Ασπασία Τάκα: Αρχιτεκτονική που αφουγκράζεται την εποχή

H σχεδιαστική γλώσσα του βραβευμένου γραφείου Taka + Partners με έδρα την Θεσσαλονίκη όπως αποτυπώνεται μέσα από μικρής και μεγάλης κλίμακας έργα.
Hidden Houses
Taka + Partners
Hidden Houses

Η εποχή μας επιβραβεύει τους αρχιτέκτονες που, ξεπερνώντας τον εντυπωσιασμό στο σχεδιασμό, μετατοπίζουν το ενδιαφέρον τους στις πρακτικές, ρεαλιστικές, βιώσιμες λύσεις που υλοποιούνται εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Με αφετηρία αυτή την επαγγελματική λογική, το γραφείο Taka + Partners, ένα από τα πιο παραγωγικά γραφεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έχει δημιουργήσει τη δική του σχεδιαστική γλώσσα, συμβατή με το πνεύμα της εποχής και τα κελεύσματα των καιρών. Μία γλώσσα που συναρτά την ευεξία με τη λειτουργικότητα και την πολυτέλεια με την ειλικρινή άνεση στη χρήση.

Ασπασία Τάκα
Taka + Partners
Ασπασία Τάκα

Στην Ασπασία Τάκα αρέσει να σχεδιάζει χωρίς «ταμπέλες» και επαναλαμβανόμενα μοτίβα. «Ως αρχιτέκτονες εξελισσόμαστε και επαναπροσδιορίζουμε την αισθητική μας ματιά. Ωστόσο πλέον με πολύ υλοποιημένο έργο, οι πελάτες μας εντοπίζουν χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδιασμού μας, που γίνονται σημείο έλξης», λέει η Ασπασία Τάκα, επικεφαλής του γραφείου Taka + Partners. «Φιλοσοφία μας είναι να επιτύχουμε με τον πιο ευφάνταστο και άρτιο τρόπο τη συναισθηματική υγεία των πελατών μας - αν θες μπορείς να το πεις και wellbeing architecture», συμπληρώνει. Το γραφείο σχεδιάζει μεγάλα resorts και boutique καταλύματα, αστικά διαμερίσματα και πολυτελείς κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και κτίρια γραφείων που προάγουν την καθημερινή ευεξία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Από το portfolio της δε λείπουν τα έργα που επεκτείνονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπως ένα νέο concept φιλοξενίας στην Ίο, και οι πολυτελείς αίθουσες κινηματογράφων στο Ριαντ!

Miraggio Thermal Spa Resort
Taka + Partners
Miraggio Thermal Spa Resort

Στις ακτές της Χαλκιδικής

«Το Miraggio Thermal Spa Resort είναι ένα από τα αγαπημένα μας έργα στη Χαλκιδική, λόγω μεγάλης κλίμακας και προδιαγραφών, αλλά και αναγνώρισης καθώς έλαβε German Design Award στην κατηγορία Interior Hotel Architecture το 2019 όπως και το International Property Awards στην κατηγορία European Hotel Interior το 2017», λέει η Ασπασία Τάκα. Μία επένδυση 650 κλινών και 20.000τμ κτιριακών υποδομών πολυσύνθετη και πολυδάπανη. Στα επόμενα χρόνια, ένα από τα πολλά έργα που ακολούθησαν, είναι το Portes Lithos Luxury Resort, 300 κλινών, στη Νέα Ποτίδαια. Το γραφείο TAKA+PARTNERS δημιούργησε έναν τόπο επίσημο, αλλά και ήρεμο ταυτόχρονα, μέσα από το σχεδιασμό των κήπων, τις καμπυλόγραμμες χαράξεις στο δάπεδο και την αντίστοιχη διάταξη της επίπλωσης.

