Πηγές ΕΛ.ΑΣ. για Έβρο: «Η Τουρκία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά μας»

Η αρχή έγινε με ειδήσεις των τουρκικών ΜΜΕ, που χαρακτηρίζονται από την ελληνική πλευρά ως προπαγανδιστικές.
EUROKINISSI ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΤΔ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Τα αντανακλαστικά των ελληνικών δυνάμεων στα σύνορα του Έβρου επιχειρεί να δοκιμάσει τις τελευταίες ώρες η Τουρκία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αστυνομικών που υπηρετούν στην περιοχή.

Η αρχή έγινε με ειδήσεις των τουρκικών ΜΜΕ, που χαρακτηρίζονται από την ελληνική πλευρά ως προπαγανδιστικές. Και αυτό γιατί έκαναν λόγο για κύμα μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα, χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχει κάποια οργανωμένη μετακίνηση. Αυτό που συμβαίνει στον Έβρο είναι μία κινητικότητα σε σχέση με τις ροές, που αποδίδεται στη δράση των γνωστών κυκλωμάτων διακινητών που δεν έπαψαν ποτέ να δραστηριοποιούνται στην ελληνοτουρκική μεθόριο. Τα κυκλώματα αυτά προσπαθούν και το τελευταίο 24ωρο να περάσουν στην Ελλάδα μετανάστες από τέσσερα σημεία: Καστανιές, Πέταλο, Τυχερό και Σοφικό.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα, σε συνδυασμό με την κινητικότητα στο ποτάμι, προκάλεσαν το βράδυ της Τετάρτης συναγερμό στις ελληνικές δυνάμεις στον Έβρο. Σύμφωνα, πάντως, με τα έως τώρα δεδομένα, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία λίγο πιο αυξημένη κινητικότητα και όχι για μαζική μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα.

Οι ελληνικές δυνάμεις παραμένουν, πάντως, σε επιφυλακή, καθώς τα γνωστά κυκλώματα διακινητών φαίνεται ότι συνεχίζουν να προωθούν έναν μικρό αριθμό μεταναστών από τα περάσματα του ποταμού. Πρόσφατα στα σύνορα μετακινήθηκαν επιπλέον 400 αστυνομικοί, ύστερα από τις απειλές Τούρκων αξιωματούχων ότι «μετά το τέλος της καραντίνας για τον Covid-19 οι πρόσφυγες θα θελήσουν να επανέλθουν στα ελληνικά σύνορα».