«Aspides» και «Prosperity Guardian»: Πού θα εστιάσει η ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

Εν αναμονή νέων εξελίξεων στη μεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση.
.
.
ΠΝ

Έμφαση στον ρόλο της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης Aspides (συγκριτικά με την υπό αμερικανική αιγίδα επιχείρηση Prosperity Guardian) θα δίνει η ελληνική φρεγάτα («Ύδρα») που θα αποσταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η ΕΕ φέρεται να έχει δεχτεί Έλληνα διοικητή και συζητείται η θέση του «Νο 2», που εκτιμάται πως θα προέλθει από τη Γαλλία. Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε προσφέρει το Στρατηγείο της Λάρισας (Στρατηγείο 1ης Στρατιάς/ EU-OHQ) ως Στρατηγείου της επιχείρησης.

Οι εν λόγω πηγές αναφέρουν πως αναμένεται να καθοριστεί το ποια θα είναι η επικοινωνία και η επιχειρησιακή σχέση της ελληνικής φρεγάτας με την επιχείρηση «Prosperity Guardian». Στην ευρωπαϊκή επιχείρηση- τη μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία της ΕΕ- θα συμμετέχουν πλοία και από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Δανία, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν μια πολύ μεγάλη περιοχή- κατά πολύ μεγαλύτερη, πχ, από την επιχείρηση «Irini» στα ανοιχτά της Λιβύης, για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως στόχος της ευρωπαϊκής επιχείρησης είναι αυστηρά η προστασία πλοίων που διέρχονται από την περιοχή, χωρίς να υπάρχει στο πλαίσιο σχεδιασμός για διεξαγωγή πληγμάτων κατά της Υεμένης- κάτι που είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προ ημερών, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «δεν θα επιτεθούμε στην Υεμένη», σημειώνοντας ωστόσο πως είναι σημαντικό να υπάρχει ευρωπαϊκός στόλος στην περιοχή.

Η φρεγάτα «Ύδρα»

Η φρεγάτα «Ύδρα», κλάσης ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, είναι το σκάφος που αναμένεται να μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου, καθελκύστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.

Ο οπλισμός της περιλαμβάνει ένα πυροβόλο 5 ιντσών/ 54, δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 κατευθυνόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, 16 κατευθυνόμενα βλήματα ESSM για χρήση κατά εναερίων απειλών και 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32, καθώς και συστήματα αντιμέτρων και ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερο.

Κύρια μέσα προστασίας κατά απειλών όπως αυτές που υφίστανται στην Ερυθρά Θάλασσα (πύραυλοι και drones που εξαπολύνονται από τους Χούθι) είναι τα δύο συστήματα Phalanx (πυροβόλα Gatling ελεγχόμενα μέσω ραντάρ σε περιστρεφόμενη βάση) για καταστροφή απειλών που έχουν πλησιάσει πολύ το σκάφος, και οι πύραυλοι ESSM (Evolved Sea Sparrow Missile) που προορίζονται για την αντιμετώπιση αντίστοιχων απειλών σε μεγαλύτερη απόσταση.

Δημοφιλή