Ορειβάτης Σέρπα ανέβηκε στο Εβερεστ για 26η φορά, σπάζοντας κάθε ρεκόρ

Aνέβηκε για πρώτη φορά στο υψηλότερο βουνό του κόσμου το 1994 και έκτοτε κάνει την διαδρομή προς την κορυφή σχεδόν κάθε χρόνο.
via Associated Press

Ενας Νεπαλέζος Σέρπα (σ.σ. ορεινός λαός του Νεπάλ και της Πολιτείας Σικίμ της Ινδίας που οι άνθρωποί του έχει αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως οδηγοί και αχθοφόροι στα Ιμαλάια) σκαρφάλωσε στο Εβερεστ για 26η φορά, ξεπερνώντας το δικό του προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί πέρυσι.

Ο Κάμι Ρίτα Σέρπα, 52 ετών, ανέβηκε στο βουνό των 8.848,86 μέτρων το Σάββατο μέσω της παραδοσιακής διαδρομής της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής, καθοδηγώντας άλλους 10 ορειβάτες Σέρπα.

via Associated Press

«Ο Κάμι Ρίτα κατέρριψε το δικό του ρεκόρ και δημιούργησε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην αναρρίχηση», δήλωσε ο Ταρανάθ Αντικάρι, γενικός διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Η διαδρομή αναρρίχησης που ακολούθησε ο Κάμι Ρίτα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Νεοζηλανδό, Εντμουντ Χίλαρι, και τον Σέρπα, Τενζίνγκ Νόργκαϊ το 1953 και παραμένει η πιο δημοφιλής μέχρι σήμερα.

via Associated Press

Φέτος το Νεπάλ έχει εκδώσει 316 άδειες για ανάβαση στο Εβερεστ κατά την περίοδο αιχμής, που διαρκεί μέχρι τον Μάιο, σε σύγκριση με 408 πέρυσι, την υψηλότερη που καταγράφηκε ποτέ.

Το έθνος των Ιμαλαΐων, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ορειβάτες για συνάλλαγμα, αντιμετώπισε κριτική επειδή επέτρεψε τον συνωστισμό και αρκετούς θανάτους ορειβατών στα βουνά το 2019.

Το Εβερεστ έχει αναρριχηθεί 10.657 φορές από τότε που αναρριχήθηκε για πρώτη φορά το 1953 από τις πλαγιές του Νεπάλ και του Θιβέτ - πολλοί έχουν σκαρφαλώσει το όρος αρκετές φορές ενώ τουλάχιστον 311 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων.

Ο Ρίτα ανέβηκε για πρώτη φορά στο Εβερεστ το 1994 και έκτοτε κάνει την διαδρομή προς την κορυφή σχεδόν κάθε χρόνο. Είναι ένας από τους πολλούς οδηγούς Σέρπα, των οποίων η τεχνογνωσία και οι δεξιότητες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την επιτυχία των ξένων ορειβατών που κατευθύνονται στο Νεπάλ κάθε χρόνο για να ανέβουν στην κορυφή του βουνού.

Ο πατέρας του ήταν από τους πρώτους οδηγούς Σέρπα και ο Ρίτα ακολούθησε τα βήματά του. Εκτός από τις 26 φορές που έχει φτάσει στην κορυφή του Εβερεστ, έχει σκαρφαλώσει πολλές άλλες κορυφές που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των K-2, Τσο Ογιού, Μανασλού και Λότσε.

(με πληροφορίες από Reuters, Associated Press)

Δημοφιλή