Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει στο έδαφός μας πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι

«Δεν θα περιμένουμε να μας βγάλουν άλλοι από τη δύσκολη θέση».
.
.
Eurokinissi

Σε δήλωση- σκληρό μήνυμα προς την Άγκυρα προέβη ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος σε ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών τόνισε πως «όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι».

Ο στρατηγός Φλώρος τόνισε ότι η δύσκολη κατάσταση που ζούμε στα ελληνοτουρκικά δεν είναι πρωτόγνωρη, αλλά η Ελλάδα την διαχειρίζεται σωστά και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι μια δυτική δημοκρατία και θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κλιμακούμενα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτρα.

Όπως πρόσθεσε, μπορεί οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην έχουν όλα όσα θα θέλαμε, αλλά δεν είναι ούτε παραστρατιωτικές οργανώσεις, ούτε διαλυμένα κράτη, αλλά άριστα συγκροτημένες δυνάμεις. Όποιος τα βάλει μαζί μας θα έχει πολύ μεγάλο κόστος, «και αυτό το ξέρουν οι γείτονες» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι μέλος συμμαχιών και οργανώσεων, αλλά σε περίπτωση που φτάσουμε σε στρατιωτική σύγκρουση, τότε, όπως τόνισε, πολύ πιθανόν να είμαστε μόνοι μας- ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν θα περιμένουμε να μας βγάλουν άλλοι από τη δύσκολη θέση».

Παράλληλα ο κ. Φλώρος τόνισε ότι έχουν τεθεί σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. τόσο οι προκλήσεις της Τουρκίας όσο και το θέμα του ατυχήματος, για το οποίο ξεκάθαρα υπαίτιος θα είναι η γειτονική χώρα, όπως τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. «Όταν προκύψει το ατύχημα, θα έχει προκληθεί από την καθημερινή πίεση που μας ασκούν. Υπαίτιοι θα είναι εκείνοι. Από εκεί και πέρα, θα δούμε που θα προσγειωθούμε και ποιοι θα προσγειωθούμε. Πλέον η Τουρκία ενοχλεί πολλά εθνικά συμφέροντα. Του Ισραήλ, της Συριας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, μεγάλου μέρους της Λιβυης, της Κύπρου, της Ελλάδας. Ενοχλεί πολλά κράτη. Ο Ερντογαν κάνει αυτά που λέει και εμείς κάνουμε αυτά που λέμε εμείς. Ξέρουμε απολυτως τι θα κάνουμε και στον Έβρο, και στα νησιά και σε ανοιχτή θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ, ο κ. Φλώρος δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές σε αμυντικό επίπεδο και έχω μιλήσει και εγώ ο ίδιος με τον Ισραηλινό ομόλογο μου. Τα τριμερή σχήματα που υπάρχουν στην περιοχή, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, είναι πολύ σημαντικά και προχωρούν»

Σχετικά με την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είπε πως γίνονται συνεχείς ασκήσεις, δεσμεύσεις περιοχών, δοκιμάζονται και επαναξιολογούνται τα σχέδια. «Ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει και πώς θα γίνει» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας όμως ότι όλα τα σχέδια υπάρχουν για τα πρώτα 5 λεπτά. Μετά δεν υπάρχουν σχέδια, όπως είπε, αλλά υπάρχουν δυνάμεις και αποφάσεις.

Τέλος, αναφερόμενος στα γεγονότα του Έβρου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε ότι η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση. «Σε μια μέρα στείλαμε 1.300 επιπλέον άτομα και θα μπορούσαμε να στείλουμε άλλες 4.000. Αλλά δεν χρειάστηκε, ελήφθησαν ακαριαίες αποφάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φλώρος.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)