ΚΟΙΝΩΝΙΑ
08/11/2018 14:47 EET

Bloomberg: Ελληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν σε μια από τις πιο φτωχές χώρες

To κόστος ζωής στη Βουλγαρία είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ASSOCIATED PRESS

Οι Έλληνες συνταξιούχοι έχουν δει τις συντάξεις τους να μειώνονται τόσο δραματικά, που αρκετοί από αυτούς έχουν μετακομίσει σε άλλη χώρα για να τα βγάζουν πέρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg.

O 75χρονος Γιώργος ζούσε στη Θεσσαλονίκη μέχρι πριν πέντε χρόνια. Τότε πέθανε η σύζυγος του και αποφάσισε να νοικιάσει το διαμέρισμα του στη Θεσσαλονίκη και να μαζέψει τα πράγματα του για να πάει να μείνει στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Με τα 800 ευρώ σύνταξη που παίρνει, στη Σόφια ζει σαν βασιλιάς. «Φυσικά και αντιμετώπισα προβλήματα προσαρμογής. Αλλά με τα χρήματα που παίρνω, μπορώ να επιστρέφω συχνά στην Ελλάδα και να ταξιδεύω», λέει ο Γιώργος στον δημοσιογράφο του bloomberg, χωρίς ωστόσο να θέλει να αποκαλύψει το επίθετό του, φοβούμενος τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Παρόλο που η Ελλάδα θεωρείται παραδεισένιος προορισμός για τους συνταξιούχους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι Έλληνες συνταξιούχοι ζορίζονται οικονομικά, μετά τις 20 μειώσεις που τους έχουν γίνει στις συντάξεις μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Και αυτό συμβαίνει, ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν τελικά θα ακυρωθεί το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης των συντάξεων που θα ισχύσει από 01-01-2019,παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση δίνει μάχη για να πετύχει την ακύρωση.

Ο 71χρονος Νίκος, που επίσης μένει πλέον στη Βουλγαρία, επισημαίνει ότι το ψωμί κοστίζει 60-λεπτά, ο λογαριασμός σε ένα εστιατόριο σπανίως υπερβαίνει τα 10 ευρώ,ενώ δίνει το λογικό ενοίκιο των 200 ευρώ για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου σε μια καλή γειτονιά της Σόφιας. Ο Νίκος είδε τη σύνταξή του να μειώνεται στα 1.100 ευρώ μετά από μια τεράστια περικοπή 45% και φοβάται ότι μπορεί να μειωθεί περαιτέρω αν οι πιστωτές της της Ελλάδας αναγκάσουν την κυβέρνηση του Τσίπρα να προχωρήσει στο ανεπιθύμητο μέτρο της περικοπής. «Εξακολουθώ να ζω πολύ άνετα εδώ, καθώς οι τιμές σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες είναι πολύ χαμηλότερες από την Ελλάδα», δήλωσε ο Νίκος. «Τώρα έρχομαι σπάνια στην Αθήνα. Ο γιος μου με επισκέπτεται συχνά εδώ και πάντα βρίσκει και αγοράζει πράγματα που είναι ακριβότερα στην Ελλάδα» λέει ο συνταξιούχος.

 

Βουλγαρία -Ελλάδα 1-0 

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 2017 το κόστος ζωής της Ελλάδας ήταν σχεδόν διπλάσιο της Βουλγαρίας -το οποίο είναι και το χαμηλότερο στην ΕΕ.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την τάση των συνταξιούχων για μετανάστευση στη Βουλγαρία, υπάρχουν συγκριτικά που μιλάνε από μόνα τους.  Η βενζίνη κοστίζει 1,15 ευρώ/ λίτρο στη Σόφια, έναντι 1,60 ευρώ στην Αθήνα. Ενας καφές εσπρέσο κοστίζει 2,30 ευρώ ενώ στην Ελλάδα η ίδια εταιρία καφέ τον χρεώνει 4,70 ευρώ. Ενα εισιτήριο μετρό κοστίζει 80 σεντς στη γειτονική μας χώρα έναντι 1,40 ευρώ που κοστίζει στην Ελλάδα, ενώ τα τέλη κινητής τηλεφωνίας είναι 50% φτηνότερα στη Βουλγαρία απ′ ότι στην Ελλάδα.

Η Βουλγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 και από τότε παρουσιάζει ετήσια ανάπτυξη της τάξεως του 2,4%, κατά μέσο όρο.

Το έτος αυτό ήταν το τελευταίο που η οικονομία της Ελλάδας παρουσίασε ανάπτυξη πριν την κρίση δημόσιου χρέους που οδήγησε στην απώλεια του 1/4 του ΑΕΠ και την αύξηση της ανεργίας. 

 

 

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Sponsored Box