Απρόσμενη ανακάλυψη: Και τα σκουλήκια λαχταρούν junk food μετά την κατανάλωση κάνναβης

Τα σκουλήκια εμποτισμένα σε κανναβινοειδή βρέθηκαν να προτιμούν περισσότερο από ό,τι συνήθως τροφές με πολλές θερμίδες σύμφωνα με μια νέα έρευνα.
Φθορίζουσες πράσινες κουκκίδες σε ένα σκουλήκι αποκαλύπτουν νευρώνες που ανταποκρίνονται στα κανναβινοειδή. Οι επιστήμονες μούλιασαν τα σκουλήκια σε ανανδαμίδιο, ένα ενδοκανναβινοειδές.
Φθορίζουσες πράσινες κουκκίδες σε ένα σκουλήκι αποκαλύπτουν νευρώνες που ανταποκρίνονται στα κανναβινοειδή. Οι επιστήμονες μούλιασαν τα σκουλήκια σε ανανδαμίδιο, ένα ενδοκανναβινοειδές.
TWITTER/metro news

Εκτός από τους ανθρώπους, και τα σκουλήκια εκδηλώνουν την ίδια λιγούρα για junk food κι άλλα σνακ με υψηλότερες θερμίδες μετά την κατανάλωση κάνναβης, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology, οι ερευνητές κατάφεραν να προσομοιώσουν πως ”μαστουρώνουν” τα σκουλήκια, βυθίζοντάς τα σε κανναβινοειδή.

Δεν εξακριβώθηκε πόσο την... άκουσαν, αλλά έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση σε τροφές με υψηλότερες θερμίδες, όπως ακριβώς οι άνθρωποι λαχταρούν το πρόχειρο φαγητό μετά τη χρήση κάνναβης.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η κάνναβη μπορεί να επηρεάσει έναν σημαντικό μηχανισμό που βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης.

Τα κανναβινοειδή είναι γνωστό ότι δρουν δεσμεύοντας πρωτεΐνες στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και άλλα μέρη του σώματος που ονομάζονται υποδοχείς κανναβινοειδών. Εάν τα κανναβινοειδή περιέχουν μια χημική ουσία γνωστή ως THC (σ.σ Τετραϋδροκανναβινόλη), αυτή μπορεί να προκαλέσει αισθήματα χαλάρωσης και ικανοποίησης.

Κανονικά, αυτοί οι υποδοχείς ανταποκρίνονται στα κανναβινοειδή που υπάρχουν φυσικά στο σώμα, γνωστά ως ενδοκανναβινοειδή. Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή, το άγχος, τη μάθηση και τη μνήμη, την αναπαραγωγή και τον μεταβολισμό.

Ο Σον Λόκερι, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής βιολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον στις ΗΠΑ, δήλωσε: «Ιχνη κανναβινοειδών υπάρχουν στην πλειονότητα των ιστών στο σώμα μας. Ως εκ τούτου, θα μπορούσε να εμπλέκονται στην αιτία και τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών».

Για τη μελέτη, οι επιστήμονες μούλιασαν τα σκουλήκια σε ανανδαμίδιο, ένα ενδοκανναβινοειδές.

Γενικά θεωρείται ότι τα σκουλήκια βρίσκουν πιο επιθυμητή την τροφή με πολλές θερμίδες και την αναζητούν ενεργά. Όταν εμποτίστηκαν με ανανδαμίδιο, αυτή η λαχτάρα έγινε πιο έντονη, είπαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι τα σκουλήκια συγκεντρώθηκαν στο φαγητό και έμειναν εκεί περισσότερο απ′ ότι συνήθως.

Ο Λόκερι πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι αυτή η αύξηση στην υπάρχουσα λιγούρα είναι ανάλογη με την κατανάλωση περισσότερων τροφίμων που θα λαχταρούσαμε ούτως ή άλλως. Είναι σαν να επιλέγεις την πίτσα από το χυλό βρώμης».

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα σκουλήκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για τον έλεγχο και τη δοκιμή φαρμάκων προς ανθρώπινη χρήση.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή