ΠΟΛΙΤΙΚΗ
23/01/2020 17:33 EET | Updated 23/01/2020 17:35 EET

Αποστάσεις Μητσοτάκη από αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές

Τι είπε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Bloomberg για οικονομία, επενδύσεις, ελληνοτουρκικά και προσφυγικό.

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Bloomberg κατά το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με νέα εμπιστοσύνη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε όμως στην κεντροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης του, τονίζοντας ότι νίκησε τους λαϊκιστές της αριστεράς αλλά και της δεξιάς.

«Ξένοι επενδυτές κοιτούν την Ελλάδα και για πρώτη φορά λένε ‘υπάρχει ένα πειστικό αφήγημα για επενδύσεις εδώ’», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός ενώ προσέθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση «νίκησε τους λαϊκιστές της αριστεράς και της δεξιάς» πολιτευόμενη με μία κεντροδεξιά ατζέντα και αυτό στέλνει ένα πολύ θετικό σινιάλο σε άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στην αντίδραση των αγορών, σημειώνοντας ότι έχουν υπάρξει πολύ καλές με την Ελλάδα από τότε που εκλέχθηκε η νέα κυβέρνηση και αναφέρθηκε στις στις αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας, με έναν από τους δύο δημοσιογράφους του διεθνούς πρακτορείου να τις χαρακτηρίζει «θαύμα».

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, δεν έχουμε εκλογές για τα επόμενα 3,5 χρόνια, έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, υλοποιούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, άρα γιατί να μην γίνει» κάτι τέτοιο, ήταν η απάντηση του κ. Μητσοτάκη.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη βούληση της κυβέρνησης να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και σημείωσε πως έργα που έχουν ξεμπλοκάρει όπως το Ελληνικό αλλά και ευρύτερες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις για επενδύσεις με μεγάλο ορίζοντα.

«Εταιρείες ρίχνουν πραγματικά χρήματα. Κάποιες από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Η Pfizer εγκαθιστά ένα κέντρο AI στην Ελλάδα, αξιοποιώντας την εξαιρετική δεξαμενή ταλέντου που έχουμε στη χώρα. Άρα δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, για τον ήλιο ή τις παραλίες, αλλά για μία χώρα που βγαίνει από την κρίση με πολύ γοργούς ρυθμούς», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι «στόχος είναι η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος επτά έως οκτώ ετών».

EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, κάνοντας λόγο για μία ιδιαίτερα επιθετική στάση της Άγκυρας και για μία απαράδεκτη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την τουρκική πλευρά.

«Έχουμε πει ειλικρινώς πως θέλουμε μία καλή και εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά συνολικά η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική. Υπέγραψαν μία συμφωνία με τη Λιβύη που είναι παντελώς απαράδεκτη για την Ελλάδα σχετικά με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Πρόκειται για παράνομη συμφωνία, αυτό έχει πει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό έχουν πει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως πρόκειται για μία συνεχή κατάσταση προκλήσεων που, νομίζω, δεν θα οδηγήσει την Τουρκία πουθενά».

Τοποθετήθηκε όμως και για το θέμα των απειλών της Τουρκίας για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη. Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεις απεγνωσμένους ανθρώπους σε εργαλείο για γεωπολιτικούς σκοπούς, ενώ τόνισε ότι το μεταναστευτικό πρέπει να αποσυνδεθεί από άλλα ζητήματα.

«Έχουμε μία συμφωνία, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Τουρκία. Μπορεί να λειτουργήσει καλά, έχει λειτουργήσει καλά στο παρελθόν, πρέπει να επιμείνουμε σε αυτή. Πρέπει να την επικαιροποιήσουμε και νομίζω πως πρέπει να αποσυνδέσουμε το μεταναστευτικό από τα άλλα ζητήματα που έχουμε, και νομίζω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε αυτό».

Sponsored Post