«Η επενδυτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική έχει συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς. Οι οικοδομική δραστηριότητα βρίσκεται σε μια πολύ ανοδική πορεία με ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από τοπικούς επενδυτές, Έλληνες του εξωτερικού και πολλούς Βαλκάνιους», λέει η Ασπασία Τάκα. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύει σε μία βιώσιμη αρχιτεκτονική που σχεδιάζει κτίρια και χώρους φιλοξενίας και καλοπέρασης, δημιουργώντας προοπτικές ποιοτικού ελεύθερου χρόνου για τον κάτοικο, αλλά και ακολουθεί τις αρχές μείωσης του εναλλακτικού αποτυπώματος. «Πιστεύω ότι το πιο ουσιαστικό κριτήριο μιας επιτυχημένης αρχιτεκτονικής χειρονομίας είναι η σχέση που οφείλει να έχει το κτιριακό απόθεμα με τον τόπο στον οποίο ανήκει, να προάγει το φυσικό τοπίο, να σέβεται την κενή γη πριν αυτή φιλοξενήσει μια νέα ζωή», συμπληρώνει.

Eco Green Residences & Suites
Taka + Partners
Eco Green Residences & Suites

Σε αυτό το πνεύμα, στην περιοχή της Σιθωνίας το γραφείο δημιούργησε ένα από τα πρώτα οικολογικά resorts και ένα glamping! Η πρώτη περίπτωση αφορά το Eco Green Residences & Suites που σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Μεγάλα ανοίγματα στο νότο προσφέρουν οπτική άνεση και προστατεύονται από πρόβολο και κινητά σκίαστρα. Μια ενότητα νερού σε συνδυασμό με καθιστικούς χώρους και φύτευση αποτελούν τον περιβάλλοντα χώρο και το σημείο υποδοχής του επισκέπτη. Συνολικά, το κτίριο είναι ενεργειακά αυτάρκες με χαμηλές καταναλώσεις για όλο τον χρόνο χάρις στη συνδυαστική χρήση φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών συστημάτων και αντλίας θερμότητας.

«Παλαιότερα, ο βιοκλιματικός σχεδιασμός ήταν επιλογή, τώρα αποτελεί ανάγκη. Οφείλουμε ως αρχιτέκτονες να λαμβάνουμε υπόψιν το ενεργειακό αποτύπωμα των χώρων που σχεδιάζουμε, να χρησιμοποιούμε τις βέλτιστες λύσεις και να ενσωματώνουμε όλα τα δεδομένα στον σχεδιασμό μας. Εξάλλου, η ευεξία και η βιωσιμότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Τα ξενοδοχειακά θέρετρα για παράδειγμα, ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις αληθινές δεσμεύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την άνεση και την πολυτέλεια, προσφέροντας πραγματική οικολογική ακεραιότητα. Η ανάπτυξη της φιλοσοφίας αυτής συνάδει πλήρως με τη χρήση φυσικών ανακυκλώσιμων υλικών σε δομές πρωτόγνωρες και συνθετικά ενδιαφέρουσες», λέει η ίδια.

Akti Oneirou Bungalows & Manassu Beach Bar Restaurant
Taka + Partners
Akti Oneirou Bungalows & Manassu Beach Bar Restaurant

Το «Akti Oneirou Bungalows & Manassu Beach Bar Restaurant» υποβλήθηκε σε ριζική ανακαίνιση, με βασικό στόχο του σχεδιασμού την ενίσχυση της άμεσης σχέσης των εγκαταστάσεων με την φύση και τη θάλασσα, την αξιοποίηση του φυσικού φωτός και τη δημιουργία μιας εμπειρίας ενεργοποίησης των αισθήσεων. Η δημιουργία μεγάλων ανοιγμάτων στις προσόψεις, οι λιτές γραμμές, η χρήση φυσικών υλικών -με εναλλαγές υφών- σε γήινες αποχρώσεις, δημιουργούν ένα εσωτερικό τοπίο ξεκούρασης και ηρεμίας, με ανάλαφρο καλοκαιρινό ύφος.
Ένα ακόμη πρόσφατο έργο του γραφείου είναι τα «Hidden Houses» στην Κρυοπηγή. «Η ολιστική μας προσέγγιση βασίστηκε στη σαγηνευτική απεικόνιση ενός ονειρεμένου τόπου, μέσα από το έργο του David Hockney, A Bigger Splash (1967) που δεν αφορά όμως μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον δημιουργό του, το πραγματικό θέμα είναι η στιγμή του δευτερολέπτου του ίδιου του παφλασμού, παγωμένη σε καμβά», εξηγεί η Ασπασία Τάκα. Τα κτίρια τοποθετήθηκαν με τρόπο που να μην εμποδίζεται η θέα του ενός συγκροτήματος από το άλλο, αλλά ούτε και η θέα από το δρόμο προς την θάλασσα. Την άσκηση του σωστού σχεδιασμού σε κάθε οικόπεδο, το γραφείο τελειοποιεί στο «Oblique Project», ένα έργο ανέγερση μονάδας 4 εξοχικών κατοικιών σε μία επίπεδη έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, ιδιαίτερα μειονεκτικού σχήματος, περιτριγυρισμένη από ψηλά δέντρα και ένα κατάφυτο βουνό σε πολύ κοντινή απόσταση.

«Μιλώντας λοιπόν για το πως βιώνουμε και αντιμετωπίζουμε το σχεδιασμό ξενοδοχειακών μονάδων, θα λέγαμε ότι είναι συναρπαστικός. Ξεκινάει από μια ιδέα που βρίσκει πάντα τρόπο να αναπτυχθεί και να βρει την έκφρασή του στους κοινόχρηστους χώρους, στους διαδρόμους, στα δωμάτια. Συνηθίζουμε να λέμε ότι συμπυκνώνονται χρήσεις και χρήστες προκειμένου να συμβιώσουν για πεπερασμένο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό ορίζει την αρχή και το τέλος της εμπειρίας του επισκέπτη. Αναζητούνται λοιπόν τρόποι δημιουργίας της ‘δυνατότερης’ και αξιομνημόνευτης εμπειρίας», εξηγεί η Ασπασία Τάκα για τις προκλήσεις και τους τρόπους προσέγγισης του γραφείου όσον αφορά τον ξενοδοχειακό σχεδιασμό.

Seafront View Apartment
Taka + Partners
Seafront View Apartment

Το αστικό διαμέρισμα αλλιώς

« Η Θεσσαλονίκη αλλάζει, τα πρόσωπα αλλάζουν, οι συνήθειες και τα βιώματα που φέρουν οι νέοι κάτοικοι της πόλης δίνουν ένα νέο στίγμα που αποτυπώνεται στον καθημερινό αστικό ιστό. Η πόλη παραμένει ζωντανή, με έντονες αντιθέσεις και προφίλ νεανικό, πολυπολιτισμικό και ανοικτό σε προκλήσεις», λέει η Ασπασία Τάκα. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν στο γραφείο της, μία νέα γενιά ανθρώπων αναζητά μία ημιμόνιμη κατοικία σε μία από ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις της Μεσογείου, η οποία όμως δν χάει ποτέ την ιστορικότητα, την παράδοση και το ιδιαίτερο χρώμα της.

Το έργο «Seafront View Apartment» με επιφάνεια περίπου 135 m2, βρίσκεται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, και πιο συγκεκριμένα, στη Λεωφόρο Νίκης. Πρόκειται για ένα διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας τετραμελούς οικογένειας. Ο κύριος χώρος του σαλονιού διαθέτει εξαιρετική θέα στη θάλασσα, γεγονός που αποτέλεσε το έναυσμα για τον εμπλουτισμό του χώρου με ρέουσες ενότητες διαφορετικών χρήσεων όπως: καθιστικός χώρος, τραπεζαρία και γραφείο. Τα υφιστάμενα μαρμάρινα δάπεδα αποτέλεσαν τον καμβά για τη διαμόρφωση μιας νέας οικογενειακής κατοικίας με διακριτές λειτουργικές ενότητες, αλλά ενιαία αισθητική. Στον ανεξάρτητο χώρο της κουζίνας εντείνεται η αίσθηση της συνέχειας μέσω των λευκών τόνων και ενός παραθύρου, το οποίο επικοινωνεί με το σαλόνι και έχει ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Οι ξύλινες επενδύσεις σε οροφές και τοιχοποιίες, οι επενδύσεις μέρους της επίπλωσης και των τοιχοποιιών με πλακάκια μεγάλων διαστάσεων, οι μεταλλικές λεπτομέρειες και η χρωματική ενοποίηση δημιουργούν ένα ενιαίο αφήγημα στο χώρο.

