Εβερεστ: Απoκαλυπτικό βίντεο αποτυπώνει τον συνωστισμό για την κορυφή

Ενώ άλλες αποκαρδιωτικές εικόνες καταγράφουν πώς το εμβληματικό βουνό έχει μετατραπεί σε απέραντο σκουπιδότοπο - Ρεκόρ αναβάσεων αλλά και θανάτων.
Facebook/Mingma D Sherpa

Απερίγραπτος συνωστισμός επικρατεί αυτή την περίοδο στα Ιμαλάια από εκατοντάδες ορειβάτες που φιλοδοξούν να ανέβουν το υψηλότερο βουνό του κόσμου - το εμβληματικό Εβερεστ.

Η τεράστια ουρά που έχει σχηματίσει στην αναμονή για την κορυφή αποτυπώνεται με εντυπωσιακό τρόπο σε ένα βίντεο που τις τελευταίες ώρες έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

@realwholesomechannel The number of people trying to reach Everest summit. #interesting ♬ Epic Moment - Unay

Βέβαια, τα απόνερα της έντονης ανθρώπινης παρουσίας στο Εβερστ φαίνονται σε ένα δεύτερο βίντεο από τη βάση εκκίνησης των αναρριχητών, η οποία έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση του National Geographic, κάθε ορειβάτης στο Έβερεστ παράγει περίπου οκτώ κιλά απορριμμάτων που περιλαμβάνουν δοχεία τροφίμων, σκηνές, άδειες δεξαμενές οξυγόνου, ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα. Οι εξαντλημένοι ορειβάτες που παλεύουν για να αναπνεύσουν είναι αντιμέτωποι με έντονη ναυτία συχνά αφήνουν πίσω τους βαριές σκηνές αντί να προσπαθούν να τις μεταφέρουν κάτω.

Την περασμένη Δευτέρα συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τότε που ο Εντμουντ Χίλαρι και Σέρπα Τενζινγκ Νοργκάι έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που κατέκτησαν την κορυφή των 8.848 μέτρων στις 29 Μαΐου του 1953. Εκτοτε οι αναρριχήσεις στην κορυφή έχουν ξεπεράσει τις 1.000 φορές, τόσο από την πλευρά του Νεπάλ όσο και από το Θιβέτ.

Στις 23 του φετινού Μαΐου ο θρυλικός σέρπα Κάμι Ρίτα ανέβηκε στο Εβερεστ για 28η φορά, καταρρίπτοντας το δικό του ρεκόρ των 27 αναβάσεων που είχε σημειώσει μόλις 6 μέρες νωρίτερα.

Φέτος, το Νεπάλ έχει εκδώσει 478 άδειες, τις περισσότερες από ποτέ, για άτομα να ανέβουν στο Εβερεστ, σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ των 408 το 2021.

Μεταξύ αυτών που κατάφεραν φέτος να πατήσουν κορυφή ήταν και ένας Ελληνας καταδρομέας, ο Μάριος Γιαννάκου.

Ο Μάιος θεωρείται η ιδανική εποχή για να φτάσει κάποιος κορυφή του Έβερεστ, καθώς ο καιρός είναι καθαρός πριν φτάσει ο μουσώνας από τα νότια, φέρνοντας σύννεφα και χιόνι στις κορυφές και βροχή στα χαμηλά.

Το έθνος των Ιμαλαΐων, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αναρρίχηση, την πεζοπορία και τον τουρισμό για συνάλλαγμα, έχει επικριθεί επειδή επέτρεψε σε πάρα πολλούς ορειβάτες, πολλοί εξ αυτών άπειροι, να επιχειρήσουν την ανάβαση του Εβερεστ.

Ορατός είναι ο κίνδυνος να επικρταήσει συνωστισμός, ειδικά σε ένα σημείο συμφόρησης που ονομάζεται Hillary Step, ακριβώς κάτω από την κορυφή. Το 2019, εννέα εξουθενωμένοι ορειβάτες πέθαναν στο Εβερεστ, περιμένοντας στην ουρές που σχηματίστηκαν από ορειβάτες που ανεβοκατέβαιναν.

Περισσότεροι από 320 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο βουνό. Από τις πιο φονικές χρονιές ήταν το 2014 (με 17 νεκρούς, εκ των οποίων οι 15 από χιονοστιβάδα) - και το 2015 (με τουλάχιστον 18 νεκρούς, οι περισσότεροι και πάλι από χιονοστιβάδα μετά από σεισμό).

Φέτος, τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Εβερεστ ενώ 5 παραμένουν αγνοούμενοι και θεωρούνται νεκροί. Εύλογα, λοιπόν, εκφράζονται φόβοι ότι η φετινή χρονιά θα είναι η πιο φονική στην ιστορία.

(με πληροφορίες από Reuters, Guardian)

Δημοφιλή