Ο Κάμι Ρίτα το έκανε ξανά: Ανέβηκε στο Εβερεστ για 27η φορά

Ο απτόητος Νεπαλέζος Σέρπα έσπασε το δικό του ρεκόρ.
NAVESH CHITRAKAR via Reuters

Ενας Νεπαλέζος Σέρπα ανέβηκε στο Εβερεστ για 27η φορά την Τετάρτη, ξεπερνώντας το δικό του ρεκόρ.

Ο Κάμι Ρίτα, 53 ετών, ανέβηκε στο βουνό των 8.849 μέτρων νωρίς το πρωί κατά μήκος της παραδοσιακής διαδρομής της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής, οδηγώντας έναν ξένο ορειβάτη.

«Ναι, ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε στη Σαγκαρμάθα για 27η φορά», δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Τουρισμού, αναφερόμενος στο βουνό με τη νεπαλέζικη ονομασία του.

Ο 53χρονος, σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στο Εβερεστ το 1994 και έκτοτε το ανέβαινε σχεδόν κάθε χρόνο, εκτός από το 2014, το 2015 και το 2020, όταν η αναρρίχηση σταμάτησε για διάφορους λόγους.

via Associated Press

Ο Κάμι Ρίτα κατάγεται από το χωριό Τάμε στην περιοχή Σολοκουμπού, όπου βρίσκεται το Εβερεστ και άλλες κορυφές, Η εταιρεία του ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είχε «αφιερώσει τη ζωή του στην ορειβασία και έχει γίνει συνώνυμο της ψηλότερης κορυφής του κόσμου».

Οι Σέρπα είναι γνωστοί για τις αναρριχητικές τους ικανότητες και πολλοί βγάζουν τα προς το ζην οδηγώντας ξένους πελάτες στο Εβερεστ και σε άλλα βουνά.

NAVESH CHITRAKAR via Reuters

Ο Μάιος θεωρείται η ιδανική εποχή για να φτάσει κάποιος κορυφή του Έβερεστ, καθώς ο καιρός είναι καθαρός πριν φτάσει ο μουσώνας από τα νότια, φέρνοντας σύννεφα και χιόνι στις κορυφές και βροχή στα χαμηλά.

Φέτος, το Νεπάλ έχει εκδώσει 478 άδειες, τις περισσότερες από ποτέ, για άτομα να ανέβουν στο Εβερεστ, σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ των 408 το 2021.

Το έθνος των Ιμαλαΐων, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αναρρίχηση, την πεζοπορία και τον τουρισμό για συνάλλαγμα, έχει επικριθεί επειδή επέτρεψε σε πάρα πολλούς ορειβάτες, πολλοί εξ αυτών άπειροι, να επιχειρήσουν την ανάβαση του Εβερεστ.

Ορατός είναι ο κίνδυνος να επικρταήσει συνωστισμός, ειδικά σε ένα σημείο συμφόρησης που ονομάζεται Hillary Step, ακριβώς κάτω από την κορυφή. Το 2019, εννέα εξουθενωμένοι ορειβάτες πέθαναν στο Εβερεστ, περιμένοντας στην ουρές που σχηματίστηκαν από ορειβάτες που ανεβοκατέβαιναν.

Το Εβερεστ έχει «κατακτηθεί» από ορειβάτες περισσότερες από 11.000 φορές, τόσο από την πλευρά του Νεπάλ όσο και από το Θιβέτ, από τότε που συνέβη για πρώτη φορά το 1953, με πολλούς ανθρώπους να το ανεβαίνουν πολλές φορές. Περισσότεροι από 320 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο βουνό.