Art Deco apartment
Taka + Partners
Art Deco apartment

Το «Art Deco apartment» συνιστά την ανακατασκευή ενός διαμερίσματος 90τμ σε διατηρητέο κτίριο, που έδωσε στο γραφείο τη δυνατότητα να εξερευνήσει το στυλ art deco. Η ιδιαίτερη τυπολογία του διαμερίσματος, το μεγάλο εσωτερικό ύψος, τα ξύλινα εσωτερικά κουφώματα, και ο υπάρχων γύψινος διάκοσμος διατηρήθηκαν ενώ η αρχιτεκτονική ταυτότητα του χώρου ενισχύθηκε με την προσθήκη γύψινων περιμετρικών ταμπλάδων στις τοιχοποιίες, συνεισφέροντας σε ένα ενιαίο γλυπτικό σύνολο.

360º Penthouse
Taka + Partners
360º Penthouse

Σε μεγαλύτερη κλίμακα το «360º Penthouse», το οποίο πρόσφατα βραβεύτηκε με το Big SEE Interior Design Award 2022, αφορά σε ένα διαμέρισμα 200 m2 με ανεμπόδιστη θέα προς την θάλασσα και την πόλη της Θεσσαλονίκης. Το δεδομένο αυτό, οδήγησε στην απόφαση, όλοι οι εσωτερικοί χώροι να καδράρουν εικόνες της θάλασσας και της πόλης, εισάγοντας τες στο εσωτερικό της κατοικίας. Ως προς τα υλικά κυριαρχούν μάρμαρο και δρυς, για να δώσουν αίσθηση συνέχειας και αντανάκλασης του φωτός, σε ένα συνολικά mid century ύφος.

Taka + Partners
Taka + Partners
Taka + Partners

Εκεί που η σκέψη γίνεται έργο

Στους χώρους γραφείων, στους εμπορικούς χώρους και στους χώρους εστίασης, η Ασπασία Τάκα αγαπά την έκθεση της παραγωγής σε πρώτο πλάνο στον πελάτη, ως μέρος της συνολικής εμπειρίας που αποκομίζει. Την ελκύει ο τρόπος που αλληλοεπιδρούν η παραγωγή με την πώληση. Αρχής γενομένης από το δικό της γραφείο.

Σε ένα βιομηχανικό κτίριο, ορμητήριο για δημιουργικά έργα και ιδέες, τα γραφεία των TAKA+PARTNERS αντανακλούν την έννοια του wellbeing που πρεσβεύει ο σχεδιασμός της Ασπασίας Τάκα και της ομάδας της. Ο νέος χώρος ενσωματώνει την εικόνα για το μέλλον και τις αξίες της ανθρώπινης διάδρασης, της εργονομίας και της αίσθησης του οικείου. Περιλαμβάνει χώρους εργασίας, κοινωνικοποίησης, συνεύρεσης, παιχνιδιού και δημιουργίας.

«Το νέο δημιουργικό μας πλαίσιο, η καθημερινή τριβή με πολυσύνθετα σχήματα και η ανταλλαγή ιδεών έξω από τα πλαίσια της χώρας, μας έχει οδηγήσει σε μια δημιουργική εξωστρέφεια. Η παροχή αρχιτεκτονικών υπηρεσιών είναι πλέον ένα εξαγώγιμο προϊόν που μας αρέσει πολύ, διευρύνει τους ορίζοντες μας και μας εντάσσει δυναμικά στο πλάνο της παγκοσμιοποίησης. Το δικό μας γραφείο έχει κληθεί πολλές φορές να απαντήσει δημιουργικά σε αυτές τις προκλήσεις, να αντιμετωπίσει και να δώσει λύσεις αρχιτεκτονικά μοναδικές και σχεδιαστικά άρτιες, οι οποίες να κουμπώνουν στο business plan της εκάστοτε επένδυσης. Χτίζουμε μαζί με τους πελάτες μας το προϊόν που θα ανταπεξέλθει στις φιλοδοξίες τους, το προϊόν που θα υπηρετεί παράλληλα και την αρχιτεκτονική μας έκφραση». αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, μετά από το δικό τους γραφείο, η Ασπασία Τάκα και η ομάδα της βρίσκονται στο στάδιο ολοκλήρωσης του St(ee)lMovement. Πρόκειται για τη σχεδιαστική πρόταση αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενου επαγγελματικού κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία και την έκθεση της Volvo. O ανασχεδιασμός πέτυχε την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των χώρων, αλλά και τη νέα οπτική στην παρωχημένη και μονολιθική αρχιτεκτονική. Ο θεατής μέσω της κίνησης και της προοπτικής βλέπει την όψη να κινείται. Η πρόταση αφορά στην αποτύπωση της κίνησης στις υφιστάμενες επίπεδες όψεις. Τα σταθερά βιοκλιματικά πανέλα δύο κλίσεων σχεδιάστηκαν για να παρέχουν τις απαραίτητες σκιάσεις σε ένα κτίριο με την κεντρική του όψη στη Δύση. Μια σχεδιαστική προσέγγιση βασιζόμενοι στις αρχές του wellbeing και του βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Outdoor Edge Living Project
Taka + Partners
Outdoor Edge Living Project

Όσο για τα μελλοντικά τους έργα η Ασπασία Τάκα αναφέρει:

«Μέσα στο 2022, θα ολοκληρωθούν πολλά από τα έργα που ετοιμάζουμε. Έργα φιλοξενίας, ξενοδοχεία, καταλύματα αλλά και επαγγελματικοί χώροι, όπως και κατοικίες, είναι μερικά από τα έργα που ανυπομονούμε να σας παρουσιάσουμε».

Το καλοκαίρι αναμένουν την ολοκλήρωση του «Outdoor Edge Living Project», στο μαγευτικό νησί της Ίου, στις Κυκλάδες. Το όνομα του νησιού λέγεται ότι προέρχεται είτε από τα χαρακτηριστικά λουλούδια Ία, είτε από την φοινικική λέξη Ίος, που σημαίνει σωρός από πέτρες. Ο σχεδιασμός προσαρμόζεται, εναρμονίζεται αλλά και ταυτόχρονα εμπνέεται από την πλαστικότητα κι αυστηρότητα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Στόχος του έργου είναι η ένταξή του στον ιδιαίτερο τόπο και η έμφαση στην υπαίθρια διαβίωση. Οι δώδεκα σουίτες χωροθετούνται με βάση τον βέλτιστο προσανατολισμό τους στην ανεμπόδιστη θέα του Αιγαίου. Βασικά εργαλεία της σύνθεσης είναι το φως, η σκιά, το λευκό, η χρήση φυσικών υλικών και οι αντιθέσεις, ώστε να παρέχουν ένα σύγχρονο αλλά ταυτόχρονα ήρεμο και οικείο περιβάλλον με υψηλό βαθμό ιδιωτικότητας κατά τη διαμονή. Η ιστορικότητα του κυκλαδικού πολιτισμού καθρεπτίζεται στον εσωτερικό σχεδιασμό και αποδίδει σε αυτόν αρχιτεκτονικές μορφές, όπως οι κάμαρες και φόρμες που εμπνέονται από την κυκλαδίτικη τέχνη.

Στην εμπλοκή με την Μέση Ανατολή, όπου λειτουργούνε ως μελετητές και διεθνείς σύμβουλοι, ζητούμενο από την πλευρά των πελατών τους, είναι η εξειδίκευση σε χώρους με ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα κινηματογραφικές αίθουσες, χώροι συνάθροισης κοινού μεγάλης κλίμακας, κλπ. Σχεδιαστικά προτείνουνε λύσεις για την άμεση και φιλική υποδοχή επισκεπτών εστιάζοντας στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται με τρόπο γενναιόδωρο αλλά ταυτόχρονα και εντυπωσιακό! Προσεχώς, αναμένουνε με μεγάλη χαρά, να ολοκληρωθεί ένα ακόμα μεγάλο έργο, το «Sella Renaissance» στο Riyadh της Σαουδικής Αραβίας. Περιλαμβάνει 7 ιδιωτικές θεματικές κινηματογραφικές αίθουσες προβολής. Από την αίθουσα Orient Express μέχρι την αίθουσα Interstellar, ο θεατής εισάγεται σε ένα μοναδικό περιβάλλον, βιώνοντας μία ξεχωριστή εμπειρία.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα