλάζει η συχνότητα των δρομολογίων του μετρό, όπως και των λεωφορείων στην περιοχή
rparobe via Getty Images

Το πρωί της Δευτέρας 10 Οκτωβρίου 2022, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει την παράδοση στην κυκλοφορία των τριών νέων σταθμών της Γραμμής 3 του μετρό: «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό θέατρο».

Στις 2 το μεσημέρι, της ίδια μέρας, θα ξεκινήσει για το κοινό η λειτουργία των σταθμών, με διέλευση των συρμών.

Με την επέκταση του δικτύου του μετρό κατά 3,2 χλμ. η Γραμμή 3 «Δημοτικό Θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο», αριθμεί πλέον 27 σταθμούς.

Με την έναρξη λειτουργίας των σταθμών «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», προβλέπεται ημερήσια αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο δίκτυο του μετρό κατά 132.000 επιβάτες, μειώνοντας ημερησίως, τόσο την κυκλοφορία των Ι.Χ. οχημάτων κατά 23.000, όσο και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους.

Η συχνότητα των δρομολογίων

Η διέλευση των συρμών, στο τμήμα Δημοτικό θέατρο – Δουκίσσης Πλακεντίας, τις ώρες αιχμής (07.30-11.00 & 13:30 – 17:30) παραμένει στα 4 λεπτά και τις νυχτερινές ώρες (22:00 – 00:20) μειώνεται στα 9 από 10 λεπτά. Στο δε τμήμα Αεροδρόμιο – Δημοτικό θέατρο, η συχνότητα διαμορφώνεται στα 36 λεπτά.

Το πρώτο δρομολόγιο από τους σταθμούς Δημοτικό θέατρο και Δουκίσσης Πλακεντίας θα ξεκινά στις 05:30. Τα πρώτα δρομολόγια στις 05:30 θα ξεκινούν και από τους σταθμούς Αιγάλεω και Μοναστηράκι στην κατεύθυνση προς Δουκίσσης Πλακεντίας και από το σταθμό Εθνική Άμυνα στην κατεύθυνση προς Δημοτικό Θέατρο. Το τελευταίο δρομολόγιο (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) από το Δημοτικό Θέατρο θα γίνεται στις 23:59 και από τη Δουκίσσης Πλακεντίας στις 00:03. Παρασκευή και Σάββατο, οπότε και ισχύει η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν στη 01:06 από το Δημοτικό Θέατρο και στη 01:10 από τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Τελευταίοι συρμοί από το σταθμό Σύνταγμα προς όλες τις κατευθύνσεις θα αναχωρούν στις 00:23 (Δευτέρα – Πέμπτη & Κυριακή) και στη 01:30 (Παρασκευή και Σάββατο).

Η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών στη δίκτυο της ΟΣΥ

Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 11 Οκτωβρίου, θα τεθεί σε ισχύ ο ανασχεδιασμός λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, που στοχεύει στη διαλειτουργικότητα του δικτύου των οδικών συγκοινωνιών με τους νέους σταθμούς της γραμμής 3 του μετρό.

Συγκεκριμένα:

Πιο αναλυτικά, έχουν σχεδιαστεί οι εξής παρεμβάσεις:

  • Η γραμμή 831 Αιγάλεω – Πειραιάς ενισχύεται με επιπλέον δρομολόγια καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  • Η γραμμή 810 Σχιστό – Κορυδαλλός τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός» και θα διασυνδεθεί με την Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη.

  • Η γραμμή 830 Αγία Βαρβάρα – Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Κορυδαλλός».

  • Η γραμμή 846 Νεάπολη – Νίκαια – Πειραιάς τροποποιείται σε τροφοδοτική γραμμή για τον σταθμό του μετρό «Νίκαια».

  • Η γραμμή 900, η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία 2 χρόνια για να καλύψει την μεταβατική περίοδο μεταξύ της λειτουργίας των σταθμών μετρό «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» και των 3 νέων σταθμών του «Πειραιά», καταργείται.

Οι αφετηρίες και τέρματα των υφιστάμενων λεωφορειακών γραμμών παραμένουν ως έχουν.

Δημοφιλή