Παγκόσμια θέρμανση ολοταχώς πάνω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου για πρώτη φορά

Υπάρχει 98% πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί.
via Associated Press

Για πρώτη φορά, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες είναι πλέον πιο πιθανό να ξεπεράσουν τον 1,5 βαθμό Κελσίου υπερθέρμανσης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO).

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πλανήτης θα ξεπεράσει το μακροπρόθεσμο όριο θέρμανσης του 1,5 C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως ορίζονται στη Συμφωνία του Παρισιού του 2015.

Με πιθανότητα 66% να φθάσουμε προσωρινά τον 1,5 βαθμό Κελσίου έως το 2027, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που είναι πιο πιθανό να τους ξεπεράσουμε κιόλας», δήλωσε ο Ανταμ Σκέιφ, επικεφαλής προβλέψεων μακράς εμβέλειας στο Κέντρο Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Hadley της Βρετανίας.

THOMAS W. JOHANSEN/NASA OCEANS M via Reuters

Ο περσινός απολογισμός έθετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο περίπου στο 50-50%. Εν μέρει υπεύθυνο για την αύξηση της πιθανότητας είναι ένα μοτίβο καιρικού φαινομένου, το Ελ Νίνιο, που αναμένεται να αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτού του φυσικού φαινομένου, τα θερμότερα νερά στον τροπικό Ειρηνικό θερμαίνουν την ατμόσφαιρα, εκτινάσσοντας τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Το Ελ Νίνιο «θα συνδυαστεί με την αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τον άνθρωπο για να ωθήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε αχαρτογράφητη περιοχή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του WMO, Πέτρι Ταάλας.

Η πιθανότητα προσωρινής υπέρβασης του 1,5 C έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου. Μεταξύ 2017 και 2021, για παράδειγμα, οι επιστήμονες υπολόγισαν μόλις 10% πιθανότητα να φτάσουν στο 1,5 C.

Σε αντίθεση με τις κλιματικές προβλέψεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που βασίζονται στις μελλοντικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η ενημέρωση του WMO παρέχει περισσότερο μια πρόγνωση καιρού μεγάλης εμβέλειας που βασίζεται σε προγνώσεις.

Ο WMO εκτιμά επίσης ότι υπάρχει 98% πιθανότητα ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια να είναι το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί.

Δημοφιλή