22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
18/11/2021 13:22 EET | Updated 18/11/2021 13:27 EET

Ελεύθερη η επισκευή iPhone και Mac από χρήστες και καταστήματα

Με περισσότερα από 200 ανταλλακτικά και εργαλεία online.

Richard Drew via AP

Η Apple προχωράει σε μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική της στις επισκευές των iPhone, καθώς επιτρέπει στους χρήστες να τα επιδιορθώνουν μόνοι τους.

Ο τεχνολογικός κολοσσός απαγόρευε έως τώρα σε οποιονδήποτε εκτός από τους εγκεκριμένους τεχνικούς στις αντιπροσωπείες, να «αγγίζουν» ανταλλακτικά και λογισμικό, πολιτική για την οποία είχε επικριθεί.

Όπως ανακοίνωσε η Apple, χρήστες των δύο τελευταίων μοντέλων iPhone αλλά και ορισμέων υπολογιστών Mac θα αποκτήσουν πρόσβαση σε γνήσια ανταλλακτικά και εργαλεία για την επισκευή τους.

Η στροφή αντανακλά το «δικαίωμα στην επισκευή» το οποίο υποστήριξε με θέρμη ο Τζο Μπάιντεν και επηρεάζει τα πάντα, από smartphone μέχρι αυτοκίνητα και τρακτέρ. Πρόκειται για μια αντίδραση στις πρακτικές των κατασκευαστών που καθιστούν όλο και πιο δύσκολη και ακριβή την επισκευή αυτών των προϊόντων.

Η Apple εγκαινιάζει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για επισκευές στις αρχές του επόμενου έτους, το οποίο θα έχει περισσότερα από 200 ανταλλακτικά και εργαλεία για την πραγματοποίηση των πιο συνηθισμένων επισκευών στο iPhone 12 ή στο iPhone 13. Αρχικά θα επικεντρωθεί σε επιδιορθώσεις που θα μπορεί να κάνει μόνος του ο χρήστης σε οθόνες και μπαταρίες στις οποίες η Apple αντιστάθηκε σθεναρά στο παρελθόν σχετικά με την ασφάλεια της συσκευής από ελαττωματικές μπαταρίες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη. 

Η είδηση έχει προκαλέσει ενθουσθιασμό στους καταναλωτές ενώ αποτελεί ένδειξη ότι και άλλες εταιρείες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, σύμφωνα με την αναλύτρια του Consumer Reports, Μορίν Μαχόνι.

«Όταν αγοράζουμε ένα προϊόν θα πρέπει να μπορούμε να το επισκευάζουμε. Διαφορετικά οι καταναλωτές πρέπει είτε να βασίζονται στον εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο είτε να αγοράσουν ένα καινούργιο».

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ( Federal Trade Commission), η κυβέρνηση Μπάιντεν και τα νομοθετικά σώματα των πολιτειών εξετάζουν ρυθμιστικές αλλαγές που θα διευκολύνουν τους αμερικανούς να επισκευάζουν τις χαλασμένες συσκευές τους.

Παράλληλα οι ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για περιορισμούς που οδηγούν τους καταναλωτές στις αντιπροσωπείες, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη τους, ιδίως σε χαμηλού ειοσδήματος, ενώ βάζει φραγμό σε όποια ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα.