«Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα: Ετοιμη να αρχίσει την αποστολή της η φρεγάτα «Υδρα»

Εν αναμονή των σχετικών αποφάσεων και εντολών.
,
,
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ.ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ - Eurokinissi

Έτοιμη να αρχίσει την αποστολή της, μόλις ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις και δοθούν οι σχετικές εντολές, είναι η φρεγάτα «Ύδρα», που πρόκειται να αποσταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ασπίδες», σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής επιχείρησης ορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ενώ το επιχειρησιακό στρατηγείο της επιχείρησης θα βρίσκεται στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση εν πλω αναμένεται να πάει στην Ιταλία, ενώ στο στρατηγείο αναμένεται να βρίσκονται και Κύπριοι αξιωματικοί.

Το σχέδιο επιχειρήσεων παρουσιάστηκε στη στρατιωτική επιτροπή της ΕΕ και έχει ήδη εγκριθεί, περιλαμβάνοντας κάθε λεπτομέρεια που απαιτείται για τη διεξαγωγή της μεγαλύτερης επιχείρησης του τύπου στην ιστορία της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κανόνες εμπλοκής, λεπτομέρειες ως προς το σε τι απόσταση τα πλοία της επιχείρησης θα κινούνται από τα σκάφη που συνοδεύουν, το πώς θα αντιμετωπίζουν πυραύλους, drones και άλλες απειλές, στοιχεία για τον ανεφοδιασμό και την επιμελητειακή υποστήριξή τους κ.α.

Η ελληνική φρεγάτα θα είναι το παλαιότερο σκάφος του ευρωπαϊκού στολίσκου της αποστολής, και, πέραν των δικών της δυνατοτήτων προστασίας, θα βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» αεράμυνας άλλου σκάφους, ευρωπαϊκού ή μη: Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή λαμβάνει χώρα και η επιχείρηση Prosperity Guardian, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, με την ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» να έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα.

Ως προς τις δυνατότητες των Χούθι της Υεμένης, που έχουν επανειλημμένα στοχοποιήσει πλοία που διέρχονται από την περιοχή, φαίνονται να έχουν υποβαθμιστεί σε ένα ποσοστό μετά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα που έχουν λάβει χώρα εναντίον τους.

Οριστική απόφαση για την ευρωπαϊκή επιχείρηση αναμένεται να ληφθεί στις 19 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στην ευρωπαϊκή επιχείρηση- τη μεγαλύτερη του είδους της στην ιστορία της ΕΕ- θα συμμετέχουν πλοία και από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Δανία, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν μια πολύ μεγάλη περιοχή- κατά πολύ μεγαλύτερη, πχ, από την επιχείρηση «Irini» στα ανοιχτά της Λιβύης, για την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. |Ειδικότερα, το θέατρο επιχειρήσεων περιλαμβάνει τα Στενά του Baab al-Mandab και τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.

Η φρεγάτα «Ύδρα»

.
.
ΠΝ

Η φρεγάτα «Ύδρα», κλάσης ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, είναι το σκάφος που αναμένεται να μεταβεί στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι η πρώτη φρεγάτα του τύπου, καθελκύστηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας τον Ιούνιο του 1991 και παραδόθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τον Οκτώβριο του 1992.Ο οπλισμός της περιλαμβάνει ένα πυροβόλο 5 ιντσών/ 54, δύο συστήματα εγγύς προστασίας Phalanx, 8 κατευθυνόμενους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, 16 κατευθυνόμενα βλήματα ESSM για χρήση κατά εναερίων απειλών και 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mk32, καθώς και συστήματα αντιμέτρων και ηλεκτρονικού πολέμου και ελικόπτερο.

Δημοφιλή