Brexit: Bουλευτές και υπουργοί μεθοδεύουν την άμεση απομάκρυνση της Μέι

Παραιτήθηκε η υπουργός για τις σχέσεις κυβέρνησης - κοινοβουλίου Αντρεα Λίντσομ
|
ASSOCIATED PRESS

Συντονισμένες κινήσεις για να επισπεύσουν την άμεση απομάκρυνσή της Τερέζα Μέι φαίνεται ότι κάνουν μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος που εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους μετά την παρουσίαση από την πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, της «νέας συμφωνίας της για το Brexit» και ζητούν να αποσύρει τις προβλέψεις που αφορούν στη δυνατότητα να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.

Πληροφορίες ήθελαν την Μέι να τοποθετείται επί του θέματος που έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες, ωστόσο κυβερνητική πηγή γνωστοποίησε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν θα κάνει καμιά δήλωση αργότερα την Τετάρτη, απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για πιθανή παραίτησή της από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις εναντίον της.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είχε προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους ενώ παραδέχθηκε ότι η Μέι έχει μακρύ δρόμο μπροστά της για να βρει έναν τρόπο ώστε το κοινοβούλιο να εγκρίνει το νομοσχέδιο με το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες πολλών μέσων ενημέρωσης ότι υπουργοί, που έχουν εξοργιστεί με τις προτάσεις της Μέι, θα συναντηθούν μαζί της αργότερα, ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι ενήμερος για συγκεκριμένες συναντήσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Μεταξύ εκείνων που έχουν ζητήσει να μιλήσουν με τη Μέι είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ, σύμφωνα με την εφημερίδα Times.

Την ίδια ώρα, ο Τομ Τάγκεντχατ, ο βουλευτής που ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών, κάλεσε τη Μέι να παραιτηθεί από το αξίωμά της επειδή η προσπάθειά της να οδηγήσει τη Βρετανία στο διαζύγιο από την ΕΕ «απέτυχε συνολικά».

«Υπάρχει μια τελευταία ευκαιρία να το κάνουμε σωστά και να αποχωρήσουμε συντεταγμένα. Όμως τώρα η πρωθυπουργός Μέι πρέπει να φύγει, χωρίς καθυστέρηση», τόνισε ο βουλευτής, που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. «Πρέπει να ανακοινώσει την παραίτησή της μετά τις ευρωεκλογές της Πέμπτης», πρόσθεσε στο άρθρο γνώμης που φιλοξενείται στην εφημερίδα Financial Times.

Handout . / Reuters

Πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι η πρωθυπουργός θα δεχτεί πιέσεις να παραιτηθεί, καθώς ορισμένοι υπουργοί της εμφανίζονται πολύ δυσαρεστημένοι από το νομοσχέδιο για τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης που πρότεινε χθες. Ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή». Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι πολλές πηγές στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου δεν πιστεύουν ότι η Μέι θα παραμείνει στη θέση της και μετά την Δευτέρα, αφού δηλαδή ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Ενας ρεπόρτερ της Mail on Sunday, από την άλλη, προέβλεψε ότι «ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή» για να ανακοινώσει η πρωθυπουργός την παραίτησή της, προσθέτοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, «είναι τελειωμένη».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky, επικαλούμενο έναν βουλευτή, εικάζει ότι η Μέι μπορεί να παραιτηθεί ακόμη άμεσα, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτή η πληροφορία δεν είναι επιβεβαιωμένη.

«Φήμες –που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και διαψευσθεί– ότι η πρωθυπουργός σχεδιάζει να κάνει μια ανακοίνωση από τη Ντάουνινγκ Στριτ απόψε (σ.σ. το βράδυ της Τετάρτης)», έγραψε ο αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ της Daily Mail, Τζέισον Γκρόουβς.

