ΔΙΕΘΝΕΣ
21/05/2019 17:19 EEST | Updated 21/05/2019 19:25 EEST

Brexit: «Παράθυρο» για δεύτερο δημοψήφισμα από την Τερέζα Μέι

Προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό.

ASSOCIATED PRESS

H Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρουσίασε την Τρίτη μια «νέα συμφωνία» για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, «γλυκαίνοντας» για τα κόμματα της αντιπολίτευσης την τέταρτή της προσπάθεια για άρση του αδιεξόδου στο κοινοβούλιο σχετικά με το Brexit. 

Τρία χρόνια αφού η Βρετανία ψήφισε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και περίπου δύο μήνες μετά την προσχεδιασμένη ημερομηνία εξόδου, η Μέι καταβάλλει μια τελευταία προσπάθεια να λάβει την υποστήριξη ενός βαθιά διχασμένου κοινοβουλίου για το «διαζύγιο», προκειμένου να φύγει από τον πρωθυπουργικό θώκο αφήνοντας κάποιου είδους κληρονομιά. 

Μιλώντας στα κεντρικά της PricewaterhouseCoopers, η Μέι απευθύνθηκε στους βουλευτές ζητώντας τους να υποστηρίξουν τη συμφωνία της, προσφέροντας το ενδεχόμενο ενός πιθανού νέου δημοψηφίσματος (μέσω ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο επ’αυτού) και στενότερων εμπορικών διακανονισμών με την ΕΕ ως κίνητρα. 

«Λέω σε κάθε βουλευτή κάθε κόμματος: Έχω κάνει συμβιβασμούς, και τώρα ζητώ από εσάς». 

«Μας δόθηκε ξεκάθαρη εντολή από τους ανθρώπους που υποτίθεται πως αντιπροσωπεύουμε, οπότε βοηθήστε με να βρω έναν τρόπο να τιμήσω αυτή την εντολή». 

Προσφέροντας το ενδεχόμενο μιας δεύτερης ψηφοφορίας επί της συμφωνίας της και ενός συμβιβασμού για τελωνειακά ζητήματα, η Μέι ελπίζει να κερδίσει τους βουλευτές των Εργατικών, τις ψήφους των οποίων χρειάζεται για να υπερνικήσει την αντίσταση στο δικό της, Συντηρητικό Κόμμα. 

Ωστόσο αυτό θα εξόργιζε τους βουλευτές που είναι υπέρ του Brexit, που λένε ότι μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ δεν συνιστά Brexit. 

Ο Σάιμον Κλαρκ, βουλευτής των Συντηρητικών, είπε ότι είχε στηρίξει τη συμφωνία της στην τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια να περάσει από το κοινοβούλιο, «αλλά αυτή η ομιλία από την πρωθυπουργό σημαίνει πως δεν υπάρχει περίπτωση να υποστηρίξω το Withdrawal Agreement Bill». 

«Οπότε αν περάσουμε το νομοσχέδιο στη δεύτερη ανάγνωση, επιτρέπουμε σε μια Βουλή υπέρ της παραμονής να επιμείνει σε δεύτερο δημοψήφισμα και τελωνειακή ένωση; Αυτό είναι εξωφρενικό» έγραψε στο Twitter.