Αρχίζουν οι πωλήσεις του νέου «φθηνού» iPhone SE: Τιμή 399 δολάρια (λόγω κορονοϊού)

Το νέο μοντέλο προβάλεται μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας στις ΗΠΑ και θα πωλείται από τις 24 Απριλίου.
|
iPhone SE
iPhone SE
Reuters

Η Apple παρουσίασε από σήμερα (Τετάρτη 15 Απριλίου) ένα μικρότερο iPhone με τιμή 399 δολάρια, μειώνοντας την τιμή εκκίνησης για τα μοντέλα smartphone της εταιρείας, σε μια κίνηση με στόχο να προσελκύσει περισσότερους πελάτες, με γνώμονα τον μειωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό, καθώς ο κορονοϊός «παγώνει» την παγκόσμια οικονομία.

Το μοντέλο χαμηλότερου κόστους θα μπορούσε επίσης να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές στις υπηρεσίες της Apple, φέρνοντας επιπλέον έσοδα στην εταιρεία.

Το iPhone SE θα είναι διαθέσιμο από τις 24 Απριλίου. Το SE διαθέτει οθόνη 4,7 ιντσών και τον ίδιο chip-επεξεργαστή με το πιο προηγμένο τηλέφωνο της Apple, το 11 Pro. To SE δεν διαθέτει ικανότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας 5G, ούτε το σύστημα αναγνώρισης προσώπου της Apple για ξεκλείδωμα της συσκευής. Αντί αυτού, βασίζεται σε έναν αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων παρόμοιο με τα παλαιότερα μοντέλα

iPhone SE
iPhone SE
Reuters

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλο μέρος του κόσμου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού, αν και κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να μιλούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας, ελπίζοντας ότι οι θάνατοι και η πίεση στα νοσοκομεία έχουν αγγίξει ήδη το λεγόμενο «pick» - δηλαδή δεν θα αυξηθούν περαιτέρω.

Κάθε προηγούμενο iPhone έχει παρουσιαστεί σε μια λαμπερή τελετή, ωστόσο αυτή τη φορά δεν επιτρέπεται να οργανωθεί κάτι ανάλογο στην έδρα της Apple στην Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια.

Το φθηνότερο τηλέφωνο της Apple αντικατοπτρίζει τη νέα πραγματικότητα της επερχόμενης οικονομικής ύφεσης και της απώλειας θέσεων εργασίας που οφείλονται στον κορονοϊό.

Το φθηνότερο τηλέφωνο προορίζεται και ειδικότερα για την αγορά της Κίνας, όπου η Apple καταγράφει περίπου το 17% των πωλήσεών της. Το νέο iPhone προσφέρει πάντως καινοτόμες λειτουργίες όπως η ασύρματη φόρτιση και η κάμερα υψηλής τεχνολογίας, ενώ δεν διαθέτει συνδεσιμότητα για το 5G, την επόμενη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Στην Κίνα, αντίπαλοι της αμερικανικής εταιρείας όπως η Xiaomi παρουσίασαν ήδη μοντέλα με χαρακτηριστικά 5G ξεκινώντας από τιμή που κυμαίνεται στα 425 δολάρια.

Το νέο SE θα συνοδεύεται από ένα δώρο: μία συνδρομή ενός έτους στην τηλεοπτική υπηρεσία της Apple.

iPhone SE
iPhone SE
Reuters

Η Apple θα αρχίσει να πωλεί το νέο μοντέλο στο διαδίκτυο, ενώ τα καταστήματά της σε όλο τον κόσμο είναι κλειστά, εκτός από εκείνα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή πωλήσεων της Κίνας. Η Apple θα αρχίσει να λαμβάνει παραγγελίες για το τηλέφωνο στον ιστότοπό της από την Παρασκευή (17 Απριλίου), με την παράδοση συσκευών να αναμένεται από τις 24 Απριλίου.

Η Apple πραγματοποιεί περίπου το 31% των πωλήσεών της από τα καταστήματα και τον ιστότοπό της, με το 69% να προέρχεται από τρίτους συνεργάτες, όπως εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και άλλους εμπόρους λιανικής. Η Apple ανακοίνωσε ότι οι συνεργάτες θα αποφασίσουν εάν θα πουλήσουν τα τηλέφωνα στα φυσικά τους καταστήματα. Πολλοί από τους μεταπωλητές της Apple προσπαθούν ήδη να καθοδηγήσουν τους πελάτες προς τις διαδικτυακές πωλήσεις.