ΔΙΕΘΝΕΣ
16/10/2019 08:37 EEST | Updated 16/10/2019 10:44 EEST

Brexit: Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας σε Βρετανία και ΕΕ

Ο Μπόρις Τζόνσον θα ενημερώσει το υπουργικό συμβούλιο.

NurPhoto via Getty Images

Οι συνομιλίες για το Brexit θα ξαναρχίσουν στις Βρυξέλλες μετά τις «εποικοδομητικές» διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε Βρετανός εκπρόσωπος.

«Οι ομάδες εργάστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζουν να σημειώνουν πρόοδο. Οι ομάδες θα ξανασυναντηθούν σήμερα το πρωί», πρόσθεσε.

Υπάρχει μια «αχτίδα ελπίδας» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας, από αυτά που ακούω από τους διαπραγματευτές», δήλωσε ο Λεμέρ στον ραδιοσταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Το υπουργικό του συμβούλιο αναμένεται να ενημερώσει το απόγευμα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ στη συνέχεια θα απευθυνθεί στην Επιτροπή 1922 του κόμματός του.

Μετά από μία συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ με μέλη της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού κόμματος, ο πρόεδρός της Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί μία ανεκτή συμφωνία» την οποία θα μπορεί ο ίδιος να ψηφίσει και κάλεσε την ομάδα του να δείξει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

Πριν μία ακόμη συνάντηση αργά το βράδυ με τον Μπόρις Τζόνσον, η επικεφαλής του κόμματος του DUP, Άρλεν Φόστερ, δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι καλύτερο για την ένωση». Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία για ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα που χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας με τη Βρετανία, και εάν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, απάντησε ότι η βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, και ότι αυτή είναι μία αρχή που δεν πρόκειται να αλλάξει. Μετά τη συνάντηση βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την άποψη του DUP ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)