Αρνητικές αντιδράσεις στο κοινοβούλιο και σχέδιο «πραξικοπήματος»

Η Τερέζα Μέι παρουσίασε το «νέο σχέδιο για το Brexit» την Τετάρτη και στο κοινοβούλιο, όπου ήταν εμφανής η απουσία βουλευτών του κόμματός της, ακόμη και μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ συνέχισε να δέχεται τις αρνητικές αντιδράσεις όσων παραβρέθηκαν, και οι οποίοι την προέτρεψαν να σκεφτεί την αναβολή της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την Συμφωνία της Αποχώρησης. Η Μέι επανέλαβε ότι σκοπεύει να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου και ανακοίνωσε ότι θα το δημοσιοποιήσει την Παρασκευή.

Πάντως, οι σημαντικότερες πολιτικές συζητήσεις φάνηκε να γίνονται εκτός κοινοβουλίου, καθώς σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, περίπου πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο «ενός πραξικοπήματος» εναντίον της πρωθυπουργού, και μάλιστα επιθυμούν να στείλουν εκπροσώπους τους στην πρωθυπουργό για να της ζητήσουν να παραιτηθεί. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκοβ, πρώτος πρότεινε την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Συμφωνία Αποχώρησης, τον οποίο στηρίζουν και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου (όπως ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ, και η υφυπουργός Οικονομικών, Λιζ Τρους), που πιστεύουν ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να το διαχειριστεί ο νέος ηγέτης του κόμματος, που θα αναδειχθεί μετά την παραίτησή της. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες γύρω από τον υπουργό υπεύθυνο για τα ζητήματα της Σκοτίας, Ντέιβιντ Μάντελ, ο οποίος θέλει να συναντήσει την Τερέζα Μέι, για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η υπόσχεση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit θα αποδυναμώσει την θέση των Συντηρητικών στη Σκοτία και την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.

Παραιτήθηκε η υπουργός Αντρέα Λιντσομ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Άντρεα Λίντσομ, η υπουργός που ήταν αρμόδια για τις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο, υπέβαλε την Τετάρτη την παραίτησή της, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί πλέον να στηρίξει την προσέγγιση που ακολουθεί η Τερέζα Μέι στη διαδικασία της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit, ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της.

Η Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί εξ αρχής υπέρ του Brexit, κάλεσε την Τερέζα Μέι «να λάβει τις σωστές αποφάσεις για το συμφέρον της χώρας».

«Επομένως, με μεγάλη που λύπη και με βαριά καρδιά παραιτούμαι από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Νέα συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής 1922 με την Μέι την Παρασκευή

Καμία συγκεκριμένη απόφαση για την απομάκρυνση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, δεν προέκυψε απόψε από την συνάντηση των μελών της εκτελεστικής επιτροπής της Επιτροπής 1922, που ολοκληρώθηκε. Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γκρέιαμ Μπράντι, θα επιδιώξει να συναντηθεί με την Τερέζα Μέι την Παρασκευή, αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την συνάντηση και το περιεχόμενό της.

Τα μέλη της Επιτροπής αποδέχτηκαν προς το παρόν το γεγονός ότι η πρωθυπουργός θέλει να επικεντρωθεί στις αυριανές ευρωεκλογές.

Μετά την συνάντηση ο αντιπρόεδρος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών, ERG, Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι η πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Μπράντι και ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών, ενώ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη στιγμή για όλους.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε τα σενάρια για παραίτηση της Τερέζα Μέι, η οποία αρνήθηκε αιτήματα για συναντήσεις με μέλη του υπουργικού της συμβουλίου, που ζήτησαν να συζητήσουν μαζί της τις ανησυχίες τους για τις αλλαγές που πρότεινε στο νομοσχέδιο για το Brexit, όπως τη δυνατότητα ψηφοφορίας για τη διενέργεια ή όχι ενός δημοψηφίσματος και για την τελωνειακή ένωση. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι περιλαμβάνονται ο υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, ο υπουργός για την Σκοτία Ντέιβιντ Μάντελ και η υπουργός Αμυνας Πένι Μόρντοντ, που θα της έκαναν γνωστό ότι δεν θα στηρίξουν τη «νέα συμφωνία της για το Brexit».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)