Εταιρεία χρησιμοποιεί φυτικά απόβλητα και μικρόβια για την καλλιέργεια «μικροβιακών υφασμάτων»

Η Modern Synthesis αναφέρει ότι η νανοκυτταρίνη είναι «οκτώ φορές ισχυρότερη από τον χάλυβα και πιο άκαμπτη από το κέβλαρ».
.
.
Modern Synthesis

Οι κατασκευαστές παπουτσιών σχεδιάζουν παπούτσια από πολυεστέρα και νάιλον λόγω της οικονομικής προσιτότητας, της προσαρμοστικότητας και της αντοχής τους.

Ωστόσο, αυτά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα προέρχονται από πετρέλαιο, επομένως η παραγωγή και η απόρριψή τους προκαλούν μεγάλο κακό στο περιβάλλον. Σε μια προσπάθεια να εξαλείψει αυτές τις επιβλαβείς επιπτώσεις, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας αναπτύσσει μια λύση φυλική προς το περιβάλλον, αναφέρει το Designtaxi.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Modern Synthesis χρησιμοποιεί ζάχαρη από φυτικά απόβλητα και μικρόβια για την καλλιέργεια «μικροβιακών υφασμάτων».

Η Modern Synthesis αναπτύσσει τη νανοκυτταρίνη πάνω σε ένα πλαίσιο από νήμα για να δημιουργήσει ένα υλικό που μοιάζει με νάιλον, αλλά είναι στεγνό όπως το χαρτί. Αρχικά, ένα ρομπότ κατασκευάζει φυσικές ίνες σε ένα ικρίωμα για να αναπτυχθούν τα μικρόβια. Καθώς τα μικρόβια τρέφονται με ζάχαρη, «πλέκουν» το νέο ύφασμα γύρω από το σχήμα του ικριώματος, σχηματίζοντας ένα υβρίδιο που περιλαμβάνει το αρχικό υλικό του ικριώματος και τη νανοκυτταρίνη.

.
.
Modern Synthesis

Το τελικό προιόν είναι ένα υλικό που μοιάζει με χαρτί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι τόσο εύθραυστο όσο το χαρτί. Η Modern Synthesis αναφέρει ότι η νανοκυτταρίνη είναι «οκτώ φορές ισχυρότερη από τον χάλυβα και πιο άκαμπτη από το κέβλαρ».

.
.
Modern Synthesis

Η εταιρεία πιστεύει ότι το νέο βιοϋλικό θα μπορούσε να συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της βιομηχανίας ενδυμάτων στο περιβάλλον, καθώς η παραγωγή του δημιουργεί «σημαντικά λιγότερες» εκπομπές από αυτή των συμβατικών υφασμάτων.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, περίπου 350 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ετησίως χρησιμοποιούνται για την κατασκευή συνθετικών υφασμάτων.

Το ύφασμα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να βαφτεί.

Τα βακτήρια κυτταρίνης βρίσκονται συνήθως σε μάσκες προσώπου.

Παπούτσια φτιαγμένα από αυτό το νέο ύφασμα δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα. Η εταιρεία μόλις άνοιξε ένα νέο εργαστήριο στο Νότιο Λονδίνο και έχει δημιουργήσει καλούπια παπουτσιών.

Σύμφωνα με την Fast Company, σκοπεύει να προχωρήσει σε πλήρη παραγωγή σύντομα.

Δημοφιλή