Αρνητικό πρόσημο στις ταξινομήσεις οχημάτων αλλά πολύ υψηλό ενδιαφέρον αγοράς

Πτώση ταξινομήσεων σε επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία, τον Ιανουάριο 2022.
 Αμάξια
Αμάξια
Tramino via Getty Images

Η πτωτική πορεία των ταξινομήσεων καινούργιων ΙΧ, που είχε ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2021, έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2020, έχει φρενάρει την ανοδική τάση των πωλήσεων των τελευταίων ετών.

Το μείζον ζήτημα με τους ημιαγωγούς, τα λεγόμενα τσιπάκια, δεν έχει λυθεί ακόμα, μολονότι μεγάλες βιομηχανίες στην Ασία και την Ευρώπη διευρύνουν την παραγωγή τους, με αποτέλεσμα εκατομμύρια αυτοκίνητα να παραμένουν στοιβαγμένα στα εργοστάσια, περιμένοντας την τοποθέτηση των ηλεκτρικών τσιπς, προκειμένου να ταξιδέψουν για τις χώρες που προορίζονται να πουληθούν. Κι αυτό, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση αγοράς και πολλές προπαραγγελίες.

Τούτων δοθέντων, οι καθυστερούμενες παραδόσεις έχουν επιφέρει αρνητικό πρόσημο ταξινομήσεων και στην ελληνική αγορά. Χαρακτηριστικά, από τον Αύγουστο του 2021, η πορεία ανά μήνα, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες της προηγούμενης χρονιάς, είναι: Αύγουστος -9,6%, Σεπτέμβριος -7%, Οκτώβριος -7,5%, Νοέμβριος -6,2%, Δεκέμβριος -12,2% και τώρα, ο Ιανουάριος του 2022, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, υπολείπεται κατά 28,8% (!), πάντα στα ΙΧ.

Ιδια κατάσταση παρατηρείται και στα φορτηγά, ενώ μόλις 2 καινούργια λεωφορεία ταξινομήθηκαν τον Ιανουάριο.

Πάντως, το ζήτημα με τις αργές παραδόσεις οχημάτων ναι μεν υφίσταται, όμως η ζήτηση για νέα ΙΧ παραμένει υψηλή και αυτό θα φανεί στην πορεία των ταξινομήσεων.

Επίσης, ένα ακόμη στοιχείο που μείωσε τις ταξινομήσεις του Ιανουαρίου, οι οποίες όσες δεν έγιναν θα φανούν τον Φεβρουάριο, είναι το γεγονός ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών για μια εβδομάδα σταμάτησε να εκδίδει άδειες, λόγω αλλαγής μηχανογραφικού συστήματος.

Κατά συνέπεια, από τον Φεβρουάριο θα αρχίσει να παρατηρείται αύξηση ταξινομήσεων και με την πρόοδο του έτους θα αρχίζει να βελτιώνεται η κατάσταση.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον περασμένο μήνα, έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς, η πρόοδος στις κατηγορίες αμαξωμάτων επιβατικών δείχνει ότι τα SUV – Crossover έχουν φθάσει στο 61,2% της αγοράς (!), ενώ στην κατανομή ανά καύσιμο, τα υβριδικά έφθασαν στο 25,8% (από 22,2%) και τα επαναφορτιζόμενα plug-in hybrid και αμιγώς ηλεκτρικά στο 6,5% (5%). Συνολικά για τον Ιανουάριο, η κατάσταση έχει ως εξής:


*Εκδίδονται σε 3μηνιαία βάση

Σε επίπεδο ΕΕ, με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (www.acea.be), η αγορά των επιβατικών το 2021 κινήθηκε ως εξής:

(1) ΕΕ των 27, εκτός της Μάλτας, που δεν αποδίδει στοιχεία σε μηνιαία βάση.

(2) Μέλη της ΕΕ ως το 2004.

(3) Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία.