Ανησυχία για την ξυλαζίνη: Τι είναι το ναρκωτικό tranq που κάνει τους χρήστες «ζόμπι»

Στον άνθρωπο, η κατανάλωσή της μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις.
LordHenriVoton via Getty Images

Ένα νέο ναρκωτικό προκαλεί σκηνές τρόμου στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλέιου. Μια τοξικολογική έκθεση έδειξε ότι ένας μεσήλικας από το Σόλιχαλ της Αγγλίας πέθανε από τις επιπτώσεις της ξυλαζίνης.

Η ξυλαζίνη είναι ένα ηρεμιστικό για τα ζώα, γνωστό και ως «Tranq». Είναι εγκεκριμένο από τον αμερικανικό FDA μόνο για κτηνιατρική χρήση, αλλά βρίσκεται με εκρηκτικά αυξανόμενους ρυθμούς στην πιάτσα των παράνομων ναρκωτικών τους τελευταίους μήνες.

Στον άνθρωπο, η κατανάλωσή της μπορεί να επιβραδύνει την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό σε επικίνδυνα επίπεδα και να προκαλέσει δερματικές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς.

Το «Tranq ναρκωτικό», που ονομάζεται επίσης «φάρμακο των ζόμπι», είναι ένα μείγμα φαιντανύλης, και ενός ηρεμιστικό για άλογα και αγελάδες που ονομάζεται ξυλαζίνη.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ήδη έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση. Το φάρμακο αναμειγνύεται τώρα με κάτι ακόμη πιο θανατηφόρο που σαπίζει το δέρμα των χρηστών, αναφέρει το Sky News.

Κατά την περίοδο 2020-2021, η Αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης των Ναρκωτικών (DEA) διαπίστωσε αύξηση της χρήσης της ξυλαζίνης κατά 200% στο νότιο τμήμα των ΗΠΑ και κατά 100% στην δυτική χώρα. και τι προκαλεί στους χρήστες.

Πωλείται στους δρόμους για λίγα δολάρια το σακουλάκι. Οι έμποροι ναρκωτικών γνωρίζουν ότι αν αναμειγνύουν ξυλαζίνη με φαιντανύλη το ναρκωτικό που προκύπτει γίνεται πιο ισχυρό.

Όταν οι άνθρωποι αναρρώνουν από λήθαργο που προκαλείται από ναρκωτικά, θέλουν αμέσως να επιστρέψουν σε αυτήν την κατάσταση, αναφέρουν οι NYT.

Επειδή η ξυλαζίνη είναι ηρεμιστικό και όχι οπιοειδές, οι συνήθεις θεραπείες υπερδοσολογίας οπιοειδών δεν έχουν αποτέλεσμα.

Η χρήση του «tranq» στη Φιλαδέλφεια έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας βρήκε πρόσφατα ξυλαζίνη σε όλα τα δείγματα δοκιμασμένων ναρκωτικών.

Το μεγαλύτερο μέρος της ηρωίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο προέρχεται ιστορικά από το Αφγανιστάν, ενώ η ηρωίνη στις ΗΠΑ συνήθως προέρχεται από την κεντρική και τη Νότια Αμερική. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν φαίνεται να τηρούν σταθερά την υπόσχεσή τους να εξαλείψουν την καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν, αναφέρει το Sciencealert.

Δημοφιλή