Ασταμάτητος Καμί Ρίτα, σπάει όλα τα ρεκόρ: Ανέβηκε στο Εβερεστ για 30η φορά

Η δεύτερη φορά που ο βιονικός Σέρπα σκαρφαλώνει στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου τον τελευταίο μήνα.
SOPA Images via Getty Images

Ο διάσημος πλέον οδηγός βουνού της φυλής των Σέρπα, Καμί Ρίτα, ανέβηκε στο Εβερεστ για 30η φορά ρεκόρ την Τετάρτη (22/5), πραγματοποιώντας τη δεύτερη ανάβαση του αυτόν τον μήνα στην υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ο 54χρονος έφτασε στην κορυφή των 8.849 μέτρων στις 7:49 π.μ., σύμφωνα με τους τοπικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η πρώτη του ανάβαση στη φετινή αναρριχητική σεζόν ήταν στις 12 Μαΐου καθοδηγώντας ξένους πελάτες.

«Είναι καλά στην υγεία του και χαρούμενος που πέτυχε αυτό το ρεκόρ», ανέφεραν οι αρχές για το νέο σπουδαίο επίτευγμά του, επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα ανέβει ξανά αυτή τη σεζόν.

SOPA Images via Getty Images

Ο θρύλος της ορειβασίας ανέβηκε επίσης δύο φορές στο Εβερεστ πέρυσι - μάλιστα στην πρώτη εκ των δύο περσινών αναρριχήσεων έσπασε το ρεκόρ για τις περισσότερες αναβάσεις στο υψηλότερο βουνό του κόσμου και έκτοτε απλώς το επεκτείνει.

Ο πλησιέστερος ανταγωνιστής του για τις περισσότερες αναρριχήσεις στο Εβερεστ είναι ο συνάδελφός του οδηγός Σέρπα, Πασάνγκ Ντάουα, ο οποίος έχει 27 επιτυχημένες αναβάσεις.

Ο Ρίτα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Έβερεστ το 1994 και έκτοτε φτάνει στην κορυφή του σχεδόν κάθε χρόνο. Είναι ένας από τους πολλούς οδηγούς Σέρπα (σ.σ. ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας), των οποίων η τεχνογνωσία και οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ξένων ορειβατών που επιδιώκουν κάθε χρόνο να σταθούν στην κορυφή του βουνού.

via Associated Press

Ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους οδηγούς Σέρπα. Εκτός από τις αναρριχήσεις του στο Έβερεστ, ο Κάμι Ρίτα έχει σκαρφαλώσει πολλές άλλες κορυφές εκ των υψηλότερων της υφηλίου, συμπεριλαμβανομένων των K2, Cho Oyu, Manaslu και Lhotse.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότεροι από 450 ορειβάτες έχουν ήδη αναρριχηθεί στο Εβερεστ από την πλευρά του Νεπάλ αυτή την αναρριχητική περίοδο, η οποία τελειώνει σε λίγες μέρες. Οι περισσότερες αναρριχήσεις στο Εβερεστ και στις κοντινές κορυφές των Ιμαλαΐων γίνονται τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

via Associated Press

Οι αρχές του Νεπάλ εξέδωσαν εκατοντάδες άδειες αναρρίχησης σε ξένους ορειβάτες αυτή τη σεζόν, και τουλάχιστον άλλοι τόσοι ντόπιοι οδηγοί Σέρπα τους συνόδευαν.

Το Εβερεστ ανέβηκε για πρώτη φορά το 1953 ο Νεοζηλανδός Εντμουντ Χίλαρι με τον Νεπαλέζο Σέρπα Τένζινγκ Νοργκάι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δημοφιλή